Wie is verantwoordelijk voor het Moronenlegioen*?

Donderdag 08 April 2004 om 14:23

Uitspraak van de Raad voor de Journalistiek in de zaak Gerla vs. Kat (www.klokkenluider.nl):


Dit toelaten/niet verwijderen (van comments op een website, GJK) kan op één lijn worden gesteld met het plaatsen van een ingezonden brief in een nieuwsblad, een handeling die onder omstandigheden kan leiden tot het oordeel dat de grenzen zijn overschreden van hetgeen - gelet op de eisen van journalistieke verantwoordelijkheid - maatschappelijk aanvaardbaar is. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn indien in de ingezonden brief zonder enige (behoorlijke) feitelijke toelichting ernstige beschuldigingen jegens een derde worden geuit. Gelijktijdige plaatsing van een tekst waarin de verantwoordelijkheid voor de inhoud van een ingezonden brief wordt afgewezen, staat daaraan niet in de weg. Een terechte uitspraak, denk ik. Nu heeft de RvdJ geen juridische status - maar de mening van de Raad weegt wel zwaar als de rechter ooit om zijn mening in een soortgelijke zaak wordt gevraagd.


Kanttekening: de Raad acht zichzelf bevoegd de klacht te beoordelen omdat de beklaagde zichzelf en zijn medewerkers presenteert als “een team gelouterde journalisten”, wier werkzaamheden kunnen bestaan uit “het natrekken en verifiëren van uw tip waarna een journalistieke publicatie volgt op de site die voldoet aan alle eisen die aan een gedegen artikel mogen worden gesteld”


Een ontsnappingsclausule zou dus kunnen zijn dat je je als site expliciet als niet-journalistiek afficheert, waarmee je niet vatbaar zou zijn voor kritiek van de RvdJ. En tegelijk jezelf ridiculiseert - maar dat is de prijs die je betaalt om normloos te mogen zijn.


Uitspraak van de Raad


(* 'Moronen' is gecoined door Michiel Maas)

Hiervoor: "RISQ: As Samawah besmet met verarmd uranium" | Hierna: "Hans Guido online" | Naar de voorpagina | E-mail GJ

ReisgenotenVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.


Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Geautomatiseerde spam is een plaag, beantwoord daarom deze simpele vraag.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!