Donner: Hardere aanpak computercriminaliteit

Dinsdag 02 Maart 2004 om 09:38

Minister Donner heeft een wetsvoorstel (pdf) ingediend waarin hij verregaande maatregelen neemt tegen Cybercriminaliteit. Het lijkt me een grote stap in de goede richting. Twee zaken vallen me in het bijzonder op. Ten eerste de zeer ruime verwoording van computervredebreuk: 'hij die opzettelijk en wederrechtelijk binnendringt in een geautomatiseerd werk of in een deel daarvan. Van binnendringen is in ieder geval sprake indien de toegang tot het werk wordt verworven

a. door het doorbreken van een beveiliging,

b. door een technische ingreep,

c. met behulp van valse signalen of een valse sleutel of

d. door het aannemen van een valse hoedanigheid.'Artikel 139 gaat nog een stapje verder: 'Met gevangenisstraf van ten hoogste een jaar of geldboete van de vierde categorie wordt gestraft hij die opzettelijk en wederrechtelijk met een technisch hulpmiddel gegevens aftapt of opneemt die niet voor hem bestemd zijn en die worden verwerkt of overgedragen door middel van telecommunicatie of door middel van een geautomatiseerd werk.' Dat laat ruimte voor een hele brede interpretatie: ook als de beveiliging krakkemikkig is of zelfs ontbreekt, ben je strafbaar als je gegevens die niet voor jouw bestemd zijn aftapt of opneemt.


Bovendien wordt in gelijke mate strafbaar gesteld hij die

'a. een technisch hulpmiddel dat hoofdzakelijk geschikt gemaakt of ontworpen is tot het plegen van een zodanig misdrijf, vervaardigt, verkoopt, verwerft, invoert, verspreidt of anderszins ter beschikking stelt of voorhanden heeft, of

b. een computerwachtwoord, toegangscode of daarmee vergelijkbaar gegeven waardoor toegang kan worden verkregen tot een geautomatiseerd werk of een deel daarvan, verkoopt, verwerft, verspreidt of anderszins ter beschikking stelt of voorhanden heeft.'GeenStijl was zo vriendelijk minister Donner vannacht een steuntje in de rug te geven door de actualiteit en noodzaak van het wetsvoorstel te onderstrepen. De redactie van GS maakte een gat in de beveiliging van WebSteps, het intranet content management systeem van Leones, publiek bekend met de uitnodiging: "Nou, leef je uit, laat wat over voor uw medebezoekers en wees creatief! Beheren en bewerken doet u hierrr..."


De bezoekers van GeenStijl lieten zich dat geen twee keer zeggen. De intranetsite werd volledig gevandaliseerd, besmeurd met ranzige content en onbruikbaar gemaakt. Met de huidige voorstellen zou Justitie zo'n actie effectief kunnen afstraffen.


Persbericht Ministerie van Justitie

Hiervoor: "Voornaam" | Hierna: "Bieslog is jarig!" | Naar de voorpagina | E-mail GJ

ReisgenotenVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.


Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Geautomatiseerde spam is een plaag, beantwoord daarom deze simpele vraag.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!