'Nieuwsitems' van Bush

Dinsdag 16 Maart 2004 om 12:59

De FBI onderzoekt video news releases, verspreid door het Department of Health and Human Services. De fragmenten, bedoeld om als hapklare brokken te worden gebruikt in nieuwsshows van lokale TV stations, bevatten interviews en reportages rondom de Medicare Law. In het materiaal worden onder andere een apotheker en een regeringswoordvoerder ogenschijnlijk kritisch bevraagd door reporters. Naar nu blijkt zijn deze 'reporters' echter helemaal geen journalisten, maar goedbetaalde acteurs die zich netjes houden aan een van overheidswege verstrekt script. De geinterviewden krijgen vervolgens ruime gelegenheid om met halve waarheden en selectieve informatie een positief beeld te schetsen van de zegeningen van de Bush administration voor de gezondheidszorg. De items worden opgefleurd met beelden van Bush die een staande ovatie in ontvangst neemt bij het tekenen van de nieuwe Medicare wetgeving. Pure propaganda dus, al denkt de regering daar anders over: "a legal, effective way to educate beneficiaries".


De democraten denken daar uiteraard anders over: "De verspreiding van deze video's is een stiekeme poging de pers te manipuleren", zegt senator Frank Lautenberg. Meeliften op de veronderstelde betrouwbaarheid en objectiviteit van een nieuwsmedium om je producten te verkopen, dat heet toch gewoon een advertorial? Bill Kovach, voorzitter van het CCJ (Committee of Concerned Journalists), kan zich niet voorstellen dat een televisiestation zo'n item zou opnemen in een nieuwsprogramma en betitelt deze praktijk als "...the next thing to fraud".

Artikel New York Times

Hiervoor: "Gadget2" | Hierna: "Anduril, Flame from the West" | Naar de voorpagina | E-mail GJ

ReisgenotenVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.


Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Geautomatiseerde spam is een plaag, beantwoord daarom deze simpele vraag.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!