Planet.nl sluit zich aan bij Raad vd Journalistiek

Maandag 14 Maart 2005 om 11:15

Wat wel mogelijk tot conflicten kan leiden, is de mogelijkheid om te reageren op artikelen. Als je postings weghaalt omwille van het fatsoen of de goede smaak, leidt dat al snel tot heftige reacties over censuur.

Aldus motiveert Planet Internet hoofdredacteur Pieter van Twisk (ex-Intermediair Online, ex-Freeler) op zijn eigen site de beslissing om PI "te onderwerpen aan het gezag van de Raad voor de Journalistiek". Hoewel ik de stap op zich toejuich vraag ik mij af of bovenstaande motivatie recht doet aan de historie. Wie net als ik de internetjournalistiek met bovengemiddelde interesse volgt zal zich ongetwijfeld de onverkwikkelijke toestanden rondom het vertrek van Peter Olsthoorn bij Planet herinneren, in oktober 2002. Sinds juni 2000 had hij geworsteld met zijn journalistieke zelfstandigheid en integriteit bij Planet, waar eigenaar KPN naar Peter's smaak een te grote vinger in de contentpap had. Na moeizame onderhandelingen was er een redactiestatuut opgesteld; destijds publiekelijk inzichtelijk inclusief de annotaties van Peter Olsthoorn, tegenwoordig geheim. Het statuut bleek echter te weinig bescherming te bieden, of de nijpende economische situatie noopte KPN de touwtjes strakker aan te trekken, of KPN stelde zijn ambitie om Internetjournalistiek te bedrijven bij, of misschien wel alledrie - hoe dan ook, de KPN directie bemoeide zich met een artikel over KPN op Planet, Peter Olsthoorn kon daar niet mee leven en stapte op als hoofdredacteur van Planet Multimedia. Hij ging met drie collegae zelfstandig verder onder de naam P7.

In Smallzine ontspon zich daarop een discussie tussen Francisco van Jole en Peter Olsthoorn, waarin yours truly zich mengde onder de nickname Zenz. Die discussie werd bij Tonie (ex-Planet, nu P7) druk becommentarieerd, o.a. door Ambroos Wiegers (ex-Planet, ex-P7, nu .geenstijl). Uit die discussies werd duidelijk dat het redactiestatuut dat door Peter zo bloedig was bevochten in de praktijk minder goed bleek te werken dan de blijkbaar ongeschreven consencus die voordien tussen uitgever en hoofdredacteur bestond. Waarmee niet gezegd is dat dat redactiestatuut geen goede zaak is: zolang je samen goed door één deur kan volstaat een ongeschreven overeenstemming, op het moment dat je tegenover elkaar staat ben je blij als er duidelijke spelregels zijn vastgelegd. Die spelregels kun je daarom maar beter vastleggen zolang alles naar wens loopt - traditioneel het moment waarop iedereen dat eigenlijk een overbodige exercitie vindt (het gaat toch prima zonder?), maar feitelijk het enige moment waarop je zonder scheve ogen dit kunt regelen.

Nu komt er dan een nieuwe ommezwaai: niet alleen is Planet opeens weer voluit een journalistieke site, men sluit zich zelfs als eerste en enige nieuwspublicatie die puur online opereert aan bij de Raad voor de Journalistiek. Langzaam wordt het medium volwassen! De vraag is nu op welk front deze stap de grootste impact zal hebben: in de relatie met de lezers, in de eigen journalistieke gedragscode of in de relatie met uitgever KPN (lees: het redactiestatuut)?


Hiervoor: "Be a Moviestar" | Hierna: "Herdenken en Vieren" | Naar de voorpagina | E-mail GJ

Gebruikte Tags: ,

Reisgenoten

gravatar for Lars

Mjah. De Raad voor de Journalistiek benaderde Planet. Ik durf vrij zeker te stellen dat Planet er anders nooit een seconde aan gedacht zou hebben om zich wel op deze manier te profileren.

Er was trouwens al sinds jaar en dag een officieus redactiestatuut, later een officiële redactieraad, die sneuvelde in de opheffing van de redactie. Nouja. Ik mag er niets over zeggen eigenlijk, want ik ben nogal bevooroordeeld.

Lars · 15-03-’05 23:59 · Reageer op LarsVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.

Gebruikte Tags: ,

Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Geautomatiseerde spam is een plaag, beantwoord daarom deze simpele vraag.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!