Vrouwelijke ouderlingen en predikanten in NGK

Zaterdag 08 Januari 2005 om 23:21

Vandaag heeft de Voortgezette Landelijke Vergadering (VLV) van de Nederlands gereformeerde kerken (NGK) het besluit van de LV van 25 juni ongewijzigd aanvaard. Het staat de plaatselijke kerken nu vrij vrouwen te roepen tot de ambten. Een stap van betekenis voor de NGK - maar voor onze gemeente verandert er in de praktijk niets. Vrouwelijke ouderlingen kennen we al jaren, en vrouwelijke predikanten zullen voorlopig de kansel niet kunnen bestijgen. Volgens het akkoord van kerkelijk samenleven (AKS), waarvan de herziene, geredigeerde tekst vandaag eveneens de goedkeuring van de vergadering mocht wegdragen, is voor de benoeming van een predikant namelijk het 'instemmend advies' van de regio vereist. Het zal daarom ongetwijfeld nog de nodige voeten in de aarde hebben voor er vrouwelijke gemeentepredikanten zullen zijn. Voor andere predikantsfuncties (zoals gevangenispredikante of ziekenhuispredikante) verwacht ik echter op korte termijn de eerste toelatingsaanvragen.

Hiervoor: "Nationale Actie voor Azië" | Hierna: "Missie en Visie" | Naar de voorpagina | E-mail GJ

Reisgenoten

gravatar for Mutti

Gefelicteerd! ;-)

Ooit schreef ik eens een column over ‘de vrouw in het ambt’, waarin ik voorspelde dat het nog minstens tot het jaar 2074 zou duren voor het zover was… Gelukkig is die voorspelling, bij dezen, niet uitgekomen. ‘t Scheelt 70 jaar. Beter gezegd: ‘t valt 70 jaar mee ;-))

Al is ‘t wel 13 jaar nadat ik het schreef…

En nu maar hopen dat ook de laatste hobbel nog genomen kan worden. Al vrees ik dat de kerken zichzelf behoorlijk klem gezet hebben met het artikel in het AKS, dat: voor de benoeming van een predikant ook de instemming van de Regio nodig vereist is. Jammer dat dit artikel eraan toegevoegd is. Jammer, omdat het een regeltje is dat hoogst waarschijnlijk voor heel veel problemen kan gaan zorgen. En als er iets was wat we niet weer wilden na de scheuring in 1967, dan was het wel: elkaar weer onzinnige regeltjes opleggen.

Dus, aan de ene kant gefeliciteerd. En aan de andere kant: jammer, heel jammer dat er toch nog hobbels en drempels genomen moeten worden.

Mutti ( E-mail ) · 09-01-’05 00:21 · Reageer op Mutti

gravatar for Gert Jan

Tsja, dat artikel was een van de redenen waarom Utrecht het AKS destijds niet aanvaarde. In de nieuwe tekst was het zelfs vervangen door ‘goedkeuring’ maar dat is – als ik vanmorgen goed heb opgelet – weer teruggedraaid.

Gert Jan (URL) · 09-01-’05 01:11 · Reageer op Gert Jan

gravatar for jan

In de jaren tachtig was ik scriba van de eerste hervormde gemeente in de Gelderse Vallei met een vrouwelijke predikant. We bezochten samen de classis-vergadering. Zij was er voor het eerst en de enige vrouw. Bij binnenkomst kregen we allemaal aan hand. Predikanten werden welkom geheten met “dag dominee”. Toen zij welkom werd geheten zei de man bij de deur “dag mevrouw”. Ik ben ook dominee zei ze. En heel nadrukkelijke zei hij nog een keer “dag mevrouw”. Voorafgaand aan een stemming hield een predikant van de Gereformeerde Bond een pleidooi om haar niet mee te laten stemmen. Dat waren nog eens tijden. Ik las laatst dat ze nu hoogleraar feministische theologie is. Misschien dat haar mannelijke studenten er iets van opsteken.

jan (URL) · 10-01-’05 11:48 · Reageer op jan

gravatar for Mutti

Ja, dat waren inderdaad nog eens tijden ;-((

Is toch om je dood te schamen, als je bij zo’n club hoort.

Ach, ‘t kan altijd nog gekker. Er bestaan gefuseerde Nederlands/Christelijk Gereformeerde gemeentes. De predikant van zo’n gefuseerde gemeente, van de Nederlands Gereformeerde bloedgroep, toog met een ouderling naar de classisvergadering van de Christelijk Gereformeerden. Hij werd door de ouderling voorgesteld aan de overige mannenbroeders, waarop één der Christelijk Gereformeerde broeders mompelde: ik neem toch óók m’n hond niet mee…

Hoe goed is’t om als broeders sâam te komen ;-)

Mutti ( E-mail ) · 12-01-’05 18:47 · Reageer op Mutti

gravatar for Arjan

Moet ik me nu als Gereformeerde Bonder schamen? ;)

Arjan (URL) · 15-01-’05 00:02 · Reageer op Arjan

gravatar for Gert Jan
In reactie op : Nou, als een collectieve schaamte er toe zou leiden dat alle gelovigen hun eigen feilbaarheid onder ogen zien, en elkaar – ongeacht kerkelijke bloedgroep, ras of geslacht – voluit (h)erkennen als Gods kinderen, zodat we samen kunnen leven als Gods gezin… dan hoop ik dat we ons allemaal kapot schamen! Gert Jan ( E-mail ) (URL) · 15-01-’05 09:55 · Reageer op Gert Jan

gravatar for Arjan
In reactie op :

In dat opzicht kunnen we nog wel een tijdje ons schamen ja ;)

Arjan (URL) · 15-01-’05 10:21 · Reageer op ArjanVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.


Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Geautomatiseerde spam is een plaag, beantwoord daarom deze simpele vraag.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!