Kerst

Maandag 29 December 2003 om 22:10

Langzamerhand hervat het leven zijn loop. De voorbereidingen voor de kerstavond samenzang vergden erg veel tijd. De dienst was goedbezocht, bijna tweemaal zoveel mensen als vorig jaar - waaronder veel gasten.

Dit keer hebben we niet gefolderd door de wijk: uit onderzoek bleek dat 85% van die flyers ongelezen bij het oud papier belandt, terwijl van de mensen die de resterende 15% oprapen en lezen 85% na twee dagen niet meer weet te vertellen waar het ook al weer over ging. Een netto-rendement van nog geen twee procent, weinig effectief dus. Veel slimmer blijkt het om op strategische vaste plekken in de buurt de dienst aan te kondigen. Nu staat de Jeruzalemkerk vlakbij een winkelcentrum, en al het winkelend publiek dat van de auto naar de winkels loopt en vice versa passeert de kerk. Op de hoeken van het gebouw hebben we daarom grote posters in felle kleuren achter het raam gehangen. Aan de parkeerplaatszijde hebben we bovendien een lichtkrant geïnstalleerd met een uitnodigende tekst. Aan de gemeenteleden is gevraagd een uitnodigingsengel in elkaar te zetten en daarmee hun buren, vrienden en bekenden uit te nodigen voor de dienst. Een creatief idee, dat goed werd ontvangen.

Welk aspect waarvoor verantwoordelijk is weet ik niet precies, maar de bezoekersaantallen voor www.kerstavond.nl geven wel een indicatie van het rendement: ruim 150 bezoekers op een adres dat alleen via de posters en de uitnodigingsengel is verspreid. Haal daarvan de 'toevalstreffers' af, en je houdt toch een 'bereikte doelgroep' over waar je met folderen tienduizenden adressen voor had moeten benaderen. Bovendien houd ik niet van spam, digitaal of van dode bomen, en bevalt deze communicatiemethode me alleen al daarom veel beter.

Mijn stukkie in het kerkblad over een 'swingende' kerstavondviering deed lichte paniek uitbreken bij een paar oudere gemeenteleden. "Swingend, dan is het dus niet voor ons!" Mijn eerste reactie was: "En een gewone dienst is dus niet voor jongeren en gasten?" Op het moment dat ik het zei, wist ik dat het niet slim was - maar het deed me denken aan een opmerking van een paar jaar geleden, toen ik had geschreven dat de dienst in het bijzonder op onze gasten zou zijn gericht. "Dan komen wij niet, want wij zijn geen gasten" hoorde ik een man tegen zijn vrouw zeggen. "Nee, jullie zijn de gastheer en gastvrouw!" zei ik, "hoe kunnen jullie nu ontbreken?" Dat was ook niet zachtaardig, maar de boodschap kwam wel over.

Toch heb ik er de liturgie (ingepakt pdf) op aangepast: wat meer klassieke kerstliederen, wat meer orgelspel, netjes geclusterd. Tot groot genoegen van de liefhebbers, en tot misnoegen van anderen. Ah well, you can't please them all. Zelf vond ik de dienst wat betreft de teksten prima in elkaar steken, alleen muzikaal was de spanwijdte te groot naar mijn smaak. Ik hou van Prosciutto di Parma met meloen, en ik hou van Babi Pangang, en van een broodje hamburger. Maar alles in een maaltijd...

Hiervoor: "Season's Greetings" | Hierna: "Joëlle jarig!" | Naar de voorpagina | E-mail zenz

ReisgenotenVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.


Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!