Reactie KlokkenluiderOnline

Vrijdag 09 April 2004 om 13:51

In reactie op de uitspraak van de Raad voor de Journalistiek meldt KlokkenluiderOnline: "In het huidige journalistieke klimaat is er geen groter compliment denkbaar dan te worden veroordeeld door deze sociale werkplaats van uitgerangeerde politiek-correcte dinosaurussen." Het is tegenwoordig in: wel jezelf proclameren als journalistieke productie, maar je onttrekken aan elk verantwoordelijkheid die dat met zich mee brengt en al helemaal niet dulden dat derden, zelfs geen college van 'vakbroeders', je terechtwijst. Het past naadloos in het debat over normen en waarden: iedereen wil erover meepraten, maar niemand accepteert de morele autoriteit (of zelfs maar de relevantie) van de ander. Ik maak zelf wel uit wat ik goed of slecht vind, daar heb ik jou niet voor nodig. Bij voorbaat gedoemd te mislukken.


De RvdJ heeft geen juridische status, ik schreef het al. De Raad spreekt uitsluitend op haar morele en ethische gezag. Het staat een ieder vrij een uitspraak van de Raad naast zich neer te leggen. Maar wie zichzelf journalist noemt en vervolgens de RvdJ op deze manier beschimpt, speelt de politiek handig in de kaart.


Volgens NVJ-secretaris Hans Verploeg dreigen media die zich fel afzetten tegen de Raad op termijn overheidsmaatregelen over zich af te roepen. “Zie de Raad desnoods als de minst slechtste vorm om zaken zelf te regelen maar doe er aan mee.”


De Raad is dan ook een speerpunt in het pleidooi van de NVJ voor zelfregulering: 'verdere versteviging van het draagvlak voor de Raad en actieve participatie door de media aan dit lichaam voor zelfregulering' is het eerste en zwaarste actiepunt. Een nobel streven. Met cowboys als Micha Kat in de achterban maakt de NVJ echter geen schijn van kans deze strijd te winnen.


Typisch geval van het belang van jezelf boven dat van anderen of het collectief plaatsen, en bij voorkeur dat ook nog zo doen dat je de relschoppers en lachers op je hand krijgt. Niets nieuws: in elke samenleving heb je dit soort elementen. En het enige middel dat de samenleving heeft om zich daartegen te beschermen is het inperken van de vrijheid, afgedwongen door codes, wetten, controle en sancties. Juist een site als klokkenluiders.nl zou toch moeten snappen dat de journalistiek (en in breder perspectief: de vrijheid van meningsuiting) daarmee niet gediend is.


Reactie www.klokkenluideronline.nl

Hiervoor: "Beroering over nepsites" | Hierna: "Christus is opgestaan! Hij is waarlijk opgestaan!" | Naar de voorpagina | E-mail GJ

ReisgenotenVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.


Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Geautomatiseerde spam is een plaag, beantwoord daarom deze simpele vraag.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!