'De Chileen' gemolesteerd - commentaar

Dinsdag 20 April 2004 om 10:55

Een boel gedachten, vanmorgen. Een boel vragen ook. Zou het echt waar zijn, of een stijlloze grap - of een stunt? Nee, dat doen ze niet. Laten we ervan uit gaan dat het waar is. Als het waar is, wie zou er dan achter zitten? GeenStijl heeft veel vijanden gemaakt. En: is het überhaupt wel gerelateerd aan GeenStijl? We weten verder weinig van De Chileen, voor hetzelfde geld is het een crimineel die iemand op de kast heeft gejaagd. Over op de kast jagen gesproken: daar is GeenStijl natuurlijk zeer bedreven in. Liefst zo ongenuanceerd mogelijk. Waarbij de redactie volgens mij heel goed weet wat ze doen en waar de grens ligt, maar het moronenlegioen ze regelmatig links en rechts inhaalt. Hate to say 'I told you so...' De door de GeenStijl redactie zo gewenste anonimiteit is op Internet maar betrekkelijk, en ik denk dat de heren zich daarvan maar al te zeer bewust waren. Afgelopen weekend werd ik benaderd door een mediaman die met zijn naam en een professionele activiteit op Kole's Queeste stond, waardoor via-via zijn contactgegevens waren te herleiden. De beste man werd nu telefonisch bedreigd, en vroeg me zijn gegevens te verwijderen - waar ik uiteraard gehoor aan heb gegeven. Wel heb ik 'm verteld dat ik destijds binnen enkele minuten die gegevens boven water had, en dat het verwijderen van zijn gegevens van dit weblog geen oplossing zou bieden. Actief zijn op Internet en je anonimiteit behouden - het is vrijwel onmogelijk.


De houding van de GS redactie verraste me in dat opzicht eerlijk gezegd een beetje. Zolang het op de reacties van hun reaguurders aankwam wimpelde men alle kritiek af: dat was maar online geweld, en een nekschot uitdelen op een weblog had niets te maken met een werkelijke doodsbedreiging. Dat was 'slang', wat heet: weblogcultuur, tot kunst verheven. Het scheelde niet veel of het kreeg het labeltje 'beschermd cultuurgoed' opgeplakt. Een fraai staaltje van abstract denken. Maar de grens tussen virtuele beschimpingen en real-life bedreigingen is voor velen een waterscheiding. Dat bleek wel uit de affaire Prins, die via SMS en anonieme telefoontjes bedreigd werd na online bedreigingen in de reactiepanelen van GeenStijl. Lees daarbij ook deze posting, en met name de reacties!


Wie wind zaait, zal storm oogsten. Daarmee is de laffe aanslag op De Chileen allerminst gerechtvaardigd: fysiek geweld is wat mij betreft nooit gerechtvaardigd. Ik denk echter dat er een verband is tussen de manier waarop mensen tegen elkaar spreken en de manier waarop ze met elkaar doen. En dat het onderscheid tussen virtueel en IRL bovendien vager is dan menigeen denkt, helemaal voor de moronen die denken dat het enkele feit van hun bestaan ze recht geeft op een buitenproportionele dosis respect die desnoods met geweld mag worden afgedwongen. Zij zijn een product van onszelf, van onze maatschappij, en de verruwing die we hebben laten plaatsvinden - en waaraan GeenStijl, in mijn optiek, enthousiast heeft meegewerkt door niet alleen een platform te bieden waarop men lekker los kon gaan, maar door met suggestieve en prikkelende redactionele postings zijn lezers ook uit te dagen tot steeds meer, steeds groffer, steeds harder.


Eerder schreef ik (naar aanleiding van de discussie rondom Murat D.): "Het probleem is niet de etnische variatie in Nederland, maar het totale gebrek aan zelfreflectie en zelfreinigend vermogen van onze complete bevolking. De verruwing en verharding van de samenleving is niet uitsluitend te wijten aan de allochtonen. De Nederlandse jongeren gaan net zo respectloos met elkaar en anderen (leerkrachten, ouders, willekeurige passanten) om. De 'slang' mag dan verschillen, het onderliggende denkraam is identiek. De reacties bij Geenstijl, Volkomenkut en Retecool spreken in dat opzicht boekdelen. Zolang wij niet de hand in eigen boezem steken en uit alle macht proberen te leren van deze verschrikkelijke gebeurtenissen, onze eigen verantwoordelijkheid hierin zoeken en die ook voluit accepteren, zakken we steeds verder weg in het moeras van de zelfvoldaanheid en de superioriteitswaan."


Twee dingen moeten we denk ik niet doen: niet het recht in eigen hand nemen, en niet zwichten voor terreur. Laat de politie z'n werk doen, en ga door met GeenStijl. Maar dan met inachtneming van de normale omgangsvormen, waarbij het noodzakelijk en onvermijdelijk is dat de redactie zijn verantwoordelijkheid neemt als reaguurders de grenzen van het betamelijke overschrijden. Je kunt best scherp en kritisch zijn zonder te schofferen. Dan is zelfs anonimiteit overbodig.

(Update: de molestatie van 'De Chileen' was inderdaad een stijlloze grap.)

Hiervoor: "Weblogger 'De Chileen' (GS) gemolesteerd" | Hierna: "Colder's roots" | Naar de voorpagina | E-mail GJ

Reisgenoten

gravatar for Dave

Een hoop gepraat over de laatste (?) stijlloze grap van GS. Puberale gasten als je het mij vraagt…

Dave (URL) · 21-04-’04 07:44 · Reageer op Dave

gravatar for Gert Jan

Yup. Ik hoop dat er ooit eens een socioloog of psycholoog komt die GeenStijl tot scriptieonderwerp bombardeert. Als experiment vond ik GS erg geslaagd: ook deze laatste stijlloze actie en de reacties daarop zijn voer voor psychologen. Evenals mijn eigen reactie… In een emailwisseling met Ren sprak ik mijn twijfels uit, riep ‘een bron is geen bron’, bestempelde de Telegraaf als onbetrouwbaar want geïnfiltreerd, nu.nl als onbetrouwbaar want overschrijver, retecool en vk.com als onbetrouwbaar want één pot nat met GS – maar had niet de ballen om dat op dit weblog te schrijven. Politieke overcorrectheid? Bang om onwellevend over te komen? Wie zal het zeggen. Kenmerk van de betere postings bij GS: volslagen stijlloos, maar het zet wel aan tot (zelf)reflectie. In dat opzicht vind ik deze laatste klap een daalder waard, in al zijn ongepastheid.

Gert Jan ( E-mail ) (URL) · 21-04-’04 08:08 · Reageer op Gert JanVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.


Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Geautomatiseerde spam is een plaag, beantwoord daarom deze simpele vraag.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!