Prijsschieten

Maandag 19 Januari 2004 om 12:35

"I've got Auto Range on him" "Roger. Give everything." ...TADADADA... "I've got him" "Second one... Hit the other one" ...TADADADADA... "The truck... wait 'till you see someone moving... right there. Hit him!" TADADADA... "Wait for movement... Roger, he's wounded. Hit him!"

Binnen in de AH-64D Apache helicopter projecteert het Helmet And Display Sighting System de beelden van de Target Acquisition Designation Sight loepzuiver op het netvlies van de piloot en zijn gunner. De techniek werkt perfect. Het lijkt wel een tienerkamer: met de joystick in de hand, samen achter het computerscherm. Hun Operation Commander kijkt vanuit het hoofdkwartier mee. Een druk op de knop, en de M230 machinegeweren ratelen.

Buiten, vele kilometers verderop, vallen de doden.

Bekijk de beelden (MPEG, 4,5 MB)

Hiervoor: "Nogmaals respect" | Hierna: "GeenStijl.nl introduceert moderator" | Naar de voorpagina | E-mail zenz

Reisgenoten

gravatar for Dave

Wat een schokkende koelbloedigheid. Heel erg schokkend. En uit de handelingen van die mensen die beschoten worden blijkt allen angst, geen agressie. Zien ze die heli niet? En dan die laatste camera/helizwenk… niet eens geinteresseerd of die laatste vent nog lijdt.

Dave (URL) · 20-01-’04 01:07 · Reageer op Dave

gravatar for Gert Jan

Inderdaad, schokkend. En nee, ze zien de heli niet, ze horen ‘m waarschijnlijk ook niet. De M230 is een ‘cannon gun’ (maximaal 625 schoten per minuut) met een effectief bereik van 4 kilometer. De Apache kan met zijn raketten zelfs van 8 tot 12 kilometer afstand aanvallen. Ik denk dat die afstand ook de onmenselijkheid mede veroorzaakt. In een man-tot-man gevecht wordt je van dichtbij geconfronteerd met menselijk lijden. Hier kijk je naar een tv-beeld in je helm en schiet je met een joystick. Zouden de piloten zich gerealiseerd hebben dat ze weduwen en wezen maakten?

Wat betreft die laatste zwenk… als je goed kijkt, zie je een vierde man in de pickup truck zitten, vlak voor de impact. De Apache vuurde M789 HEDP munitie af (kogels met een doorsnee van drie centimeter, twintig centimeter lang, exploderend bij inslag), ruwweg tien per seconde. De fabrikant claimt dat de kogels 5 lagen licht pantser doorboren en alles binnen 3 meter afstand vernietigen. Er waren geen overlevenden.

Gert Jan ( E-mail ) (URL) · 20-01-’04 10:24 · Reageer op Gert Jan

gravatar for Wim

Niks schokkends zou ik persoonlijk zo zeggen. Die lui waren gewapend. (zie link)

Wim (URL) · 20-01-’04 13:47 · Reageer op Wim

gravatar for Gert Jan

@Wim: gewapend met ‘een cylindervormig object’… Zelfs al waren ze bewapend (wat natuurlijk heel goed kan gezien de tijd en plaats), dan nog vind ik het schokkend om te zien hoe mensen worden afgeslacht alsof het een computerspelletje is.

Gert Jan ( E-mail ) (URL) · 20-01-’04 14:57 · Reageer op Gert JanVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.


Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!