Valsemunters en sterrenwichelaars

Donderdag 08 Januari 2004 om 13:23

Bij Slashdot ontstond lichte consternatie naar aanleiding van de constatering dat PhotoShop CS (de laatste loot aan de stam van Adobe's excellente fotobewerkingspakket) weigert een afbeelding van het nieuwe twintig dollar biljet te openen. Niets nieuws: ook Eurobiljetten en Britse Ponden worden geweigerd, en niet alleen door PhotoShop maar ook door concurrent PaintShop Pro en vrijwel alle kleurenkopieermachines. Vrijwillige censuur heet dat, en de fabrikanten maken daarbij gebruik van de eurion constellatie: een eenvoudig te herkennen patroon van vijf cirkeltjes in het biljet. Ziet de software zo'n fictief sterrenbeeld dan weigert het de afbeelding te openen. Da's niet alleen lastig voor het reclamebureau dat een advertentie wil illustreren met wapperende bankbiljetten, maar ook voor u en mij: de controle van de inhoud van een afbeelding bij het openen kost CPU-tijd, en voor die actie betaal je met een vermindering in snelheid. Een vrij zinloze actie ook nog als u het mij vraagt (wat u natuurlijk niet doet), omdat de ware valsemunter zich hierdoor niet zal laten weerhouden. Juist vandaag meldt MKB Nederland immers dat er steeds meer valse Euro-biljetten in omloop komen, die bovendien van zo'n goede kwaliteit zijn dat de gewone UV-lamp controle niet meer volstaat. Deze technocensuur is dus - zoals vrijwel altijd bij dit soort 'beveiligingen' - ineffectief: legitieme gebruikers worden beknot in hun mogelijkheden, terwijl de bad-guys nauwelijks tot geen hinder ondervinden van de maatregel. Net als de kopieerbeveiliging van CD's, de regiobeveiliging van DVD's en noem maar op. Lastig voor gewone gebruikers, geen drempel van betekenis voor de crimineel.

Hiervoor: "Bush in 30 Seconds" | Hierna: "url2png" | Naar de voorpagina | E-mail zenz

ReisgenotenVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.


Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!