Gepaste verontwaardiging...

Woensdag 01 Februari 2006 om 12:37
(Tom Janssen, in Trouw)

U mag het zeggen (klik om te stemmen):Hiervoor: "Ribattuta" | Hierna: "T-Shirt vouwen" | Naar de voorpagina | E-mail GJ

Reisgenoten

gravatar for Pelle

Zou de cartoonist die de cartoon maanden geleden gemaakt heeft, een zelfde lot wachten als bijvoorbeeld Salman Rushdie? Zijn situatie was wel iets anders (vroeger moslim, nu niet meer), maar de publieke verontwaardiging die naar aanleiding van zijn publicatie van De Duivelsverzen ontstond is wellicht wel vergelijkbaar.

Heeft iemand die cartoon eigenlijk al ergens gevonden? Ik ben best benieuwd moet ik zeggen.

Pelle ( E-mail ) (URL) · 01-02-’06 13:04 · Reageer op Pelle

gravatar for Gert Jan
In reactie op : Het is een serie cartoons: je vindt ze hier Gert Jan (URL) · 01-02-’06 13:14 · Reageer op Gert Jan

gravatar for Mutti/Ettje

Als wij zelf vinden dat sommige grappen, misschien wel elke grap over Jezus of God of een ander persoon uit de Bijbel niet kan… Zouden we dan als het over Mohammed of Allah gaat niet met dezelfde maat moeten meten? Of kan het als het om de Islam gaat opeens wel?

Mutti/Ettje ( E-mail ) (URL) · 01-02-’06 14:59 · Reageer op Mutti/Ettje

gravatar for Gert Jan
In reactie op : Ook ik ben onaangenaam geraakt als men de spot drijft met God. Toch denk ik dat God onaangenaam geraakt zou zijn door mij, als ik als reactie op een satirische cartoon christenen op zou roepen alle vertegenwoordigers van een bevolkingsgroep uit te moorden ter vergelding. Want dat is wat er gebeurt.

Bovendien moeten we de functie van de satire niet uit het oog verliezen: waar bijvoorbeeld de persoon van Jezus in een satire of cartoon opduikt, is dat vrijwel zonder uitzondering niet een aanval op Jezus zelf, maar op zijn volgelingen, en vaak om aan te geven dat hun gedrag niet strookt met het voorbeeld van hun Heer. Op dit blog hebben verschillende cartoons gestaan waarin Jezus zo figureert, o.a. deze . Een krachtig middel om de oprechte navolgers van Christus te prikkelen tot kritische zelfreflectie.

En het is precies het gebrek aan kritische zelfreflectie dat totaal ontbreekt in de reactie van de Moslims, althans in de reacties die ons bereiken. Een afbeelding van Mohammed met een bom als tulband is uitsluitend op te vatten in de hiervoor geschetste context: niet Mohammed gooide bommen, maar de mensen die zeggen in zijn naam te handelen. De cartoon beledigt dus niet de profeet, maar kritiseert zijn moderne volgelingen. En de felheid waarmee ze reageren bevestigt volgens mij dat de critici er niet ver naast zitten…

Gert Jan (URL) · 01-02-’06 21:31 · Reageer op Gert Jan

gravatar for Mutti/Ettje
In reactie op : Ben ik wel met je eens allemaal… Maar satire en moppen worden door de een anders ervaren dan de ander. Vaak krijg ik dingen doorgestuurd waarvan ik dan denk: blijkbaar vond je het leuk, anders zou je het niet doorgestuurd hebben, terwijl ik er dan écht de humor niet van kan inzien. En ‘t feit dat Geert Wilders ze op z’n website gepubliceerd heeft en Ayaan Hirchi Ali er al het nodige over heeft gezegd maakt mij nog voorzichter voorzichtiger. Omdat IK daar niet bij wil horen! Mutti/Ettje ( E-mail ) (URL) · 01-02-’06 21:51 · Reageer op Mutti/Ettje

gravatar for Gert Jan
In reactie op : Dat herken ik helemaal. Toen ik las dat Wilders ze publiceerde heb ik even overwogen deze post te wissen, om elke misplaatste associatie te vermijden. Maar het weldenkende deel van de natie is in Nederland te lang om moeilijke punten heengelopen, daarmee extremere meningen de ruimte gevend om het als hun domein te claimen en ondertussen gematigder geluiden te smoren. Gert Jan (URL) · 01-02-’06 22:02 · Reageer op Gert Jan

gravatar for Mutti/Ettje
In reactie op : Inmiddels hebben Palestijnen het gebouw van de EU omsingeld in Gaza, en heeft een Jordaans roddelblad de cartoons geplaatst om mensen te laten zien wáár ze zo tegen protesteren… Het maakt heel wat los, vooral veel negatieve krachten. Ben er voor mezelf nog niet uit of je zoiets nu wel of niet moet publiceren. Dat het weldenkende deel van onze natie te lang om moeilijke punten is heengelopen ben ik met je eens. We hebben te lang allerlei dingen getolereerd, om wille van… Ja, waarom eigenlijk? Mutti/Ettje ( E-mail ) (URL) · 02-02-’06 13:31 · Reageer op Mutti/Ettje

gravatar for Simon

@Mutti/Ettje Getolereerd, om zelf niet in gewetensnood te komen…

Simon ( E-mail ) (URL) · 03-02-’06 21:10 · Reageer op Simon

gravatar for Mutti/Ettje

Ik was degene die bovenstaande schreef:-) Er ging iets mis.

Mutti/Ettje ( E-mail ) (URL) · 05-02-’06 20:38 · Reageer op Mutti/Ettje

gravatar for Renée

Hallo Gert Jan, ik wil graag even reageren op ‘u mag het zeggen’. De stand is op dit moment 22-3-4-8, en dat is volgens mij niet omdat mensen willens en wetens op de eerste mogelijkheid stemmen maar omdat het niet duidelijk is dat het eerste wat je aanklikt meteen als je stem geldt. Ik wilde eerst alle mogelijkheden bekijken en páts, ik had al gestemd. Wat ga je nu doen?
groet, Renée.

Renée · 06-02-’06 00:35 · Reageer op Renée

gravatar for Gert Jan
In reactie op : Wat ik ga doen? In een hoekje zitten huilen… ;-)

Dankzij je reactie is je IP bekend en kan ik je stem achterhalen. Ik heb geprobeerd om je stem ongedaan te maken, maar dat lijkt niet zo eenvoudig als ik dacht – daarom heb ik hulp gevraagd op het Pivot forum. Lukt dat, dan vervalt je stem en kun je ‘m opnieuw uitbrengen. Daarnaast heb ik de ‘klik om te stemmen’-tekst die verschijnt als je met je muis over een stemlink zweeft nu ook toegevoegd in de tekst zelf. Da’s dubbelop, maar duidelijker: hopelijk voorkom ik daarmee dat meer vlotte klikkers onbedoeld stemmen.

Gert Jan (URL) · 06-02-’06 09:15 · Reageer op Gert Jan

gravatar for Renée

Hallo Gert Jan,
Pruil pruil, als ik probeer te stemmen verschijnt er een venstertje met de tekst ‘je hebt al voor dit item gestemd’.
Zal ik dan nu met mediterraan temperament en een superkort lontje meteen maar deze site….nee dat zou jammer(=zonde) zijn. Met wat meer intermenselijk geduld valt er veel te genieten. Dat is ook mijn toelichting bij het item dat ik zou willen aanklikken. Geduld, verdraagzaamheid, liefde. Staat vast ook ergens in de Koran.
Met hartelijke groet, Renée. P.s. wat zingen jullie mooi! Ik zou mee willen doen, maar woon te ver weg.

Renée · 06-02-’06 14:24 · Reageer op Renée

gravatar for ReinB

Ik heb zelf ook een weblog en volg het cartoon-gebeuren met toenemende verbijstering. Kreeg ernstig de neiging om zelf ook de Deense cartoons te plaatsen,maar het trieste is: ik durf niet. In mijn eigen land waar ik er altijd van alles uitkraam durf ik het niet. Het enige wat ik wel durfde was voorzichtjes een kunstwerk van Magritte wat bewerken ( zie URL ). Ben benieuwd wat dat weer voor negatieve reacties oplevert. Ik ben vang dat deze maatschappij in snel tempo verwordt tot een wantrouwen-maatschappij.

ReinB ( E-mail ) (URL) · 08-02-’06 09:04 · Reageer op ReinB

gravatar for Mutti/Ettje
In reactie op : Inderdaad, doe maar niet: dat superkorte lontje met mediterraan temperament ontsteken. Er is al genoeg ellende op de wereld. Want denk je, zullen we samen op een stoel klimmen en eens heel hard roepen: nou moet het afgelopen zijn met al dat geweld, met al die dreigingen, met al die oorlogen!! En als ‘t dan doodstil is geworden, lezen we samen het hoofdstuk over de Liefde voor! Mutti/Ettje ( E-mail ) (URL) · 08-02-’06 15:54 · Reageer op Mutti/Ettje

gravatar for Mutti/Ettje
In reactie op : Waarom zou je ze willen plaatsen? ‘k Denk dat je je dat eerst maar zelf eens moet afvragen. En als je daar dan een eerlijk antwoord op gevonden hebt nog tien keer, of meer, nadenken. Mutti/Ettje ( E-mail ) (URL) · 08-02-’06 15:56 · Reageer op Mutti/Ettje

gravatar for Renée
In reactie op : Lijkt me wel een goed idee, die stoel, klinkt Toon Tellegen-achtig, herken je dat? Dat zijn vast ‘de zachte krachten’ die ‘zeker zullen winnen’, ‘op ‘t eind ‘komt er dan nog achteraan. Nou ja, dan hebben we het toch leuk geprobeerd. De muis die brulde, zo voelt dat. Trouwens wel levensgevaarlijk, wij samen op één stoel, net zo link als krukjes en huishoudtrapjes! ;-) Renée. Renée · 08-02-’06 20:09 · Reageer op Renée

gravatar for Mutti/Ettje
In reactie op : Ik dacht meer aan: Je hebt het jezelf aangedaan. Jij hebt ons binnengeroepen. Wij zijn huurlingen, met stokken en smalende woorden. Een goed woord voor jou? Nooit! Dat wilde je toch?

Hebben jullie het tegen mij?
Zijn jullie nu mijn diepste gedachten?
Huurlingen? Mislukkelingen!
En ik,
ik…

(Soms graaft een gedicht een kuil voor mij
en valt er kakelend in.)
Toon Tellegen.

Mutti/Ettje ( E-mail ) (URL) · 08-02-’06 22:15 · Reageer op Mutti/Ettje

gravatar for terp

Nu kwoot uit de wereld van de Islam: “Wees zo verdraagzaam dat je boezem zo wijd als de oceaan wordt. Laat je inspireren door geloof en liefde voor mensen. Laat er geen verstoorde zielen zijn die je niet de hand reikt en die je onverschillig laat.”…..hup de fik in die ambassades, huh?

terp ( E-mail ) (URL) · 09-02-’06 12:42 · Reageer op terpVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.


Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Geautomatiseerde spam is een plaag, beantwoord daarom deze simpele vraag.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!