Gretta op tournee

Vrijdag 30 Januari 2004 om 13:20

Michiel van Erp volgde Gretta Duisenberg tijdens een bezoek aan Israël. De documentaire toont haar als een bevlogen vrouw, maar legt ook pijnlijk nauwkeurig haar 'irritante' kant bloot. Stevig opgedirkt en zich permanent van de media-aandacht bewust gaat ze voor het effect: veel vorm - weinig inhoud. Het beeld dat blijft hangen is er een van een ontsierende oppervlakkigheid, een koketteren met andermans ellende. Ze bekritiseert de checkpoints, bezoekt er een voor een demonstratie en is vooral opgetogen over de vele camera's. Ze vraagt tevergeefs de wachten haar 'vriendinnen' aan de andere kant toe te staan zich bij hen te voegen. De voice-over van Van Erp vertelt dat wat later die dag een Palestijnse zelfmoordenares zichzelf vroegtijdig opblies bij datzelfde checkpoint. Inderdaad, volstrekt overbodige pesterij, zo'n checkpoint...

Als ze getuige is van een buitenlandse cameraploeg die een aantal Palestijnen interviewt, probeert ze de boel te regisseren. Ze kauwt de Palestijnen voor dat ze moeten vertellen over die stoute Israëli's die zomaar een zwangere vrouw met weeën vrije doorgang ontzeggen terwijl je -ook in oorlogstijd- de tegenpartij nooit medische hulp mag ontzeggen en je een ambulance vrije doortocht hoort te verlenen. De journalisten zijn gelukkig niet onder de indruk: ze achten zichzelf in staat hun eigen mening te vormen. Onervarenheid, oordeelt Gretta. Even later breekt ze vermomd als verpleegster door de controles, op flagrante wijze de Geneefse Conventie schendend en onderwijl het gelijk van de Israëli's duidelijk illustrerend: deze vrouw draagt alleen een groot ego mee, de volgende misschien een bom... Onbegrijpelijk vind ik zoiets. With a friend like this, who needs enemies?
VARA - Op Avontuur

Hiervoor: "Kannibaal krijgt 8,5 jaar cel" | Hierna: "...the land of the Free and the home of the Brave!" | Naar de voorpagina | E-mail zenz

Reisgenoten

gravatar for [HanS]

Dat Gretta op volkomen verkeerde wijze probeert aandacht te trekken neemt nog niet weg dat het Israelische leger “doodleuk” met bijvoorbeeld Apache’s in dichtbevolkte wijken op vermoedelijke Hamasleiders schiet. Of ligt dat dan weer genuanceerder ?

[HanS] · 02-02-’04 10:26 · Reageer op [HanS]

gravatar for Gert Jan

Israël gaat zeker niet vrijuit. Ze dienen de VN resoluties uit te voeren, en geweld tegen burgers is nooit te rechtvaardigen. Evenmin zijn zelfmoordaanslagen te rechtvaardigen, net zoals je eigen burgers inzetten als menseljk schild immoreel en verwerpelijk is, of het misbruiken van ambulances voor het smokkelen van wapens en springstoffen. Beide partijen zijn ver voorbij het punt waarop een conflict in redelijkheid en met respect voor elkaars leven (laat staan elkaars zienswijzen) kan worden opgelost. Ik heb geen antwoord op deze situatie. Ook het vrijgeven van de verschrikkelijke beelden van de bomaanslag, afgelopen vrijdag, is niet dienstbaar aan het bereiken van vrede.

Gert Jan ( E-mail ) (URL) · 02-02-’04 11:13 · Reageer op Gert JanVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.


Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!