A Friend in Need

Woensdag 11 Augustus 2004 om 08:33

Al bladerend door een stapel plaatjes stuitte ik op deze honden. Had ik een zwaailicht op m'n hoofd gehad, dan had de hele buurt nu geweten dat ik 'm herkende: het lijkt sterk op een oud schilderij dat - in reproductie - bij mijn opa en oma aan de muur hing.

Even speuren op Internet leerde me dat een remake betrof van Cassius Coolidge's A Friend In Need, onderdeel van een serie schilderijen uit de jaren twintig met honden in de hoofdrol, neergezet in 'menselijke' situaties.

A Friend In Need

Die datering verraste me. Ik herinner me nog levendig hoe mijn opa, commandant van de BB en verzetsman in Oldenhove, me uitlegde dat de bulldog rechts vooraan Churchill voorstelt, die Roosevelt onder tafel de helpende poot toesteekt. Stalin (uiterst links) probeert de aandacht van Roosevelt te trekken, terwijl Hitler (de Duitse Dog met pijp) de situatie met argusogen bekijkt. Het schilderij hing al in de oorlog bij hen aan de wand, vertelde opa. Een kleine daad van verzet temidden van de grotere daden, onder het oog van de ingekwartierde Duitsers. Ik dacht dat het schilderij daarvoor bedoeld was, speciaal gemaakt in een soort visuele geheimtaal. Dat blijkt dus niet zo te zijn: het was een succesvolle commerciële prent en de diepere betekenis is er pas in de oorlog aan gegeven. Een klein stukje glans is daarmee verdwenen.


Toch eens kijken of ik aan de eigentijdse variant ook zo'n politiek verhaal kan plakken. Tony Blair die George W. Bush onder tafel de cheatcodes toeschuift, Gerhard Schröder en Vladimir Putin die dit keer niet meedoen en demonstratief naar de collage van oorlogsfoto's aan de muur kijken...


Update: Ilia legde me uit dat het geen collage van oorlogsfoto's is, maar een splitscreen beeld van de X-Box. Die 'collage' is blijkbaar een plasmascreen en zo te zien doen Schröder en Putin juist enthousiast mee. Daar gaat de politieke lading. Tsja, van X-Boxen heb ik geen kaas gegeten ;-)


Hiervoor: "The Eye In The Sky" | Hierna: "Gadgets" | Naar de voorpagina | E-mail GJ

Reisgenoten

gravatar for Mutti

Loop me al uren ernstig af te vragen waar dat ‘schilderij gebleven is… Het was hier in huis… hing boven de deur… Maar waar het nu is???? Geen idee!! Achterop staat geschreven de uitleg geschreven…

Op het origineel staat trouwens één hond meer ;-))

Mutti · 12-08-’04 23:49 · Reageer op Mutti

gravatar for Annelies

Geweldig, ik heb de zelfde ervaring. Mijn grootouders met Duitse inkwartiering in den Haag, enorm anti Duits, hadden deze plaat ook en vertelden dat de Engelse Bulldog Churchill voorstelde. Jammer genoeg is die plaat zoek. Maar ik heb een copie gekregen waar ik waanzinnig blij mee ben. Heb hem ingelijst en alle documentatie er achter op in een enveloppe gedaan. Heerlijk dat je van internet zo veel kan af halen! Geweldig, want ik was al tijden opzoek naar het verhaal achter deze plaat! (dierbare jeugd emoties!)

Annelies · 18-10-’08 11:31 · Reageer op AnneliesVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.


Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Geautomatiseerde spam is een plaag, beantwoord daarom deze simpele vraag.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!