Lifestraw

Vrijdag 20 Mei 2005 om 17:40

Briljant: een drinkrietje met ingebouwde waterzuiveringsinstallatie. Zuig je water omhoog, dan passeert het eerst een filter van PE filtertextiel met openingen van 100 micron, gevolgd door een tweede textielfilter van polyester met openingen van 15 micron. Op deze wijze worden de grote deeltjes eruit gefilterd, zelfs clusters van bacteriën. Dan komt het water in een kamer met jodiumparels waar de bacteriën, de virussen en de parasieten worden gedood. De tweede kamer is leeg; de jodium die van de parels wordt gewassen werkt daar nog even door. De laatste kamer bevat actieve koolstof granulaat, waarmee het belangrijkste deel van de jodiumsmaak wordt geneutraliseerd en waarin de parasieten die door de pre-filters of de jodium heen gekomen zijn, achterblijven.

De grootste parasieten worden door de pre-filters tegengehouden, de zwaksten door de jodium gedood en de middelgrote parasieten door de actieve koolstof opgenomen. Het water dat uiteindelijk wordt gedronken is zuiverder dan wat in veel ontwikkelde landen uit de kraan komt. Volgens de fabrikant gaat het filter lang genoeg mee om in de drinkwaterbehoefte van één persoon voor één jaar te voorzien, en is de prijs 'affordable for consumers in the 3rd world'.

Het ontwerp (van Torben Vestergaard Frandsen, Rob Fleuren en Moshe Frommer) is een van de finalisten van Index 2005, 'The World Arena for Future Design and Innovation'.


Hiervoor: "Mama, don't take my Kodachrome away" | Hierna: "Complete, Concise, Correct" | Naar de voorpagina | E-mail GJ

Reisgenoten

gravatar for Crachàt

Fantastisch. Geen idee hoeveel vervuild water qua sterfte op diens geweten heeft, maar gigantisch moet het zijn.
Eigenlijk zou een regering met ingang van nu, 20 miljoen van die dingen moeten bestellen en hups, naar malarialanden.

Crachàt (URL) · 20-05-’05 20:13 · Reageer op Crachàt

gravatar for beeobee

Briljant, maar ik vrees dat het toch om de pegels gaat…

beeobee (URL) · 21-05-’05 22:32 · Reageer op beeobee

gravatar for Grobbo

Niks mis mee om geld aan de derde wereld te verdienen toch? De enige pomp van een dorp privatiseren is misdadig, maar dit is toch een uitkomst?

Grobbo (URL) · 23-05-’05 07:15 · Reageer op Grobbo

gravatar for Morpurgo.nl

Eindelijk een geweldige uitvinding, nu alleen nog genoeg water regelen in die landen.

Morpurgo.nl (URL) · 26-05-’05 21:35 · Reageer op Morpurgo.nl

gravatar for Jan

Fantastisch! Nobelprijs voor die gasten!

Wat is de prijs van zo’n “rietje”?

Jan ( E-mail ) (URL) · 27-05-’05 08:40 · Reageer op Jan

gravatar for nove

Het is een van mijn grootste bezwaren tegen ‘onze’ overheid, ik bedoel het huidige cda/vvd/d’66 kabinet.
De mond vol meel voor de tribune, er is virulent debat en veel wijds gepopulariseerde meningen over innovatieve industrie, er is behoefte aan stimulering van meer kennis en produktie door het bedrijfsleven maar presteren, ho maar.
Wat hebben de technische uni’s en mega bedrijven die veel rijkssubsidie voor uitbreiding en produktonderzoek (Research & Development) claimen de voorbijgaande kabinetsjaren bijgedragen aan het maatschappelijk welzijn ? Welke nieuwe produkten werden er vanuit nederland geintroduceerd ? Behalve consumptiegoederen met een hoge circulatiesnelheid ( pc’s, telefoons, etc.) en typisch een weinig duurzaam karakter ? Slechts opgewaardeerde artikelen omdat er software in wordt verwerkt?
Belachelijk weinig, ik weet er van geen.
De zonneauto die wereldrecords vestigd en die ene over het paard getilde astronaut ?

nove · 31-05-’05 13:01 · Reageer op nove

gravatar for mescaline
In reactie op : Hoera inderdaad ! Bilharzia bye bye. Maar het meeste nut heeft het voor Nederlanders die in den vreemde een glaasje water willen drinken. mescaline ( E-mail ) · 31-05-’05 13:42 · Reageer op mescaline

gravatar for Rob Fleuren

Dank voor jullie reacties. Ik ben de ontwerper van dit product. Het gaat 3 dollar US kosten. De hele ontwikkeling heeft als focus de prijs gehad. Dit is gelukt en Lifestraw is een nuttig product voor de armste van de bevolkingen. Water is er genoeg, maar vol met bacteria en virus. Ook zijn we bezig met scholen om deze aan studenten uit te delen, welke een geweldige impact heeft op school verzuim en aldus educatie in het algemeen. De uren die verloren zijn in een maatschappij door ziektes is een goeie meting van impact. Kijk eens naar de millimium goals van WHO. Ook lees meer op de website van vestergaard-frandsen. Ik ben trots dat dit is gelukt en het een van de meest interesante ontwikkelingen die ik gedaan heb in mijn professioneel leven. Zie ook http://www.fleuren.dk wie ik ben.

Ik woon in Denemarken, werk voor Vestergaard en ben Nederlander die nooit in Nederland heeft gewoont andrs dan gestudeerd aan de LU te Wageningen. Ik ben opgegroeit in Belgie. Kontakt me op rf@vestergaard-frandsen.com

Rob Fleuren ( E-mail ) (URL) · 25-09-’05 22:09 · Reageer op Rob Fleuren

gravatar for karel

Is de lifestraw ook in ned. tekoop lijkt me ook makkelijk voor trekkers

karel · 01-10-’06 23:00 · Reageer op karel

gravatar for gina
In reactie op : Ik vind het echt een goed idee. En die dingen kosten maar 3 dollar. Dus om de pegels hoeft het ook niet te gaan. gina ( E-mail ) · 10-01-’07 15:22 · Reageer op gina

gravatar for Hans Moerman
In reactie op : Fantastisch produkt. Zou mooi geweest zijn als de mensen in de overstromingen in het VK het ook hadden kunnen gebruiken. Ik kijk al een tijdje op Internet maar kan het nog steeds niet kopen in Europa. Wanneer? Hans Moerman · 02-08-’07 06:35 · Reageer op Hans Moerman

gravatar for sander
In reactie op :

waar is hij dan te koop??

sander · 10-08-’07 08:10 · Reageer op sander

gravatar for Sjors

Hij staat hier, maar nog een beetje aan de dure kant: http://www.thebluesun.co.uk/acatalog/Gad..

Sjors (URL) · 11-07-’08 12:20 · Reageer op Sjors

gravatar for mark

echt een brilliante uitvinding!
ze zouden dit in alle 3e wereld landen gratis moeten uitdelen
dat zou veel levens redden

mark · 05-04-’09 17:43 · Reageer op mark

gravatar for Pieter

Hier verkopen ze de Lifestraw in Nederland, maar niet voor 3 dollar helaas…

http://www.noodzaken.nl/lifestraw-lichtg..

Pieter (URL) · 28-04-’10 09:40 · Reageer op PieterVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.


Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Geautomatiseerde spam is een plaag, beantwoord daarom deze simpele vraag.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!