Lettervolgorde en leesbaarheid

Zondag 30 Januari 2005 om 22:58

Vlgones een oznrdeeok op een Eglnese uvinretsiet mkaat het neit uit in wlkee vloogdre de ltteers in een wrood saatn, het einge wat blegnaijrk is is dat de eretse en de ltaatse ltteer op de jiutse patals saatn. De rset van de ltteers mgoen wllikueirg gpletaast wdoren en je knut vrelvogens gwoeon lzeen wat er saatt. Dit kmot odmat we neit ekle ltteer op zcih lzeen maar het wrood als gheeel.

Deze teskt zwerft al sdins september 2003 oevr het internet, in verschillende varianten. Matt Davis (onderzoeker linguistiek aan de Cognition and Brain Sciences Unit van de Uivetrnsiiet van Cambridge) dook in de materie - en dat leevrt interessant leesveor op!


Hiervoor: "My Favorite Javascripts for Designers" | Hierna: "Tien Beloften" | Naar de voorpagina | E-mail GJ

Reisgenoten

gravatar for Jochum

Inderdaad een bekend grapje…. Aangezien de meesten van ons niet meer spellend lezen, maar gebruik maken van woordbeelden. Zolang de letters genoeg aanwijzingen geven voor het woordbeeld, hebben we er geen moeite mee. Wanneer het woord voor nieuw is, lukt het bijvoorbeeld niet meer omdat we dan spellend het nieuwe woord tot ons nemen. Overigens lezen veel dyslectische mensen voornamelijk spellend. Voor die mensen is zo’n tekst als je aanhaalde dus een ramp om te lezen.

Jochum · 31-01-’05 17:03 · Reageer op Jochum

gravatar for Arthur

Spmmaers deon hire oko al tjiden hnu vorodlee eem…

Arthur (URL) · 03-02-’05 20:03 · Reageer op ArthurVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.


Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Geautomatiseerde spam is een plaag, beantwoord daarom deze simpele vraag.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!