Geneefse Conventie

Vrijdag 23 Januari 2004 om 10:01

Doordenkend en lezend over het Apache incident verbaas ik mij hoe langer hoe meer over het gebrek aan mediaaandacht. De VS meldt bij monde van een generaal-in-ruste dat de schietpartij legaal was, want een van de betrokkenen droeg "een cylindrisch object, mogelijk een wapen", en de grote Amerikaanse media slikken het voor zoete koek. Journalisten die het origineel hebben bekeken (de gelinkte video is slechts een fragment) claimen echter dat het boeren waren, aan het werk op het land. De tractor links in beeld lijkt dat te bevestigen.

Uit de reacties van de slachtoffers spreekt bovendien een bevreemdende onbevangenheid. Is het onnozelheid van deze mensen die, in een land dat al decennialang verscheurd wordt door geweld, toch de vernietigende vuurkracht en precisie van een Apache moeten hebben gekend? Of meenden ze dat ze niets te vrezen hadden - omdat ze niets verkeerd deden?

Fishy. Toch klinkt er geen luid protest, of zelfs maar de oproep de zaak te onderzoeken. De Amerikanen zijn 'not impressed'. Het is oorlog, en poep gebeurt.

Maar zo simpel is het niet. Zelfs al waren het soldaten, dan nog was deze actie in strijd met de Conventie van Geneve die duidelijk stelt: "Persons taking no active part in the hostilities, including members of armed forces who have laid down their arms and those placed hors de combat by sickness, wounds, detention, or any other cause, shall in all circumstances be treated humanely, without any adverse distinction founded on race, colour, religion or faith, sex, birth or wealth, or any other similar criteria." (Art. 3:1)

Een commandant die vanuit zijn bunker roept: "He's wounded, hit him!" dient voor de krijgsraad te komen.

Convention of Geneva, 12 August 1949.

Hiervoor: "Geriatrisch schaken" | Hierna: "Tatra Mac G4" | Naar de voorpagina | E-mail zenz

Reisgenoten

gravatar for Novecento

Onverschilligheid jegens het oorlogsgeweld, de geheime wens zelf een groot onverschrokken soldaat te zijn en de reflex toch niets te kunnen doen behalve toekijken en het moede hoofd te schudden is een explosieve mix.Ik murmel maar wat voor me uit.

Novecento · 25-01-’04 10:35 · Reageer op NovecentoVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.


Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!