Wat hoort er in een grondwet?

Woensdag 18 Mei 2005 om 10:56

Wat is het toch, dat die Europese grondwet zo moeilijk te verteren maakt? Ik merk bij mezelf een lichte weerzin om me er wéér mee bezig te houden, maar tegelijkertijd vind ik dat wel moet weten wat ik ga stemmen en waarom - als ik ga stemmen. Normaal gesproken neem ik een oproep om te stemmen zeer serieus, maar het betreft hier een raadplegend referendum op initiatief van GroenLinks, D66 en de PvdA. De Tweede en Eerste Kamer mogen de uitslag ervan naast zich neerleggen. Hoewel nog onduidelijk is wat precies de impact zal zijn van het referendum (iedere partij heeft daarover zo zijn eigen opvattingen) knaagt het gevoel dat ik als kiezer alleen serieus zal worden genomen als mijn stem in het straatje van de partij past. Vraag me dan níet om mijn mening!

De 'informatie' campagne van de overheid is feitelijk een propaganda campagne, vol nauwelijks verholen persuasieve teksten in plaats van objectieve informatie. Ik vind het onbegrijpelijk dat overheidsgeld op deze wijze mag worden aangewend. Voor- en tegenstanders buitelen over elkaar in een meta-moddergevecht: de discussie gaat over van alles, maar niet over de grondwet zelf. De reden daarvoor ontgaat me een beetje: de scepticus in me zegt dat de dames en heren politici zelf ook niet door die rijstebrij heenkomen (tip: hier is een leesbaarder versie van de wetstekst, met index), de cynicus in me denkt dat het juist een weloverwogen strategie is om de werkelijke issues onder water te houden. Wat me ronduit tegen de borst stuit is dat Donner en Balkenende de oorlog als argument gebruiken. Wie de holocaust-kaart speelt plaatst zich wat mij betreft buiten de discussie. Dat is immers niet meer dan een goedkope poging de geschiedenis voor je karretje te spannen en je politieke tegenstanders monddood te maken. Nie wieder, schluss.

Boeiend leesvoer in dit kader is het document "What the EU constitution does - a 14-point critical summary" en de lijstjes met tien argumenten van voor- en tegenstanders. Persoonlijk loop ik steeds weer tegen drie hoofdpunten aan, die gek genoeg geen van drieën 'harde' kwantificeerbare punten zijn, maar veeleer een gevoelen. Ten eerste vind ik dat er in de Europese grondwet veel te veel geregeld wordt. Het is een grondwet, waarin je zaken als mensenrechten, vrijheid van meningsuiting, democratie en godsdienstvrijheid vastlegt. Als een grondwet niet meer op een paar A4-tjes past dreigt er iets mis te gaan - en als het voor het gros van de onderdanen een onleesbaar gedrocht met honderden pietluttigheden is geworden, is er iets mis gegaan. Ten tweede klinkt door de grondwet heen (met name in de 'inhoudelijke passages') een humanistische ondertoon, waar ik me niet in herken. Daarmee zal het nooit mijn grondwet worden, en ik denk dat het bijzonder belangrijk is dat alle burgers in de EU zich ten volle achter de grondwet kunnen scharen. Daarmee is deze versie in al zijn omstredenheid dus per definitie ongeschikt. Ten derde is in mijn beleving de bescherming van de burgers tegen de overheid een van de belangrijkste zaken die in de grondwet geregeld moeten worden. Juist op dit punt laat deze grondwet verstek gaan. De burgers worden uitgeleverd aan een op het hoogste niveau niet-gekozen overheid, die op cruciale punten bevoegdheden krijgt die ze niet hoort te hebben. Een zware prijs!

Hiervoor: "Terms of Service" | Hierna: "Mama, don't take my Kodachrome away" | Naar de voorpagina | E-mail GJ

Reisgenoten

gravatar for Mutti

Heb nog steeds géén idee wát te stemmen. Zal jouw overwegingen meenemen in m’n beslissing.
Eén ding is zeker: we zitten nu eenmaal in Europa, en zullen mee moeten varen in de vaart der volkeren. Maar Europeaan voel ik me nog steeds niet. Meer een Groninger ;-)En van Groningers zeggen ze: die zijn te rechtvaardig om aardig te zijn. Terwijl Drenthen weer te aardig zijn om rechtvaardig te zijn… En ondanks bijna veertig jaar Friesland ben ik nog steeds geen Fries.

Mutti ( E-mail ) (URL) · 21-05-’05 11:49 · Reageer op Mutti

gravatar for terp

De verwarring die steeds gemaakt word is dat een stem tegen deze grondwet een stem is tegen Europa. Ik ga tegen stemmen omdat ik er te veel in geregeld vind voor een grondwet en voor een grondwet er zaken niet of veel te vaag in staan vast gelegd, maar ik ben niet tegen Europa (in tegendeel). Europa hou je niet meer tegen, maar hoe gaan we dat regelen dat is de vraag, nou: niet met deze grondwet.

terp ( E-mail ) · 23-05-’05 16:00 · Reageer op terpVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.


Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Geautomatiseerde spam is een plaag, beantwoord daarom deze simpele vraag.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!