Command influence

Dinsdag 11 Mei 2004 om 16:06

Donald Sensing, Methodist predikant, voormalig 'field artillery officer' en gelauwerd veteraan uit de eerste Golfoorlog legt uit waarom de berechting van de MP's uit de Abu Ghraib gevangenis nog wel eens problematisch kan worden. En dankzij de American Servicemembers Protection Act heeft de internationale gemeenschap verder het nakijken. Zouden de Amerikanen het nu zelf ook gaan zien? Een land met een minister van defensie die eerst glashard ontkent dat er gemarteld word, en als er dankzij de foto's geen ontkennen meer aan is roept dat het om een incident gaat... waarna blijkt dat de man al vele maanden geleden van verschillende organisaties en personen in geuren en kleuren heeft gehoord wat er speelde, en dat het beslist geen incident maar standaard praktijk was... die vervolgens rustig aan mag blijven - sterker nog, die door zijn president de hemel in wordt geprezen: "You are doing a superb job." Amerika is hard op weg 's werelds grootste schurkenstaat te worden. Shame!

One Hand Clapping

Hiervoor: "Google Blog" | Hierna: "Nick Berg" | Naar de voorpagina | E-mail GJ

Reisgenoten

gravatar for Meindert

treden de amerikanen zo op omdat ze gewoon de mensen willen treiteren? of zou het verleden ook meespelen? wat de irakezen met onder andere de gevangen genomen SAS commando’s in de golfoorlog hebben gedaan was hetzelfde als t niet erger was.

“In de nacht van 22 januari 1991 infiltreerde een acht man sterke patrouille van de Engelse Special Air Service de vijandelijke Iraakse linies. Hun geheime missie: sabotage van de vitale communicatielijn tussen Bagdad en noordwestelijk Irak; en het opsporen en vernietigen van de mobiele SCUD-raketinstallaties, voordat Saddam erin zou slagen Israël bij de oorlog te betrekken. Hun zendcode: Bravo Two Zero. De missie was een succes – maar de prijs was hoog…”

3 mannen (4 waren gedood en 1 wist te ontsnappen aan degavangenschap) werden gevangen genomen en gemarteld… tot het einde van de oorlog vastgehouden en steeds weer opnieuw gemarteld. de Irakezen handelen niet veel beter. dus waarom ingaan op alleen de VS soldaten? Shame? actie reactie maybe. wie zal t zeggen?

grtz

Meindert · 12-05-’04 13:31 · Reageer op Meindert

gravatar for Meindert

ik probeer t trouwens niet goed te praten. begrijp me goed. ik vraag me alleen af wat de gronden van deze praktijken zijn.

Meindert · 12-05-’04 13:34 · Reageer op Meindert

gravatar for Gert Jan

Waarom de Amerikanen dit zo doen? Omdat het ze opgedragen is door hun superieuren. Befehl ist Befehl. En de officieren geven die opdracht omdat ze dat zo geleerd hebben en martelingen erg effectief blijken te zijn: mensen breken, slaan door, geven hun geheim prijs. Saddam wist dat ook, en bracht het in de praktijk. Om het arme Iraakse volk te ‘bevrijden’ van die barbaarse dictator stuurde George W zijn beste mensen – die nu precies dezelfde tactieken toepassen op dezelfde slachtoffers, in dezelfde gevangenis. Alleen het uniform is veranderd.

Let wel: de ondervragers constateren zelf dat 70-90% van de gevangenen ten onrechte is opgepakt. Helaas weten ze dat pas achteraf. Deze technieken worden dus niet losgelaten op getrainde SAS troepen die in een oorlog krijgsgevangen zijn gemaakt (ook in die situatie zou het tegen de Conventie van Geneve zijn, maar alla) maar op burgers die op het verkeerde moment op de verkeerde plek liepen. Na wekenlange marteling constateert men dat het een vergissing was, en mogen ze weer naar huis. Fijne bevrijders!

Sowieso… het feit dat de Iraki’s op enig moment Amerikanen hebben gemarteld is fout. Punt. Op geen enkele wijze rechtvaardigt dat het optreden van de Amerikanen: als iemand jouw vader of moeder martelt geeft dat je toch niet het recht op jouw beurt zijn vader of moeder te martelen? Het is juist die primitieve eigen-‘rechting’ die Amerika wil vervangen door een democratisch systeem, gebaseerd op gelijkheid, vrede en recht. Ik kan me goed voorstellen dat de Irakezen geen vertrouwen in de goede afloop hebben…

In de VS worden deze foto’s nu al weer weggelachen: ‘niet ernstiger dan de eerste de beste ontgroening, wat de Irakezen met Nick Berg hebben gedaan is veel erger’. Beschaving draait niet om leed met leed vergelden, maar om recht en gerechtigheid brengen. Juist een zich Christelijk noemende natie als de VS, die zich tot overmaat van ramp in moreel en ethisch opzicht superieur waant aan Islamitische landen, zou beter moeten weten. Nergens in de bijbel lees ik ‘God bless America’, wel: ‘bless those who curse you, do good to those who hate you’.

Gert Jan ( E-mail ) (URL) · 12-05-’04 14:14 · Reageer op Gert Jan

gravatar for Meindert

klopt allemaal. maar die amerikaanse mannen met de opdr8 van de overheid… om te martelen? die mannen doen hun werk. doen wat ze is opgedragen. dat ze er later achterkomen dat die mensen onschuldig waren? dat is niet hun fout. ze doen (helaas) hun werk. ik ben ook cker niet voor die martelingen. maar daarom kan ik het wel begrijpen.

en om op t voorbeeld terug te komen van degene die mijn ouders zou martelen. ik heb het recht dan niet om ze terug te pakken… maar ik zou het wel doen. (niet door martelingen maar op een vluggere manier (oog om oog, tand om tand) omdat de wraak er wel speelt.) niemand zal toch zn wraak onderdrukken? iedereen wil bloed zien als hem onrecht wordt aangedaan. (kijk naar een willekeurige moordzaak, iedere familie die onrecht is aangedaan zou t liefst de doodsraf willen invoeren)

en daarbij… de VS kan deze mensen niet zomaar afschieten omdat ze informatie nodig hebben. en ze hebben de fout gemaakt om Irak binnen te vallen. dan moeten ze t karwei nu ook afmaken. want als ze nu goed gaan tov degenen die hen haten? (heel veel irakezen) dan zullen ze afgeslacht worden. als ze nu vertrekken uit Irak… dan moorden de irakezen zichezelf uit. burgeroorlogen en nieuwe dictators die zullen opstaan.

de VS zit een beetje met n heel groot probleem!! dat weet ik wel. en hoe ze zich hieruit gaan redden… ik weet t niet. vietnam was net zo… optreden als bevrijders om ondertussen niet als bevrijder gezien te worden.

ik persoonlijk denk dat de militaire wereld compleet anders is als onze democratische wereld (hier in nederland) en dat ik als ‘niet-militair’ eigenlijk geen waar beeld kan schetsen van wat er gebeurd. en daarom zal ik verder maar niet reppen over deze situaties. tis allemaal een tikje te complex om de waarheden te vinden. vrees ik.

Meindert · 12-05-’04 15:21 · Reageer op MeindertVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.


Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Geautomatiseerde spam is een plaag, beantwoord daarom deze simpele vraag.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!