Om het af te leren...

Dinsdag 03 Augustus 2004 om 14:15

... nog een paar plaatjes. Eerst de Champagnestreek: een land van vloeiende lijnen, vriendelijk golvende velden zover het oog reikt en strakke luchten.

En dan deze prachtige dreigende lucht boven Chéniers, letterlijk hartje Frankrijk: als je met een lineaal op je kaart twee lijnen trekt van uiterst noordoost naar uiterst zuidwest en van uiterst noordwest naar uiterst zuidoost, dan beland je hier.

Storm over Cheniers

Toegegeven, ik heb er wat aan geknutseld (bekijk 'm maar eens

), maar het scheelt niet veel met het !


Hiervoor: "Film over Pim Fortuijn" | Hierna: "Keep it in the family" | Naar de voorpagina | E-mail GJ

Reisgenoten

gravatar for Dave en Eef

Nice, nice nice…

Vooral de eerste foto vind ik erg mooi, (hoewel je ook hier (ongetwijfeld) aan geknutseld hebt (‘t groen) ?)

:-)

Oh, en de techniek en kleuren zijn natuurlijk niet echt ‘des van Goghs’! :-)

Dave en Eef ( E-mail ) (URL) · 04-08-’04 04:54 · Reageer op Dave en Eef

gravatar for Gert Jan

Heheh, die eerste is puur natuur – voor zover je dat van bits kunt zeggen ;-) Echt overweldigend is die streek, zowel vanwege de uitgestrektheid als de intense kleuren.

Wat die kleuren van het stormplaatje betreft: die zijn afgestemd op Vincents ‘Nuenense periode’, zeg maar tegen 1885 aan, toen hij als gesjeesde dominee onder de armen werkte op het Brabantse platteland. Hij was toen al bij vlagen depressief, en zijn scherpe oog voor de sociale misstanden op het platteland maakte zijn wereldbeeld niet rooskleuriger. Dat vertaalde hij in hele somber getinte landschappen en portretten.

Pas aan het eind van zijn leven (hij stierf in 1890) ruilde hij dat symbolisch-expressieve in voor het expressionisme waar we ‘m nu zo goed van kennen. Eerst in Parijs, later in Zuid-Frankrijk. Toen we een paar jaar geleden door Arles en St-Remy wandelden sprongen zijn schilderijen steeds in gedachten: de kleuren, de sfeer – explosief! Heel mooi, maar ook aangrijpend, vooral de schilderijen uit de periode in het hospitaal. Omgekeerd redenerend: wat zegt het over mijn gemoedstoestand dat ik nu juist naar zijn Nuenense periode teruggrijp… ;-)

Wist je trouwens dat hij een blauwe maandag als hulpprediker in Engeland heeft gewerkt, daarna een paar jaar theologie studeerde in Brussel en – nadat hij voortijdig was gestopt – als vrijwillige missionaris in de Belgische kolenmijnen ging werken?

En die techniek, da’s Photosoep ;-)

Een hele hartelijke groet voor jullie van ons allemaal!

Gert Jan ( E-mail ) (URL) · 04-08-’04 10:07 · Reageer op Gert Jan

gravatar for Dave en Eef

:-)

I stand corrected, wat kleur betreft. Wat ‘techniek’ betreft doet jouw foto me meer ‘water colour’ aan dan ‘Van Gogherig’, dat bedoelde ik eigenlijk ;-)

Van Gogh schilderde toch veel meer in ‘strepen’ (hiermee overduidelijk mijn gebrek aan kennis vwb kunstgeschiedenis tentoonstellende :)?

(hebben ze geen van-Gogh-plugin in Photosjop?)

Anyway, genoeg over van Gogh, je schiet mooie plaatjes, thanx!

Hoe gaat het met jullie (is mijn mailtje ooit aangekomen)?

En de hartelijke groeten terug!

God’s Zegen!

(ps: je eerste foto (lijnen-landschap) leent zich uitstekend voor een website, ik durf het bijna niet te vragen… :) Is u nog niet toe aan een nieuw jasje? :)

Dave en Eef ( E-mail ) (URL) · 04-08-’04 15:09 · Reageer op Dave en EefVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.


Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Geautomatiseerde spam is een plaag, beantwoord daarom deze simpele vraag.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!