Change of plans...

Zondag 06 Februari 2005 om 22:11

Tsjonge, dat was me het middagje wel. De server waarop Kole's Queeste draaide kwam na gepland klein onderhoud en een reboot niet meer overeind. Een hersteloperatie met behulp van de Windows 2000 CD mocht niet baten: de recoverysoftware vond dat er geen soep was te koken van de inhoud van de harde schijf. Nu staat het OS op een fysieke schijf, Apache en PHP op een andere, de website zelf op weer een andere en de dagelijkse backup zelfs op een andere lokatie - het zou dus goed komen, hoe dan ook. Maar ja, hoe precies?

Met de moed der wanhoop vanaf de Win2k CD geboot en handmatig een checkdisk repair aangezet. Dat ging wel even duren... Ondertussen woog ik m'n kansen. Misschien toch maar overstappen op LAMP (Linux, Apache, MySQL, PHP)? Eigenlijk was ik dat pas van plan na de verhuizing van KQ naar een server bij Capcave, zodat ik rustig kon experimenteren met m'n servertje zonder dat u daar last van zou hebben. Misschien was er een soort quickstart Linux-distributie te vinden, met Apache en PHP al voorgekookt... toch maar even onze netwerkspecialist Tycho bellen. Die belde terug terwijl we lekker langs de Lek struinden om uit te waaien. Hij had een prima suggestie: de hele website oppakken en per direct verhuizen naar Capcave, de DNS voor de zojuist geactiveerde url www.kolesqueeste.nl omzetten naar de nieuwe lokatie en Sensys vragen hetzelfde te doen voor gertjan.kole.info. Tegen de tijd dat we weer thuis waren lag er een mailtje van Tycho met de login gegevens voor de nieuwe stek. Yihaa!

Op de webserver gaf checkdisk ondertussen bemoedigende resultaten terug. CD eruit, booten - bingo! Vervolgens Kole's Queeste overgezet naar de laptop, rustig op de bank gaan zitten en de hele zwik omhoog gegooid naar de nieuwe Linux-server.

Toen kwam de volgende uitdaging: de configuratie aanpassen. Pivot heeft schrijfrechten nodig voor bepaalde mappen en bestanden - iets dat bij Windows automatisch geregeld is, maar in een Linux-omgeving voor elke map en elk bestand handmatig moet worden aangepast. Maar daarna wachtte de grootste uitdaging: hoe ervoor te zorgen dat het verkeer naar de oude lokatie op de nieuwe plek terecht komt, liefst zonder de RSS- en Atomfeeds onbruikbaar te maken, zonder downtime vanwege DNS-caches en op zo'n manier dat Google er ook nog wat van snapt.

Via 'redirect permanent' rules in de Apache httpd-conf van de Windows webserver worden bezoekers die feeds, posts of archieven op de oude lokatie zoeken automatisch doorgestuurd naar de nieuwe lokatie. Binnenkort is ook dat niet meer nodig, want dankzij Peter draait gertjan.kole.info straks als een C-Name alias voor www.kolesqueeste.nl. De oude server krijgt een nieuwe naam (home.kole.info) en gaat straks als testbak fungeren. Joelle's weblog draait er nu nog op, maar die zal te zijner tijd ook verhuizen.

Zo, u bent weer bij! Rineke pakte net mijn hand en troonde me mee naar de spiegel in de gang. Hele kleine, vierkante oogjes... tijd om te stoppen.

Hiervoor: "The Emperor's New Computer" | Hierna: "Liedtekst voor doven en slechthorenden" | Naar de voorpagina | E-mail GJ

Reisgenoten

gravatar for Gert Jan

En jawel, ook de comments doen het weer ;-)

Gert Jan ( E-mail ) (URL) · 06-02-’05 23:16 · Reageer op Gert Jan

gravatar for Mutti

Mmmm, niet alleen je oogjes zien er vierkant uit… De site ook!!!

Nee hoor, een grapje!!!!!!!!!

Liefs!!

Mutti ( E-mail ) · 07-02-’05 00:30 · Reageer op Mutti

gravatar for Mutti

En vervolgens kreeg ik een schermp te zien waarop stond: — 0.190- send mail —
— 0.258- total_a: 2005-02-06-22-11 – ../archives/archive_2005-m02.php —
— 0.340- total_f: ../index.php – —
/pivot/entry.php?id=872&message=Je+reactie+is+bewaard.&w=my_weblog#message

En moest ik nog een keer klikken, toen ik terugging naar hier, op: plaats reactie.
Dus nog een keer proberen ;-)

Mutti ( E-mail ) · 07-02-’05 00:32 · Reageer op Mutti

gravatar for Mutti

Oja, de vorige bootschap blijft gewoon hier staan, en moet je dan dus handmatig verwijderen… of misschien dat het gewoon verdwijnt hoor als ik weer naar de hoofdpagina zou gaan. Maar kreeg dus ook bij m’n tweede berichtje dat scherm met de tekst: — 0.190- send mail —
— 0.258- total_a: 2005-02-06-22-11 – ../archives/archive_2005-m02.php —
— 0.340- total_f: ../index.php – —
/pivot/entry.php?id=872&message=Je+reactie+is+bewaard.&w=my_weblog#message
En naar nu bleek, ook m’n eerste reactie staat hier nog in het vak je waar je kunt typen…

Mmmm, niet alleen je oogjes zien er vierkant uit… De site ook!!!

Nee hoor, een grapje!!!!!!!!!

Liefs!!

Mutti ( E-mail ) · 07-02-’05 00:35 · Reageer op Mutti

gravatar for Dave

Tjonge, dat klinkt ingewikkeld. Had je ook geen DNS aanpassing nodig voor gertjan.kole.info ? Hoe snel wordt zo’n DNS aanpassing doorgevoerd en hoe lang blijft de oude in caches staan?

Wat een plotselinge interesse voor domeinverhuizingen he!? :-)

Blij dat ‘ie weer in de lucht is…

Dave ( E-mail ) (URL) · 07-02-’05 03:13 · Reageer op Dave

gravatar for Gert Jan
In reactie op : Ah, dat was een foutje van mij. Ik had de ‘debug’ mode vergeten uit te zetten. Die geeft wat extra info over wat er onder de motorkap gebeurt, da’s handig als je aan het knutselen bent. Is nu weer uit! Gert Jan ( E-mail ) (URL) · 07-02-’05 08:31 · Reageer op Gert Jan

gravatar for Gert Jan
In reactie op : Ja, ook voor gertjan.kole.info was een DNS aanpassing nodig. Op zich geen grote: alleen in de zonefile KQ naar een ander adres zetten. De cachetijd kun je bij het domein specificeren. Die staat normaal op een dag: dat houdt in dat als de ISP van je bezoeker eenmaal aan de DNS heeft gevraagd waar je site staat, hij het pas na 24 uur opnieuw vraagt en tot die tijd andere bezoekers doorstuurt naar het al bekende IP-adres. Ik had Peter een paar weken geleden al gebeld om een IP wijziging voor te bereiden (zie het Casema verhaal). Hij heeft die geldigheidsduur toen teruggezet naar tien minuten. Die aktie kwam nu heel goed uit. Voor de veiligheid (je weet nooit of alle caches die tien minuten braaf overnemen) heb ik de ‘redirect permanent’ rules in Apache gezet. Binnen een paar minuten nadat Peter de Sensys DNS had aangepast werkte het al bij xs4all.

Toch wel erg handig als je in zo’n geval niet bent aangewezen op de helpdesk van een willekeurige provider, maar met Tycho en Peter kunt bellen ;-)

Gert Jan ( E-mail ) (URL) · 07-02-’05 08:48 · Reageer op Gert Jan

gravatar for Joëlle

Paps! Je disclamer op de home verrekt het nog. (je-weet-wel, de link in de header van de frontpage;-))

komt omdat die linkt naar kolesqueeste.nl/legal.html, maar die is niet online. gertjan.kole.info/legal.html wel…

(had je vast zelf al ondekt blablabla :-p)

Joëlle (URL) · 07-02-’05 09:42 · Reageer op Joëlle

gravatar for Joëlle

Trouwens, de tijd doet ook raar. Het is hier tien minuten vroeger:-S

Joëlle (URL) · 07-02-’05 09:49 · Reageer op Joëlle

gravatar for Gert Jan
In reactie op : Kijk, dat is nog eens een oplettende tester! ;-) Beide puntjes zijn getackeld. Gert Jan ( E-mail ) (URL) · 07-02-’05 10:19 · Reageer op Gert Jan

gravatar for Meindert

zeg ehm… Gert Jan, ik heb eigenlijk helemaal geen zin om Joëlle weg te brengen naar t station in kampen of zwolle. kheb liever dat ze hier nog ff blijft. maja aangezien ze ook nog naar de tandarts moet morgen of overmorgen enzo… tsja, dan zitten we met n klein probleempje he??

zin in bowlen vanavond? hier vlakbij in Espel? * gniffel* kan je uitrusten van t ‘getackle’ van bepaalde schoonheidsfoutjes op je site enzo ;-) en dan meteen Joëlle mee terug nemen (das iig veiliger als ov) :-p offe… zal ik me er toch maar toe bewegen om haar ff weg te brengen?

Hoe staat t trouwens met Annelies? nog geen nieuws?

(reactie van Joëlle, we mochten immers niet chatten hiero :P, Tsja, als jullie geen kerkenraadsvergadering hebben…? ;-))

Meindert (URL) · 07-02-’05 10:59 · Reageer op Meindert

gravatar for Annelies
In reactie op : Nee Meindert/Joëlle, nog geen nieuws van mij. Helaas niet. ‘t Is allemaal wel heel onrustig, maar ja, dan nog kan het nog 2 weken duren. Maar ik zal jullie zeker op de hoogte houden hoor. Annelies ( E-mail ) · 07-02-’05 14:43 · Reageer op Annelies

gravatar for Gert Jan
In reactie op : Snif… het eerste postje op KQ ging over de geboorte van Roan. ‘t Was toch leuk geweest als het eerste postje op de nieuwe URL over (****) zou zijn gegaan. Even doorwerken, dan haal je misschien de eerste dag nog ;-)) Gert Jan ( E-mail ) (URL) · 07-02-’05 14:55 · Reageer op Gert Jan

gravatar for Anneliesl
In reactie op : Tja kerel, ik wil wel. Geloof me, ik wil wel. Helaas denkt dat kind er anders over. Maar goed, er zitten nog een aantal uurtjes in deze dag, dus wie weet. ‘k zal m’n uiterste best doen ;-) Anneliesl ( E-mail ) · 07-02-’05 15:00 · Reageer op Anneliesl

gravatar for Meindert

hahaha zou hij/zij een dwarskoppie zijn? lkkr blijven waar hij/zij zit? Of is Roan niet zo dwars? (die was toch ook te laat? Ja toch, Joëlle?)

Meindert (URL) · 07-02-’05 21:21 · Reageer op Meindert

gravatar for VoIP

Dan is blogspot toch makkelijker :)

VoIP (URL) · 03-10-’06 18:19 · Reageer op VoIPVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.


Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Geautomatiseerde spam is een plaag, beantwoord daarom deze simpele vraag.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!