Netkwesties: privacybeweging maakt zichzelf belachelijk

Vrijdag 16 April 2004 om 09:17

In zijn column in de nieuwste edite van Netkwesties trekt Arjan Dasselaar van leer tegen 'de privacybeweging', vanwege hun kritiek op Gmail. Ze moeten niet piepen voor ze geslagen worden, is zijn devies. Ze moeten eerst maar eens afwachten of Google werkelijk foute dingen gaat doen met die schat aan gegevens, bovendien: de gebruikers kiezen er toch zelf voor om een Gmail account te nemen? Los van de vraag of al die verschillende stemmen en meningen zijn te vatten onder de noemer 'de privacybeweging', ziet Arjan in deze redenatie twee kritieke zaken over het hoofd. De eerste - en meest voor de hand liggend - is dat Gmail geen eiland is. Het is een Amerikaans bedrijf, dat conform de Amerikaanse wetgeving dient te opereren. Onder de Patriot Act betekent dat, dat Google op eerste verzoek haar regering inzicht zal moeten geven in haar database. En in de voorwaarden stelt Google expliciet dat ze daaraan gehoor zal geven, sterker nog: zelfs als niet de regering maar Google zelf denkt dat het in het belang van het publiek of het eigen bedrijf is, zal ze niet schromen de mail te lezen. Zie hierover ook mijn eerdere posting.


Het tweede punt waar Arjan luchtig overheen fietst is dat Gmail niet alleen de mail van haar klanten opslaat, scant en analyseert, maar ook de email die door derden aan Gmail klanten wordt gestuurd. Dat is niet alleen overbodig (want Google kan die derden, die immers geen klant zijn, niet bestoken met gepersonaliseerde reclame) maar ook een privacyschending van de eerste orde. Let wel: Google slaat geen steekwoorden op, Google bewaart, scant en analyseert de complete email - inclusief headers - van mensen die daar geen toestemming voor hebben gegeven. Er is ze zelfs niets gevraagd: ze sturen alleen nietsvermoedend een email naar een gewoon emailadres. Hoezo niet privacygevoelig?


Arjan's suggestie eerst maar eens te wachten of Google daadwerkelijk stoute dingen doet met die onwaarschijnlijk gedetailleerde en persoonsgebonden berg aan gegevens is onbegrijpelijk naïef. Tegen de tijd dat een geconstateerde overtreding afdoende bewezen en publiek bekend is gemaakt, is er geen weg terug meer. Je verwacht toch niet dat de Amerikaanse overheid, die miljarden per jaar stopt in afluisternetwerken, deze gratis in de schoot geworpen goudmijn ongemoeid laat?


Ten slotte is de rol van 'de privacybeweging' in deze dat ze dit soort zaken publiekelijk aankaart. Je zou de gebruikers de kost moeten geven die in blind vertrouwen 'I accept' klikken, zonder de flauwste notie te hebben waarmee ze accoord gaan. Dom? Zeker. Naïef? Ook dat, maar dat zal Google het grote publiek niet gaan vertellen. Daar hebben we echt die privacyjongens voor nodig.

Hiervoor: "Bin Laden wil 'vrede'" | Hierna: "Zeg maar dag tegen het papierloze kantoor..." | Naar de voorpagina | E-mail GJ

ReisgenotenVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.


Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Geautomatiseerde spam is een plaag, beantwoord daarom deze simpele vraag.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!