Plaatjes archiveren

Donderdag 15 April 2004 om 11:47

Ooit begon ik heel ijverig aan mijn Megaproject: het aanleggen van een index voor mijn negatieven en dia's. Gewoon, met pen en papier, een computer was destijds niet in beeld. Een heidens karwei. Ruim drieeneenhalfduizend dia's, om over de negatieven nog maar te zwijgen. Blanco lijst maken met lineaal en zwarte fineliner, kopieëren en aan de slag. Magazijnnummer en sledenummer in de kop van elke lijst, daarna eindeloze rijen met dianummer, datum, beschrijving en beoordeling. Ik denk dat ik er zo'n 800 heb gedocumenteerd, voor ik het opgaf.


Ik stopte er abrupt mee toen ik me realiseerde dat ik die index nooit gebruikte: de plaatjes die ik zocht wist ik uit m'n blote hoofd te vinden, de plaatjes die ik niet zocht hoefde ik niet op te zoeken en de plaatjes die ik niet uit het hoofd wist te lokaliseren waren via de index eveneens onvindbaar. Want de beschrijving is altijd te summier, en het papier was geordend op magazijnnummer, niet op beschrijving...


De computer loste in theorie dat laatste probleem op, maar introduceerde in de praktijk een andere: mijn typevaardigheid was beroerd, en al die 800 dia's met de hand inkloppen was geen pretje. Toen kwam de diascanner, en later de digitale camera. Alle foto's die ik sindsdien heb genomen staan netjes op harde schijven, met backups op CD's. Een handige tooltje hernoemt de foto's automatisch naar het moment van de opname, op de seconde nauwkeurig, en iPhoto toont de hele bibliotheek als thumbnail.


Maar die beschrijving invoeren blijft een crime.


HP is bezig met de oplossing. Hun laboratorium in Palo Alto heeft sofware ontwikkelt die zijn oren spitst zodra een digitaal fotoalbum wordt opengeslagen. Tijdens het bekijken van foto's roepen we immers van alles. "Kijk, dat is Joelle, toen was ze net drie!" "Dat moet in 1992 geweest zijn, in december. Ze had die fiets net voor haar verjaardag gekregen." "Zie je die sportauto? Daar is ze vlak daarna tegenaan gefietst!" En de software luistert gehoorzaam, voert voicerecognition uit en noteert in platte tekst: Joëlle, drie, 1992, december, fiets, verjaardag, sportauto, tegenaan. Waarmee het later terugvinden van dat plaatje een makkie is geworden.


Gotta get me one of those...


http://www.newscientist.com/news/news.jsp?id=ns99994835

Hiervoor: "Big Brother is searching (for) you..." | Hierna: "Water dat niet nat is" | Naar de voorpagina | E-mail GJ

Reisgenoten

gravatar for Joëlle

Was ik drie toen? Ik weet alleen dat ik daarna keelpijn had van de haarband met puntjes die tegen mijn keel was geschoten :?

Joëlle (URL) · 15-04-’04 15:10 · Reageer op Joëlle

gravatar for Gert Jan

Ehm… zoiets ja, volgens mij. Maar dat moet je mij niet vragen, ik heb een geheugen als… toe, hoe heet dat nou, zo’n ding met gaatjes. Waarom dacht je dat ik een index nodig had?! ;-)

Gert Jan ( E-mail ) (URL) · 15-04-’04 15:56 · Reageer op Gert Jan

gravatar for Jochum

Weet je nog die foto van die slang die ik je laatst stuurde? oen ik die op mijn scherm zag verschijnen, zei ik iets in de trant van: “Shit, tering, fuck , wat een gave plaat!!!” Ik ben erg benieuwd hoe dat wordt opgeslagen. Ik ben bang dat ik zelfs achter mijn eigen pc op mijn woorden moet gaan letten. :-))

Jochum ( E-mail ) · 15-04-’04 20:59 · Reageer op Jochum

gravatar for Pa

IK ZOU OP Z`N MINST JE MOEDER NAAST ME MOETEN HEBBEN OM DE JUISTE NAAM BIJ DE PERSOON TE KUNNEN BENOEMEN. AFGEZIEN DE LEEFTIJD EN HET WAAR.

Pa ( E-mail ) · 15-04-’04 22:57 · Reageer op PaVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.


Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Geautomatiseerde spam is een plaag, beantwoord daarom deze simpele vraag.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!