Ik ken jou...

Maandag 15 Maart 2004 om 17:16

Russell Beattie koos eieren voor zijn geld en verwijderde op aandringen van zijn familie privefoto's van het Internet. Iemand had ze gebeld en gevraagd naar "Alex, kleine Alex", met een lachje, en daarna opgehangen. Een bedreiging, zo ervaarden ze het althans. Die zijn oorsprong wellicht vond op het weblog van Russell, waar foto's van het jochie waren te zien. Waren, want ze zijn nu offline. "I'm not battling that many fronts, sorry." Een begrijpelijk reactie van Russell, op een begrijpelijke maar onterechte overreactie van zijn familie. Op Internet is veel te vinden. Ik heb eens iets gezegd in een commentform dat de maker van het bewuste weblog niet welgevallig was. Hij kwam met allerlei persoonlijke gegevens aanzetten: de namen van m'n kinderen, ons adres, de namen van mijn ouders, mijn hobbies, professie, nevenfuncties, de hele rits. Daar ben ik niet van onder de indruk. Alles staat wel ergens op Internet, als ik het niet zelf heb prijsgegeven dan iemand anders wel, en dankzij google kun je al die snippers informatie snel bij elkaar vegen om er een vrij compleet plaatje uit te halen. There are no secrets - en da's niet erg want ik heb niets te verbergen. Wie mij kwaad wil berokkenen was zonder het Internet ook wel aan die gegevens gekomen.


Ik post persoonlijke zaken op dit weblog, en plaats even zo vrolijk foto's van mijn gezin, onze familie, de vakanties. Wie het interesseert mag het zien, wie het niet interesseert leest er maar overheen. Ook op de pagina's van de school van onze jongste, Jochum, staan foto's. Van klasse-uitjes, van kamp, van Sinterklaas, maandsluitingen, toneelstukjes. Da's leuk voor de mensen die erop staan, en leuk voor hun familie. In de UK zou dat niet mogen, uit angst voor misbruik van die informatie. Hier vraagt de schoolleiding bij aanvang van het jaar toestemming van de ouders. Er zijn situaties denkbaar waarin een ouder er bezwaar tegen heeft als het kind herkenbaar in beeld komt, bijvoorbeeld als het kind is ondergedoken voor de andere ouder en de nieuwe woonplaats en school van het kind via de site zou kunnen uitlekken.


Deze week wilde ik me registreren voor het Jackson Browne forum. Omdat het gemiddelde forum een waar paradijs is voor spam harvesting bots maak ik voor zo'n registratie een speciaal emailadres aan volgens de syntax forumnaam@mijnbedrijfsnaam.nl. Vervolgens stel ik een emailrule in dat uitsluitend email afkomstig van het domein waarop dat forum draait, wordt doorgelaten: de rest gaat onbestelbaar retour afzender. Dit forum accepteerde dat niet. Ik moest een prive-emailadres opgeven, waaruit mijn naam herleidbaar was. Mijn weerwoord dat het opgegeven adres echt valide was, omdat ze me anders niet hadden kunnen bereiken, werd terzijde geschoven. Ze wilden weten wie ik was, want op het forum werden persoonlijke dingen besproken en de deelnemers mochten zich niet verbergen achter een onpersoonlijk adres.


Na wat heen-en-weer gemail accepteerden ze een adres volgens de syntax voornaam-forumnaam@achternaam.nl, een alias die ik doorstuur naar een ander account waarop uitgebreide spamfiltering zit. Daarna stelde ik ze de vraag: hoe weten jullie nu dat ik Gert Jan ben? En hoe weet je nu dat de email die je naar dat zojuist aangemaakte adres stuurt, bij mij terecht komt? Ik heb in de afgelopen dagen drie emailadressen aangemaakt op evenveel domeinen om te voldoen aan jullie wensen. Hoeveel moeite zou het mij kosten om voor de email een andere identiteit aan te nemen? Je weet dat ik de mogelijkheid heb deze domeinen te beheren, maar dat is dan ook alles. Hoe weet ik dat jij degene bent die je zegt te zijn? Het antwoord is natuurlijk simpel: dat weten we niet, geen van beiden.


De beheerder van het Jackson Browne Cafe probeert wanhopig grip te krijgen op de identiteit van zijn forumleden, maar het middel dat hij daarvoor aanwendt is niet in staat die grip te verschaffen. En de middelen die dat wel kunnen (trusted third parties, PGP encryptie) zijn belachelijk zwaar voor een forum over de muziek van een eenvoudige singer-songwriter - ook al is het een van de beste!


En dan nog... wat win je ermee? We praten over een online forum, respectievelijk een telefoongesprek. Er zit een oceaan tussen het Jackson Browne forum en mij, en wie weet hoe groot de afstand tussen Russell en de beller was. We kunnen elkaar geen kwaad doen, alleen met woorden - en daarvoor hoef je elkaars naam niet te kennen.


Het kwalijke vind ik, dat op deze manier kleine stukjes vrijheid en onbevangenheid worden opgeofferd. Het Jackson Browne Forum heeft zijn charme voor mij verloren: ik heb dan nu weliswaar een account, maar ik ben er nog niet binnen geweest en weet niet eens zeker of ik dat ooit zal gaan doen. Iemand nog behoefte aan een mooie online identiteit met bijpassend 'persoonlijk' emailadres voor het Jackson Browne Cafe?


Want dat is het ergste: die opgeofferde stukjes vrijheid en onbevangenheid leveren niets op. Het is een schijnzekerheid, een idee van veiligheid dat is gebaseerd op niets. Als ik mijn login aan de buurman geef en de aangemaakte alias doorstuur naar zijn emailadres, is er niemand aan de overkant van het water die alarm slaat. En Russell's familie en vrienden missen de leuke foto's van dat lekkere kereltje terwijl de kinderlokker twee straten verderop, die de werkelijke bedreiging vormt, niet eens merkt dat ze offline zijn gehaald. Een slechte keuze. Het is niet 'de goeden lijden onder de kwaden' maar: 'de goeden lijden, de kwaden niet'.


Daar doe ik niet aan mee.

Hiervoor: "Apk-regels voor gordels geldklopperij" | Hierna: "Gadget2" | Naar de voorpagina | E-mail GJ

ReisgenotenVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.


Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Geautomatiseerde spam is een plaag, beantwoord daarom deze simpele vraag.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!