Grote Devotie

Dinsdag 27 April 2004 om 09:28

In de categorie 'Religie' kent de verkiezing van de Grootste Nederlander slechts vijf nominaties. In het speelveld van 200 Nederlandse geweldenaars wordt de eer van de religie verdedigd door Majoor Bosshardt (Leger des Heils), Titus Brandsma (Rooms-Katholiek), W.A. Visser ‘t Hooft (Secretaris-generaal Wereldraad van Kerken), Geert Grote en Thomas à Kempis, beiden voormannen van een beweging genaamd 'de Nieuwe Devotie'.


Nu zult u mij niet horen zeggen dat deze beweging, gestart vanuit de Windesheim congregatie nabij Zwolle, slechts een onbeduidende rimpeling in de vijver van de Nederlandse kerkhistorie vormt - integendeel. Maar trekt het beeld hier niet wat scheef? Twee van de vijf beschikbare nominaties, 40% van het totaal? Waar zijn Willibrord, Arminius, Isaäc da Costa, Marnix van St. Aldegonde, Gisbertus Voetius, Groen van Prinsterer, Jan de Liefde, Hendrik de Cock, Abraham Kuyper en Klaas Schilder, om maar een paar te noemen? Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat een relatief kleine groep mensen z'n best heeft gedaan de beweging weer op de kaart te zetten, en dat de jury over onvoldoende specifieke kennis van zaken beschikte om het een en ander in perspectief te plaatsen. Nou ja, laten we maar hopen dat alle aandacht voor de Nieuwe Devotie leidt tot een nieuwe devotie in Nederland. Dat zou pas Groots zijn!

De Grootste Nederlander

Hiervoor: "Zwaaien naar André" | Hierna: "Kidspotter in Legoland" | Naar de voorpagina | E-mail GJ

Reisgenoten

gravatar for Bob

Abraham Kuyper staat (m.i. terecht) tussen de politici.

Bob ( E-mail ) · 27-04-’04 12:39 · Reageer op Bob

gravatar for Bob

(en Groen van Prinsterer staat daar ook)

Bob ( E-mail ) · 27-04-’04 12:54 · Reageer op Bob

gravatar for Gert Jan

Ah, dank! Ik moet toch eens een poging wagen die site te leechen, de doorzoekbaarheid is prut met peren. Wat betreft de categoriekeuze: tsja, daar wreekt zich de veelzijdigheid van deze groten ;-) Of het terecht is dat Abraham Kuyper tussen de politici staat, weet ik zo nog niet. Naar mijn onbescheiden mening zijn de sporen die hij in het kerkelijke landschap heeft achtergelaten dieper en ‘bestendiger’ dan zijn politieke erfenis, met dank aan het CDA. Maar: blij dat ze er in elk geval bij staan!

Gert Jan ( E-mail ) (URL) · 27-04-’04 13:09 · Reageer op Gert Jan

gravatar for Bob

Daar weet ik dan weer niets van. Ik ken beide heren alleen als politici. :-)

Bob ( E-mail ) · 27-04-’04 16:19 · Reageer op BobVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.


Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Geautomatiseerde spam is een plaag, beantwoord daarom deze simpele vraag.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!