Het gaat beter!

Dinsdag 20 September 2005 om 14:11

Tenminste, met de begrijpelijkheid van de troonrede. Over de economie laat ik me eventjes niet uit, net zoals Beatrix zorgvuldig vermeed het woord 'koopkracht' in de mond te nemen. Maar de tekst - die gaat vooruit. Solliciteerden de copywriters van de regering in voorgaande jaren (2003, 2004) nog naar een corrigerende tik, dit keer lijken ze zich bewust van het feit dat er meer luisteraars zijn dan het selecte gezelschap in de Ridderzaal.

1725 woorden in 132 zinnen, een gemiddelde van pak 'm beet 13 woorden per zin - en slechts een kwart van die woorden had drie of meer lettergrepen. Dat levert een Flesch Reading Ease score op van 40,16 tegen 23,76 vorig jaar. En dat is beter dan ooit, al is voor MBO+ eigenlijk een score van 60-70 gewenst. Ook het Flesch-Kincaid Grade level is gedaald: mensen die 10,9 jaar taalonderwijs hebben genoten zouden de rede moeten kunnen begrijpen. Vorig jaar diende u daartoe nog 13,98 jaar te hebben schoolgegaan. Nog een paar jaar deze koers doorzetten en we zijn er!

Nu heb ik niet de illusie dat deze verbetering te wijten zal zijn aan het opgeheven vingertje op Kole's Queeste. Mijn gokje is dat we dit te danken hebben aan Hare Majesteit zelf, die het gedrocht dat vorig jaar voor troonrede moest doorgaan terecht kwalificeerde als 'saai en in slecht Nederlands geschreven'. Desalniettemin gaat de vlag uit bij de redactie. Leve de Koningin!


Hiervoor: "Million Dollar Homepage" | Hierna: "George Bush Doesn't Like Black People" | Naar de voorpagina | E-mail GJ

Reisgenoten

gravatar for terp

Ik begrijp het, als ik de ander niet snap, moet hij zijn taalgebruik veranderen zodat ik ‘m wel begrijp. Ik behoef immers niet te leren snappen wat hij bedoeld! nee, het is altijd die ander, aan mezelf kan het niet liggen, toch? (bovengetekende heeft een verleden met woorden, begrijpen en nederlands ect.)

terp ( E-mail ) · 23-09-’05 00:29 · Reageer op terp

gravatar for Dazzle

Het gevolg van teveel nivelleren, is dat je niets meer overhoudt.

Dazzle · 23-09-’05 04:50 · Reageer op Dazzle

gravatar for Gert Jan

Het is geen kwestie van nivelleren, maar schrijven voor je lezers, of spreken voor je hoorders – wat je wilt. Het hangt er vanaf hoe serieus je de troonrede neemt, welke functie je er aan geeft. Als de troonrede een ceremonieel feestje is met een gouden koets, zonder echte relevantie voor ‘het volk’ (behalve dan dat ze mogen aapjes-kijken en zwaaien naar een menselijk symbool in een gouden kooitje), maakte het feitelijk niet uit wat je zegt of hoe je het zegt. Als je de troonrede ziet als een serieuze poging van een staatshoofd om haar onderdanen het beleid van de regering uit te leggen, is het van groot belang dat je op zo’n manier formuleert dat de doelgroep je kan volgen. Dat is geen kwestie van nivelleren, maar je hoorders serieus nemen. En ja, als Jantje iets wil overdragen aan Pietje, zal Jantje moeten zorgen dat hij dat op zo’n manier doet dat Pietje ‘m begrijpt. Als Jantje dat vertikt en tegen Pietje zegt “leer eerst maar eens te praten op mijn niveau!”, dan neemt Jantje Pietje op z’n minst niet serieus. Mijn advies aan Pietje zou zijn Jantje dan ook maar niet al te serieus te nemen. Als iemand het niet gewoon kan zeggen, heeft hij meestal niets te zeggen, en dient de opsmuk om de leegte te verbloemen.

Gert Jan (URL) · 23-09-’05 14:18 · Reageer op Gert Jan

gravatar for Dazzle

Mijn opmerking komt voort vanuit de optiek dat onze taal een mooi instrument is waarmee men gedachten en gevoelens kan delen met anderen. Zolang als er inderdaad geprobeerd wordt om holle frasen evenzeer te vermijden als de populistische platpraterij, dan kan ik je standpunt volkomen delen. Het kan een genot zijn om een prettig geschreven stuk te lezen.

Wat ik bedoelde met nivelleren, is dat de ervaring leert dat de “leesbaarheidslat” in de toekomst zeker verder naar beneden bijgesteld zal gaan worden. Naast het opleidingsniveau speelt ook gemakszucht een rol. In plaats van naar de betekenis van een onbekend woord te vragen, of om het op te zoeken, is het makkelijker en modieuzer te zeggen dat het weer “zo moeilijk is”.

Spreken, en schrijven, zijn rechtstreekse uitingen van iemand’s gedachtenwereld. Zo kan slordig taalgebruik vaak teruggebracht worden tot slordige gedachtenprocessen. Aangezien taalverloedering overal te signaleren is, ligt er nog een hele klus voor het onderwijs om het helder (taal)denken krachtig aan te pakken. Het zou de troonrede en het publiek ten goede komen.

Dazzle · 24-09-’05 03:57 · Reageer op DazzleVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.


Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Geautomatiseerde spam is een plaag, beantwoord daarom deze simpele vraag.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!