Relatie ChristenUnie en SGP onder druk

Woensdag 16 Juni 2004 om 12:41

André Rouvoet (ChristenUnie) spreekt klare taal:

De samenwerking lijkt praktisch gezien heel weinig op te leveren. Uit SGP-onderzoek naar aanleiding van de statenverkiezingen blijkt dat zij kiezers verliezen, omdat ze met ons samenwerken, onder andere bij sommige predikanten. Wij krijgen die signalen ook: zowel lokaal als Europees stoot de samenwerking met de SGP mensen van ons af. Als blijkt dat beide partijen geen baat bij samenwerking hebben, moeten we dan wel verder gaan?
De lijstverbinding CU-SGP kreeg de stemmen van 279.880 kiezers, zo'n 29.000 minder dan in 1999. Precies 44.473 daarvan gingen naar Bas Belder, 197.031 (ruim meer dan de benodigde kiesdrempel van 176.506) naar Hans Blokland. Dat waren er wat mij betreft 197.033 geweest als die lijstverbinding er niet was geweest, en ik denk dat een voortijdige beëindiging van de samenwerking de CU nog veel meer stemmen had opgeleverd.


Saillant detail: Heleen van den Berg, op nummer 11 de eerste vrouw in de lijst, kreeg 7.854 voorkeurstemmen en liet daarmee alle andere kandidaten (met uitzondering van Blokland en Belder) ruim achter zich.


CU en SGP hebben nu samen twee zetels. Zonder de verbinding had de SGP de kiesdrempel in de verste verte niet gehaald. Dat betekent ten eerste dat de verbinding een verdubbeling van de zetels voor de kleine christelijke partijen oplevert, en dat is winst. Die wetenschap roept echter tegelijkertijd vragen op over de houding van de SGP, die tegen de afspraken in de achterban opriep om op Belder, de eigen nummer twee van de lijstcombinatie te stemmen, en bovendien een krachtig weerwoord achterwege liet toen een groep SGP-predikanten de ChristenUnie in het RD als 'onchristelijk' bestempelde. Daarmee wekt de SGP op z'n minst de indruk dat opportunisme de drijfveer achter hun participatie is, en niet inhoudelijke verbondenheid.

Rouvoet in het ND

Hiervoor: "Dynamic Text Replacement: DTP'ers dream (tech alert…" | Hierna: "Ondertussen in de VS..." | Naar de voorpagina | E-mail GJ

ReisgenotenVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.


Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Geautomatiseerde spam is een plaag, beantwoord daarom deze simpele vraag.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!