Sheikh Ahmed Yassin

Maandag 22 Maart 2004 om 07:20

Ahmed Yassin en naar verluidt zeven bodyguards (waaronder een zoon) lieten vanmorgen het leven toen Israël hen met drie raketten bestookte bij het verlaten van een moskee. Minister van Defensie Shaul Mofaz had zondag in het kabinet al aangekondigd dat de regering van plan was Hamas 'ernstig te verzwakken' ter voorbereiding op de terugtrekking uit de bezette gebieden. Yassin was de oprichter (en nog steeds een van de belangrijkste leiders) van Hamas, de gewelddadige extremistische groepering die verantwoordelijk is voor honderden doden in een reeks van extreem bloedige aanslagen. Hij was in 1997 uit levenslange gevangenschap vrijgelaten door Israël als een gebaar van goede wil tegenover koning Hussein van Jordanië, toen de geheime dienst een aanslag op Khaled Mashal verknalde. De Mossad injecteerde Mashal in het Jordaanse Amman met gif, maar werd betrapt door de Jordaanse geheime dienst. Koning Hussein eiste het tegengif van Netanjahu, die dat in eerste instantie weigerde te geven. Pas na tussenkomst en zware politieke druk van Bill Clinton ging Netanjahu overstag. De twee gepakte Mossad-agenten zijn later geruild tegen Yassin, die naar verwachting weinig meer uit kon richten. Niets bleek minder waar: als spiritueel leider van Hamas riep hij op tot vele zelfmoordaanslagen en enkele tientallen gerichte moorden.

Haaretz

Hiervoor: "In Memoriam Juliana" | Hierna: "Wikipedia" | Naar de voorpagina | E-mail GJ

ReisgenotenVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.


Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Geautomatiseerde spam is een plaag, beantwoord daarom deze simpele vraag.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!