Verkiezingen EP II

Vrijdag 11 Juni 2004 om 07:51

Gisteravond met grote tevredenheid de uitslag van de verkiezingen gevolgd - dat wil zeggen, ik viel er tegen half elf middenin toen ik thuiskwam van een presentatie van Theo en Regina Jansen, die op verlof zijn van hun werk in de Filippijnen. Maar daarover later meer.


Op weg naar die presentatie heb ik gestemd, tweemaal, want Rineke had mij gemachtigd. "Wat moet ik voor je stemmen?" "Doe maar hetzelfde als jij." "Ja he, da's makkelijk! Je kunt toch zelf nadenken?" "Uhuh, maar ik weet niet te kiezen tussen SP of ET. Kies jij maar." Dat klonk bekend, maar ondertussen had ik mijn keuze al vrijwel gemaakt. Paul van Buitenen zou waarschijnlijk mijn stem krijgen, en dat vertelde ik Rineke. Ze vond het een goede keus. Op weg naar het stembureau spookte het nog in m'n hoofd. Van Buitenen was een 'one-issue' partij, had Merel geschreven, en daarin had ze gelijk. Tegelijk was het wel het issue dat mij het meest tegenstond aan Brussel, en beter één ding goed doen dan veel dingen half of helemaal niet. Maar de SP wilde ook waakhond spelen, dus die zou ongetwijfeld...


Vanuit m'n ooghoek zag ik een donkerblauwe vlek rechts het beeld inschuiven. In een reflex stuurde ik naar links en trapte hard op de rem. De bestuurder van de andere auto had vlot gereageerd: hij stond nog eerder stil dan ik. Schuldbewust keek ik hem aan, gebaarde dat het mijn fout was en dat hij door kon rijden. Hij knikte vriendelijk en gaf gas. Twee minuten later troffen we elkaar weer bij de ingang van het stembureau. "Blij dat jij wakker was," zei ik terwijl ik de deur voor hem openhield, "ik zat met m'n hoofd in Brussel." Hij begreep het.


Binnen was het rustig. Drie vrijwilligers, een mevrouw die net achter het stemapparaat vandaan stapte. De voorzitter van het stembureau scheurde een reçuutje van mijn twee high-tech-stempassen (van geschept papier, met holografisch echtheidskenmerk - de gemeente Nieuwegein had haar best gedaan), wierp een vluchtige blik op m'n paspoort en gaf me twee flinterdunne slagerijbonnetjes terug. Nummer D331 en D332. Ik hoopte maar dat ze vanmorgen niet bij D000 begonnen waren. Tien tellen later was Paul van Buitenen twee stemmen rijker.


Samen met al die andere stemmen bleek dat goed te zijn voor twee zetels in het EP. Waren het Tweede Kamerverkiezingen geweest, dan zou dit percentage goed zijn geweest voor 11 zetels, orakelt Novum. Een onzinnige vergelijking natuurlijk, maar wel bruikbaar als indicatie van de omvang van de beweging die achter Paul van Buitenen staat. De enige partij die ik ken, die zelfs haar bankafschriften online zet. Als Den Haag nou ook eens zo transparant zou zijn...

Hiervoor: "Ssssst..." | Hierna: "At the Turn of the Tide III (of zo)" | Naar de voorpagina | E-mail GJ

Reisgenoten

gravatar for Marc

Ja, mooie uitslag. Maar over het online zetten van bankafschriften ben ik maar matig enthousiast. Het verbaast me dat ET de privéadressen van mensen niet afschermt.

Marc ( E-mail ) (URL) · 11-06-’04 12:45 · Reageer op Marc

gravatar for Gert Jan

Inderdaad, daar verbaasde ik me ook over. Een heel vergaande consequentie van de gewenste transparantie, waarbij de privacy-belangen ondergeschikt zijn gesteld aan volstrekte openheid. Het lijkt me een heel bewuste keus, en bovendien weten de donateurs vooraf waar ze aan toe zijn: zie http://www.europatransparant.nl/index.cf..

Ik moet zeggen, dat spreekt me toch erg aan.

Gert Jan ( E-mail ) (URL) · 11-06-’04 15:13 · Reageer op Gert Jan

gravatar for Marc

Ja, en toch…

1. Transparantie voor een politieke partij of een overheidsorgaan kun je niet op één lijn stellen met het zonder overleg vrijgeven van persoonsgegevens van anderen. Er zitten ook donaties vanuit het buitenland bij. Die lui weten vast niet dat hun gegevens nu open op internet staan.

2. Ik denk dat ik niet de enige ben die best wel een gift zou willen overmaken, maar er niets voor voelt om met zijn privéadres op internet te staan. Ik vraag me ook af of dat niet in strijd is met de wet registratie persoonsgegevens.

3. Ook de combinatie gironummer en tenaamstelling van een rekening vind ik ongelukkig. Zo kunnen mensen die kwaad in de zin hebben incasso-opdrachten aanbieden bij de banken, en automatisch geld van die rekeningen laten afschrijven. Dat hebben de banken heel slecht (dus niet) beveiligd, daar is vorig jaar een andere ‘klokkenluider’ mee in het nieuws geweest. Ik kan me niet voorstellen dat ET door onzorgvuldigheid op dit punt indirect wil meewerken aan fraude.

Ja, ik weet dat bescherming van persoonsgegevens een heel relatief begrip is op internet, maar het maakt voor mij wel verschil of je daar zelf voor kiest of dat een partij dat voor jou bepaalt. Als ik ET was zou ik in ieder geval de gironummers en adressen afschermen. Naam en bedrag zijn voor de beoogde transparantie voldoende.

Marc ( E-mail ) (URL) · 11-06-’04 17:44 · Reageer op MarcVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.


Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Geautomatiseerde spam is een plaag, beantwoord daarom deze simpele vraag.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!