Van Gogh

Woensdag 03 November 2004 om 17:08

Zojuist gepubliceerd: de brief die de ministers Remkes (BZK) en Donner (Justitie) gisteravond aan de Tweede Kamer stuurden. Een beheerste toon, weloverwogen, zorgvuldig 'samenbindend' geformuleerd. In schril contrast: de laatste column van Theo van Gogh in de Metro: In de Telegraaf lees ik dat de heer Abou Jahjah overweegt om België te verlaten, al denkt ‘ie misschien wel vijf jaar nodig te hebben om zijn opvolger bij de AEL in te werken. Abou is verbitterd; hij kreeg maar 1400 stemmen bij de laatste verkiezingen en acht het Vlaamse volk beneden zijn waardigheid. Abou Jahjah: “God is niet vrijgevig voor Vlaanderen geweest toen hij het verstand uitdeelde. Het is altijd een racistisch volk geweest.” Dat vond ik mooi gezegd, zoals het ook heel instructief was om te lezen dat meneer elke dode Amerikaanse soldaat als ‘een overwinning’ beschouwt. Als pooier van de Profeet kan men niet hoog genoeg mikken.


Je zou zeggen, een religieuze fascist die de islamitische wet wil invoeren – met alle gevolgen van dien voor ongelovigen, joden, homo’s, vrouwen en afvalligen - is niet iemand met wie je de moeite neemt om in debat te gaan. Ik herinner me nog heel goed hoe Abou zich liet ontvallen dat de ketterse Ayaan Hirsi Ali moest worden ‘opgesloten’. Niet duidelijk was of deze schoenenpoetser van Allah bedoelde dat Mevrouw moest worden opgesloten in het gesticht of achter tralies, maar ik denk niet dat ze nog lang zou rondlopen als de hoge heerlijkheid van de sharia hier werd ingevoerd.


Iemand die wel denkt dat meneer Jahjah het beste met ons voorheeft, is de burgemeester van Amsterdam, die in het openbaar met hem van gedachten wisselde en als beloning na afloop te horen kreeg: “Eindelijk een politicus die mij begrijpt!” Een prachtig compliment waar Cohen vast heel trots op is geweest. Als ritselaar met ambitie doe je er nu eenmaal alles aan om - ik citeer - ‘de boel bij elkaar te houden’. Het is dan ook jammer voor Cohen dat het uitgerekend weer Marokkaanse jongens waren die een autochtoon stel de buurt uitpestten. Dat gebeurt overal in Amsterdam, maar omdat de Volkskrant er nu aandacht aan besteedde werd de kwestie politiek.


De Amsterdamse politie heeft geen interesse om autochtonen die bedreigd worden door een steeds agressiever wordende minderheid, te hulp te komen. En Cohen al helemaal niet. Toen de geestverwanten van meneer Abou Jahjah bijna drieduizend Amerikanen om zeep hielpen in het WTC, was de eerste gang van onze burgemeester naar de moskee. Op scholen, in moskeeën, overal in Amsterdam werd feest gevierd om deze prachtige overwinning op Satan. Cohen kroop dan ook voor de gelovigen en betoogde: “Jullie horen bij ons!”, in plaats van te vragen: “Wat doen jullie eigenlijk hier?” Cohen gedraagt zich als een burgemeester in oorlogstijd en dat bedoel ik niet als compliment. Zijn aanwezigheid demoraliseert de stad en zet groepen tegen elkaar op.


Volgens de grote denker Frits Abrahams (NRC-Handelsblad) is Cohen ‘een democraat in hart en nieren’. Ik vermoed dat onze burgemeester een doortrapte cynicus is - geen slechte eigenschap voor iemand die premier wil worden - en een rasopportunist bovendien. En ik vraag me af hoe lang autochtonen nog welkom zijn in Amsterdam.


(gepubliceerd in de Metro van 29 oktober 2004)

Hiervoor: "Even geen vanillevla" | Hierna: "CNN's stille protest" | Naar de voorpagina | E-mail GJ

Reisgenoten

gravatar for Gerard Rigter

Een open deur, dat contrast tussen de uitingen van de ministers en van Van Gogh. De ministers zouden met een grote boog van hun zetel vliegen als ze zich zouden uiten als Van Gogh, die op zijn beurt niet met zalvende woorden hoefde aan te komen bij Metro.

Gerard Rigter ( E-mail ) · 03-11-’04 23:31 · Reageer op Gerard Rigter

gravatar for Gert Jan

Zeker, een open deur – maar ik trap ‘m toch graag in. Van Gogh wordt (net als Fortuijn destijds) posthuum het graf in geprezen als martelaar voor de vrije meningsuiting. Hij was echter net zo zeer een professioneel raddraaier, die precies wist hoe hij zijn publiek kon behagen door de toevallige slachtoffers van zijn spot te schofferen. Terwijl hij feitelijk een zachtaardige, intelligente man was waarmee uitstekend viel te discussieren.

Zijn publieke ‘tone of voice’ was gewoon een kunstje – net zoals de ministers zich hier ‘ministerieel’ presenteren, en net zoals Job Cohen publiek geen onvertogen woord zegt over de man die hem een paar dagen daarvoor als ‘ritselaar met ambitie’ en ‘doortrapte cynicus’ kwalificeerde. Ze doen wat er van ze verwacht wordt, en van Theo van Gogh werd verwacht dat hij het volk vermaakte met zijn luidruchtige ongenuanceerdheid, zijn kunstje.

Dat kunstje is Theo van Gogh fataal geworden – of beter, het feit dat sommige verdwaasden (misleidden?) het onderscheid niet meer kennen tussen verbaal geweld en fysiek geweld. Een steeds grotere groep ervaart dat verschil als een waterscheiding. Die trend speelt al veel langer, en ik heb daar al eerder over geschreven.

De manier om dat tij te keren is – volgens mij – niet een nog verdere vervlakking, een nog verder wegzakken in het moeras van de ‘ik moet alles kunnen zeggen’ cultuur. Nee, het antwoord is volgens mij simpelweg beschaving: je opponenten met respect tegemoet treden, je onthouden van beschimpingen en bespotting, klare taal spreken en de ander in zijn waarde laten. Zoals Van Gogh ‘off the record’ uitstekend kon.

Gert Jan ( E-mail ) (URL) · 04-11-’04 00:01 · Reageer op Gert Jan

gravatar for terp

Ik denk dat het verstandig is dat we eens gaan nadenken wat eerst komt:

vrijheid-van-menig (en dan de uiting hiervan) of respect voor elkaar. Respect voor elkaar betekent ook dat je (soms) dingen niet zegt waar je de ander mee kwetst. Een goede stevige discussie natuurlijk prima! Maar als je elkaar als pooiers of schoenpoetsers moet uit gaan schelden, leidt dat de discussie af.

Ik moet denken aan voetenwassers – scheldwoord of opdracht.

terp ( E-mail ) · 05-11-’04 09:20 · Reageer op terpVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.


Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Geautomatiseerde spam is een plaag, beantwoord daarom deze simpele vraag.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!