Big Brother is searching (for) you...

Donderdag 15 April 2004 om 10:32

Amazon's nieuwste dienst, A9.com, biedt een paar opmerkelijke zaken. Het is een zoekmachine die gebruik maakt van de databases van Google, Alexa en Amazon.


Om een zoekopdracht te geven typ je in de adresbalk van je browser a9.com/zoekterm, waarna die zoekterm wordt opgezocht. Handig! De resultaten van een zoekopdracht worden getoond in een venster met drie vrij instelbare kolommen. De eerste kolom bevat het resultaat van een webquery, in de praktijk identiek aan de resultaten van Google. De tweede bevat de resultaten van een query in de Amazon bibliotheek en meldt in welk boek, op welke pagina, iets is geschreven over het gezochte onderwerp. Heb je een Amazon account, dan kun je de betreffende pagina's online lezen. De derde kolom bevat je persoonlijke zoek-historie.


Achter de zoekresultaten vind je een knop met het label 'siteinfo'. Klik je daar op dan zie je een screenshot van de betreffende site, een lijstje met 'people who visit this page also visit:', bezoekerstatistieken, contactinformatie en reviews. Heel Amazon.


Alleen maar goed nieuws, dus? Nou... A9 houdt wel erg precies bij wat je doet. Alle zoekopdrachten worden opgeslagen en getoond bij een volgend bezoek. Je kunt die zoekhistorie 'bewerken' om bepaalde zoekopdrachten te verbergen, maar ze blijven wel in de database staan. Bovendien houdt A9 bij op welke links je hebt geklikt: zit er bij een zoekresultaat een website die je al eens bezocht hebt, dan geeft hij dat aan.


Combineer dat met Gmail en je hele online leven staat in de database van Google en Amazon. Maar... er is een oplossing: surf naar generic.a9.com en je hebt de pluspunten van a9 zonder de tracking, cookies en privacy-issues!


Ten slotte: lees ook John Batelle's opmerkingen.

Hiervoor: "Bot en Kamp over de situatie in Irak" | Hierna: "Plaatjes archiveren" | Naar de voorpagina | E-mail GJ

ReisgenotenVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.


Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Geautomatiseerde spam is een plaag, beantwoord daarom deze simpele vraag.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!