Waar haal je je voedsel?

Donderdag 27 Oktober 2005 om 11:33

God heeft zijn schapen onbegrensde weiden gegeven om in te grazen. Herders zouden hen kunnen leren om zelf te gaan grazen in plaats van te wachten op het hooi. Wat een verschil zou dat maken...

Matthijs weet me regelmatig aan het denken te zetten. Lees voor een goed verstaan ook even 'De schapen en het prikkeldraad'.


Hiervoor: "The Maven" | Hierna: "Methodistische visie op Genade" | Naar de voorpagina | E-mail GJ

Reisgenoten

gravatar for terp

Doet u mij maar een broodje NT met flink wat OT ;-)

terp ( E-mail ) · 27-10-’05 15:29 · Reageer op terp

gravatar for Mutti

Mooi sprookje. Alleen, toen gingen ook al die nieuwe kudden prikkeldraad om hun weidje zetten… En begon het hele verhaal weer van voren af aan. De Prediker zei het al: er is niets nieuws onder de zon:-)
Maar ‘k blijf het wel een boeiende weg vinden die Matthijs gaat.

Mutti ( E-mail ) (URL) · 27-10-’05 18:44 · Reageer op Mutti

gravatar for Mutti
In reactie op : Een broodje NT zónder OT is smakeloos, dat ben ik helemaal met je eens. Mutti ( E-mail ) (URL) · 27-10-’05 18:45 · Reageer op Mutti

gravatar for terp
In reactie op : zijn wij het een keer eens! ;-) terp ( E-mail ) · 27-10-’05 21:44 · Reageer op terp

gravatar for Mutti
In reactie op : Ik val in de praktijk best mee hoor :) Ben wel eens een opgewondje standje, maar da’s, meestal, alleen maar als ik onrecht signaleer. Of als ze me Opwekkingsliederen proberen aan te smeren ;) Maar da’s vanwege het ontbreken van het OT! Mutti ( E-mail ) (URL) · 28-10-’05 22:56 · Reageer op Mutti

gravatar for Joëlle

opwekkingsliederen is niet altijd NT hoor omi ;-)

Joëlle (URL) · 29-10-’05 00:02 · Reageer op Joëlle

gravatar for Mutti
In reactie op : Ha, noem er dan eens een paar. Nee, die die over de bloeiende woestijn naar Habakuk:-) Mutti ( E-mail ) (URL) · 29-10-’05 16:24 · Reageer op Mutti

gravatar for Gert Jan

Eigenlijk is het een beetje off-topic… maar alla, laat ik er maar eens op inhaken: bekijk dit (niet uitputtende, maar heel bruikbare) tekstregister voor de Opwekkingsbundel maar eens. Ook erg praktisch: JuichtAarde.nl Plenty OT in de Opwekking hoor! ;-)

Gert Jan ( E-mail ) (URL) · 29-10-’05 16:39 · Reageer op Gert Jan

gravatar for Mutti

Ja, daar wordt ik natuurlijk niet veel wijzer van zonder teksten van de liederen. Wat ik nu zie zijn alleen bijbelteksten die naar een OW-lied verwijzen, maar daarmee is nog niet gezegd dat het OW-lied OT is.
Doei!

Mutti ( E-mail ) (URL) · 29-10-’05 21:25 · Reageer op Mutti

gravatar for <span class='registered'>Gert Jan</span>

Pardon? Zonder de teksten van de liederen? Hoe kun je nu zeggen dat het OT ontbreekt in de opwekkingsbundel als je de teksten niet beschikbaar hebt? Goed, ik zal je matsen ;-) Als je in http://home.kole.info/ettje/ het laatste ‘ettje/’ vervangt door ‘Opwekkingsliederen/’ krijg je alle teksten op een rijtje volgens het formaat opwXXX.txt, waarbij XXX het nummer van het lied inclusief eventuele voorloopnullen is (dus opw001.txt tot en met opw618.txt). De laatste set moet ik nog toevoegen, dat komt binnenkort wel.

De rest is simpel: als het tekstregister zegt dat Psalm 1 terugkomt in opwekking 244, dan kun je dat eenvoudig controleren op http://home.kole.info/Opwekkingsliederen..

Gert Jan ( E-mail ) (URL) · 29-10-’05 22:38 · Reageer op Gert Jan

gravatar for terp

Op http://www.pastor.nl ben ik ooit een discussie begonnen, waar 1,5 jaar later nog op gepost werd…..
Wat ik eet? Nou ik probeer het te herkauwen, sabbelen, proeven van voor naar achter (op de tong)…..

terp ( E-mail ) · 30-10-’05 00:21 · Reageer op terp

gravatar for terp

uh, Mutti (nu we het toch soms eens kunnen zijn ;-)
Het straffen van God in het OT, druist dat bij u/jou ook soms niet in tegen rechtvaardigheidsgevoel?

terp ( E-mail ) · 30-10-’05 00:26 · Reageer op terp

gravatar for Mutti
In reactie op : Ik heb zitten zoeken tussen die meer dan 1000 boeken die hier staan, en moest helaas concluderen: ik ben ‘m kwijt, de Opwekkkingsbundel. Nee, zeker weten niet bij het oud papier gedaan. Zo ben ik niet. Misschien weggegeven of uitgeleend en niet meer terug gekregen. Nee, ik hoef geen nieuwe op m’n verjaardag:-)! Heb inmiddels wat door jouw online bundel gebladerd:) Oké! Jij hebt gelijk! Maar….. waarschijnlijk proef jij het er niet in, en ik wel, het blijft een zeer hoog Jezus gehalte houden, de Opwekkings bundel en zelfs de OT liederen voelen bij mij zo. En voor mij blijven het kinderbijbelliederen :) Te eenzijdig. En de muziek: brrrrrrrrrr en al die herhalingen: yuk! En dan moet je ze vaak ook nog eens een tweede of derde keer zingen :-( Hoorde pas nog van iemand dat haar man consequent z’n mond houdt als een lied voor een tweede of derde keer gezongen moet worden. Ik kan me er iets bij voorstellen :) Heb ook nooit de reden ervan gesnapt. En nog nooit meegemaakt dat er gezegd werd bij het zingen van een psalm of gezang: laten we het nog twee keer zingen ;) Voor mij heeft dat: nog een keer zingen, iets dweperigs. Herinner me nog maar al te goed dat we hier dan het liedje: lees je bijbel bidt elke dag, in het Nederlands, Engels, Fries en soms nog een andere taal moesten zingen… Zat altijd te wachten op het moment dat we ‘m in doventaal gingen doen :-) En nergens de ruimte om te klagen, te smeken of te vloeken… Terwijl dát het leven is. Nou ja, we zullen het hier wel nooit over eens worden. En dat mag! Maar in de stukjes van Matthijs proef ik heel duidelijk hoe hij er in vast gelopen is, in het Evangelische…. Mutti ( E-mail ) (URL) · 30-10-’05 12:47 · Reageer op Mutti

gravatar for Mutti/Ettje
In reactie op : ‘k Probeer me die discussie te herinneren, maar krijg het niet boven… Kort geleden heb ik, op verzoek van Jan, inhoudelijk de discussies daar verwijderd, omdat ik het wel met hem eens was dat je mensen niet moet blijven achtervolgen met dingen die ze een jaar, twee jaar, drie jaar, soms nog langer geleden daar hadden geschreven. Maar ja, nu kan ik er dus ook niet even gaan kijken om te zien welke discussie je bedoelt. En net als jij ben ook ik een kauwer, sabbelaar, proever… Mutti/Ettje ( E-mail ) (URL) · 30-10-’05 12:51 · Reageer op Mutti/Ettje

gravatar for Mutti/Ettje
In reactie op : Ja, soms vind ik de straffen in het OT zeer onrechtvaardig en kan me daar heel erg over opwinden. Dan begrijp ik even niets meer van God. Kijk, neem nou het verhaal van Noach. Oké, er waren slechte mensen in die tijd, maar ‘k kan me écht niet voorstelllen dat álle mensen zo slecht waren en dat Noach de enige was die er nog wat van bakte. Of neem nou Mozes. Je zal maar opgescheept zitten met zo’n zootje murmurerend ongeregeld. Wie zou dan niet een keer uit z’n slof schieten… en dan zó gestraft worden. Ja, soms heb ik veel moeite met de straffen in het OT. En toch… ‘t was wel de geschiedenis van God met één uitverkoren volk… Mutti/Ettje ( E-mail ) (URL) · 30-10-’05 12:57 · Reageer op Mutti/Ettje

gravatar for <span class='registered'>Gert Jan</span>
In reactie op : De opwekkingsbundel heeft zonder meer een hoog ‘Jezus-gehalte’, ook in de liederen die zijn geïnspireerd op teksten uit het OT. Datzelfde zie je overigens ook terug in de liederen uit het Liedboek voor de kerken – zelfs in de ‘gewone’ psalmberijming zie je soms zo’n sterke Christologische benadering van de psalmtekst, dat je denkt: dit kan de psalmist niet bedoeld hebben. Dat is ook niet verwonderlijk, want is Jezus niet de kern van de godsdienst die naar Hem genoemd is?

Desalniettemin zijn de Psalmen bijzonder waardevol! Met veel instemming hoorde ik laatst een radiouitzending waarin Willem Smouter verwoordt hoe men in Ede het charismatische met de Psalmen combineert.

Wat dat herhalen betreft: dat is voor mij geen belemmering. Helemaal bij lofprijzingsliederen vind ik dat juist aangenaam. Enerzijds hoort de herhaling bij de muziek, en zeker niet exclusief bij opwekking: ook Bach had er een handje van om ‘da capo’ te schrijven als hij vond dat het best nog een keertje kon – en terecht! Anderzijds, als ik iets voor de tweede of derde keer zing of hoor is dat een nieuwe beleving, geen herhaling van het oude. Net zoals het herhaaldelijk reciteren van bijbelteksten een verrijking is en nooit sleur wordt. Het verschil zit in de intentie, de houding. Na verloop van tijd, als melodie en tekst in je geheugen zijn vastgezet, valt het ‘technische’ zingen weg en kan ik voluit met m’n hart zingen. En in mijn beleving is God vooral geïnteresseerd in mijn hartsgesteldheid, niet in het technisch kunnen (tekst en noten lezen, zuiver zingen).

Ik heb alle prachtige, kunstig gecomponeerde geestelijke liederen die ik als musicus heb uitgevoerd nooit als persoonlijke eredienst ervaren, ook niet de keren dat ik reacties kreeg van luisteraars die een religieuze ervaring op hadden gedaan aan het lied dat ik net had gezongen. De techniek staat me dan in de weg: ik ben met m’n vak bezig, zogezegd, in plaats van met mijn God loven. Gelukkig hebben we straks de eeuwigheid de tijd om onze lofprijzing te herhalen, dus dan kan ik die gemiste kansen inhalen. Maar ieder het zijne! Als je vindt dat éénmaal halleluja zingen wel genoeg eer is, dan hou je daarna toch op?

En wat betreft die ruimte om te klagen, te smeken of te vloeken: die is er wel, maar beperkt. Net als in het liedboek is er maar een handjevol opwekkingsliederen dat ruimte geeft aan dat deel van het leven (want mijn leven is zeker niet alléén klagen, smeken of vloeken). Maar daar hebben we dat andere handjevol Psalmen dan weer voor!

Gert Jan ( E-mail ) (URL) · 30-10-’05 13:39 · Reageer op Gert Jan

gravatar for <span class='registered'>Gert Jan</span>
In reactie op : Was dat niet de vraag over het gebruik van multimedia in de dienst? Gert Jan ( E-mail ) (URL) · 30-10-’05 13:48 · Reageer op Gert Jan

gravatar for terp
In reactie op : onderandere. Ook ‘Waarom was ik ook al weer gereformeerd vrijgemaakt’ terp ( E-mail ) · 30-10-’05 15:48 · Reageer op terp

gravatar for Mutti/Ettje
In reactie op : Laat dát nou de enige gespreksdraad zijn die er nog staat :-) Was ik nog niet aan toe (gekomen) om die te wissen. Heb er net even zitten lezen. Mmm, wel jammer, denk ik dan, dat zo’n gespreksdraad zomaar dood bloedt. Maar ja, zo ging het er met veel gesprekken. Iemand bracht iets te berde, vroeg iets en verdween daarna weer, zonder er verder nog op te reageren. Vond ik, toen, wel even wennen aan het fenomeen internet. In real life zou een gesprek, denk ik, niet zo eindigen. Mutti/Ettje ( E-mail ) (URL) · 30-10-’05 18:28 · Reageer op Mutti/Ettje

gravatar for Pelle

Een tijdje terug was er over de vermeende eenzijdigheid van de opwekkingsbundel ook een discussie op het Flevo Festival forum: http://www.flevofestival.nl/forum/viewto..

Iemand haalde daar een van de grondlegsters van de opwekkingsbundel aan, die blijkbaar zelf altijd heeft gezegd dat die liederen een aanvulling zijn op de bestaande psalmen en gezangen, en niet ter vervanging zijn geschreven.

Dat er nu steeds meer kerken zijn waar alleen maar opwekking wordt gezongen, is mijns inziens ook niet echt een goede ontwikkeling.
Maar dat kun je niet aan de opwekkingsliederen zelf toeschrijven; het is de taak van de mensen die de liturgie samenstellen om te zorgen voor voldoende afwisseling in tekst en muziek.

Pelle ( E-mail ) (URL) · 31-10-’05 11:52 · Reageer op Pelle

gravatar for terp
In reactie op : Ik zou liever over compleetheid praten dan afwisseling. terp ( E-mail ) · 31-10-’05 12:15 · Reageer op terp

gravatar for Pelle
In reactie op : Dat bedoel ik ook ;) Maar mijn punt is dus dat je het de opwekkingsbundel zelf niet kwalijk kunt nemen dat ‘ie niet compleet is, zolang de opstellers dat niet pretenderen. Pelle ( E-mail ) (URL) · 31-10-’05 12:21 · Reageer op Pelle

gravatar for Dennis

@Mutti:
Opwekkingsliederen hebben zeker een HOOG Jezus Gehalte… Waar gaat het om dan in jouw leven? Hij is toch je Heiland, je redder?
Ik verneem uit je reactie 30 okt. ’05 dat je puur op je eigen voorkeur afgaat. Waar gaat het om? Om je eigen welbehagen, of om God groot te maken? Murmereer niet zo, zou ik zo zeggen… Zing met je hart, Psalmen, Liederen, Gezangen of Opwekking tot eer van Hem! Streef naar Eenheid!

Verbonden in Hem!

Dennis

Dennis ( E-mail ) (URL) · 08-05-’06 11:45 · Reageer op Dennis



Verder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.


Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Geautomatiseerde spam is een plaag, beantwoord daarom deze simpele vraag.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!