Give us this day Our Daily Blog...

Dinsdag 09 Maart 2004 om 17:31

Thomas Hemerken werd geboren rond 1379 in Kempen. De aflaathandel bloeide, en de Katholieke kerk was meer gefocussed op geld en goed dan op God. Als gevolg daarvan was de kerk verscheurd: er waren twee pausen die elkaar te vuur en te zwaard bestreden (een in Rome, een in Avignon), haar morele gezag was tot vrijwel nul gereduceerd en de maatschappij raakte op drift, losgeslagen van zijn Christelijke normatieve ankers en zonder kapitein op het schip. Thomas werd kloosterling, stond aan de wieg van de Windesheim congregatie (nabij Zwolle) en ontwikkelde zich tot een van de grote leiders van de Nieuwe Devotie. Deze beweging, in gang gezet door Geert Grote, probeerde een halt toe te roepen aan het geestelijke verval van zowel de kerk als de hele maatschappij door een herijking van de normen en waarden, een herankering in Christus. Thomas à Kempis ('van Kempen') begon uitspraken te verzamelen, redigeerde en bundelde deze en stelde zo 'De Imitatione Christi' samen, 'Over de navolging van Christus'. Dit boek, vaak kortweg 'Navolging' genoemd, is sindsdien een van de meest gelezen boeken over geestelijk leven: het is zelfs, na de bijbel, het meest gelezen boek ter wereld. Het weblog Our Daily Blog publiceert elke dag een fragment uit The imitation Of Christ, geoptimaliseerd voor RSS-lezers. Aanrader.

Hiervoor: "Albert Mol (87) overleden" | Hierna: "Hubble Ultra Deep Field" | Naar de voorpagina | E-mail GJ

ReisgenotenVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.


Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Geautomatiseerde spam is een plaag, beantwoord daarom deze simpele vraag.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!