Tookie or not Tookie...

Dinsdag 13 December 2005 om 12:52

Het gegeven dat Arnold Schwarzenegger geen gratie verleende aan Stanley 'Tookie' Williams verbaast me geenzins: in het huidige politieke klimaat zou hij daarmee zijn eigen politieke doodvonnis hebben getekend, en als hij niet had geleerd zijn eigen belangen voorop te stellen was hij nooit gouverneur geworden. Logisch. Voor Amerikaanse begrippen dan, he? Nog zo'n staaltje typisch Amerikaanse logica. De doodstraf is een intrinsiek repressieve straf, waarmee noch gerechtigheid (niet te verwarren met wraak), noch rehabilitatie wordt nagestreefd. Aangezien wraak zelfs in het Amerikaanse systeem geen legitiem motief is, is de enige functie van de doodstraf die van afschrikwekkend voorbeeld, zo geven ook de voorstanders volmondig toe: daarmee houden we potentiële criminelen op het rechte pad. En op grond van die afweging besluit men een man te doden die is veroordeeld wegens viervoudige moord in een proces dat al 24 jaar onderwerp van discussie en beroep is, een proces waarin sprake is van twijfelachtige getuigen, 'bargain deals' met andere verdachten (een belastende verklaring afleggen levert strafvermindering op) en een sterk vermoeden van racistische motieven bij zowel de veroordeling als de strafmaat. Terwijl de man in kwestie al jaren kinderboeken schrijft waarin hij zijn uiterste best doet kinderen er van te overtuigen dat ze zich niet bij een gang moeten aansluiten. Dan dringt zich toch de vraag op: hoe zou Tookie effectiever kunnen worden ingezet in de strijd tegen de georganiseerde misdaad, als schrijver of als lijk? Voor bloeddorstig rechts is het antwoord duidelijk: de beste zwarte crimineel is een dode zwarte crimineel. Welk signaal geeft de Amerikaanse overheid hiermee aan zijn zwarte, kansarme kinderen, voor wie Tookie een symbool was geworden van de mogelijkheid om het anders, beter te doen? Precies, dat het recht van de streetgangs (mijn bronnen zeggen dat jij iemand van mijn gang hebt vermoord, dus ik vermoord jou) legitiem is én dat er geen weg terug is; dat het niets uitmaakt wat je verder doet, of je je leven betert. Eenmaal een crimineel, altijd een crimineel.

Tookie zal uitgroeien tot een martelaar, de gangs zullen groeien. Wat een land.

Hiervoor: "Yahoo stoomt verder" | Hierna: "Ik zoek God" | Naar de voorpagina | E-mail GJ

Reisgenoten

gravatar for anoniempje

HIJ MOEST BLIJVEN LEVEN !!!!!!!!!!
HIJ IS ONSCHULDIG..
LET HIM LIVe!!!!!!!!!!!!!!!!!

anoniempje · 22-12-’05 15:42 · Reageer op anoniempjeVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.


Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Geautomatiseerde spam is een plaag, beantwoord daarom deze simpele vraag.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!