Track 'n Trace

Donderdag 02 Februari 2006 om 20:09

Ben Goldacre, journalist bij The Guardian, ontdekt tot zijn verbijstering hoe eenvoudig het is zijn vriendin op de voet te volgen via haar mobiele telefoon.

De door Goldacre niet met name genoemde dienst ("The Guardian, rather sensibly, doesn't want me to tell you") is het onder privacybeschermers al langer bekritiseerde World-Tracker. World-Tracker onderscheidt zich op twee manieren van concurrerende diensten: het is spotgoedkoop, en de gevolgde krijgt uitsluitend bij het activeren van de dienst twee SMS-jes en niet bij elke trace, zoals bij Vodaphone's WaarBenIk en Telfort's Spotter (beide overigens niet meer actief). Vijf minuten toegang tot iemands telefoon is genoeg om de dienst ongemerkt te activeren. Nog niet beschikbaar in Nederland - dat wil zeggen, niet voor het grote publiek. Wel al jaren voor de overheid, die daarvoor overigens geen toegang tot uw telefoon hoeft te hebben.


Hiervoor: "T-Shirt vouwen" | Hierna: "A Dream Come True" | Naar de voorpagina | E-mail GJ

Reisgenoten

gravatar for Pelle

Mág een telco dit soort informatie wel verkopen? Ik heb inmiddels een stuk of 5 mobiele abonnementen afgesloten in de afgelopen 10 jaar, maar ik kan me niet herinneren dat ik ooit zoiets ondertekend heb. Of zit het hem juist in het bevestigen dmv die smsjes, waarmee je de uiteindelijke toestemming verleent?
Het lijkt me een zeer kwalijke zaak in ieder geval, dat dit soort informatie op zo’n eenvoudige manier op straat komt te liggen.

Pelle ( E-mail ) (URL) · 03-02-’06 09:16 · Reageer op Pelle

gravatar for Gert Jan
In reactie op : Met die SMS-jes verleen je inderdaad toestemming. De techniek is heel simpel: de telco meet de signaalsterkte van je telefoon vanuit minimaal drie verschillende masten en met behulp van een eenvoudige triangulatie weet je daarna redelijk nauwkeurig waar de telefoon zich bevindt. De hiervan afgeleide diensten worden verkocht als gimmick voor vrienden. Zo kun je zien in welke kroeg je maten uithangen, zodat je elkaar kunt ontmoeten.

De politie maakt al jaren gebruik van deze techniek om verdachten te kunnen traceren, en dat weten de badguys natuurlijk ook. Naast het risico op afluisteren is dit dan ook de reden waarom criminelen met de regelmaat van de klok een nieuwe prepaid telefoon organiseren. Daarmee is dit één van de vele voorbeelden van een techniek die geen noemenswaardig bijdrage levert aan veiligheid of rechtshandhaving, maar wel voor alle gebruikers (concrete of potentiële) beperkingen in vrijheid en privacy opleveren. Net als DRM en kopieerbeveiliging (de echte boefjes omzeilen die moeiteloos, de consument wordt opgezadeld met grote beperkingen in gebruik, onleesbare CD’s en rootkits op PC’s), in beslag genomen serverlogs (wie werkelijk kwaad in de zin heeft heeft voldoende mogelijkheden om zijn sporen te maskeren, terwijl de privacy van de gewone internetter grof wordt geschonden) en ga zo maar door.

Het rare is dat men zich over die technische mogelijkheden amper druk maakt, waarschijnlijk omdat het niet zo opvalt. Stel er wordt een overval gepleegd door een tiener in Utrecht. 25.000 tieners uit Utrecht en wijde omstreken worden vervolgens opgepakt en moeten met een alibi komen: de politie verifieert ieder verhaal. Je zei dat je op school was? Volgens je docent ben je halverwege naar de wc gegaan en niet meer teruggekomen. Wie kan voor je getuigen dat je werkelijk in het fietsenhok bent gaan roken? Piet? Nee hoor, die lag ziek in bed zegt hij. De stad zou te klein zijn: de verontwaardiging over die buitenproportionele actie zou wekenlang de media beheersen. Nu vergt zo’n actie natuurlijk onbetaalbaar veel menskracht, dus hoeven we niets te vrezen.

Maar waarom protesteert vrijwel niemand als de politie de serverlogs van louisseveke.nl in beslag neemt? Als u vlak na de moord op Seveke de link op KolesQueeste naar die site hebt gevolgd, staat uw IP nu in de computers van de politie als potentiële verdachte. En deze site ook. En ik helemaal, want ik heb die site meerdere keren bezocht. Als de computer mijn Google zoekopdrachten ernaast legt, komt er geheid een vlaggetje bij mijn naam te staan. En als de politiecomputer op KQ de term Al Q’aida tegenkomt, en de naam van Osam bin Laden, en die van de profeet Mohammed – allemaal staan ze er meerdere keren op – dan begint het arrestatieteam zich alvast te schminken, bij wijze van spreken.

OK, misschien vergezocht. Ander voorbeeldje.

Gisteravond kreeg ik een mailtje met het verzoek te tekenen voor een petitie tegen de doodstraf die de Thaise regering heeft opgelegd aan Yang en Tang, twee Rotterdamse jongeren van Chinese afkomst die in Thailand zijn opgepakt in het huis van drugshandelaren. Ik heb uitvoerig rondgekeken naar de wetgeving, het bilaterale verdrag uit 2004 over uitlevering van gevangenen, de website http://www.drugssmokkel.nl bekeken, gelezen wat de consul voor je kan doen als je gepakt wordt en wat niet… Stel nu dat ik op vakantie ga naar Amerika en per ongeluk op het verkeerde moment op de verkeerde plek ben: terwijl ik de straat oversteek loopt aan de overkant een drugsdeal mis, er volgt een schietpartij en in de commotie wijst een omstander mij aan als een van de aanstichters: ‘toen ze hem zagen aankomen begonnen ze te schieten…’ De Amerikaanse regering pakt me op en een overijverige beambte vordert in het kader van het onderzoek mijn zoekopdrachten bij Google. Bingo!

Vergezocht? Wellicht. Bedenkt u ondertussen vast een goed verhaal over wat u op de bovenstaande sites te zoeken had? ;-)

Gert Jan (URL) · 03-02-’06 12:49 · Reageer op Gert Jan

gravatar for terp

Ja, en als ze mijn bibliotheek record opvragen kunnen ze zien dat ik de Koraan een keer geleend heb. Of had ik die op de naam van m’n ega geleend…

terp ( E-mail ) (URL) · 03-02-’06 14:09 · Reageer op terp

gravatar for Gert Jan
In reactie op : Oeioei… de Koran staat hier in de kast… hoeveel jaar Guantanamo Bay zou me dat opleveren? ;-) Gert Jan (URL) · 03-02-’06 14:32 · Reageer op Gert Jan

gravatar for Mutti

Nooit je mobieltje uit het oog verliezen dus!

Mutti ( E-mail ) (URL) · 03-02-’06 15:33 · Reageer op Mutti

gravatar for Theo van Dissel

Tja…

zou dat ook voor het ondertekenen van een petitie zijn ?
staat keurig op http://www.4me.nl/petitie.html
uiteraard voor als je tegen de doodstraf bent…

Theo van Dissel
webmaster http://www.4me.nl

Theo van Dissel ( E-mail ) (URL) · 06-02-’06 13:20 · Reageer op Theo van Dissel

gravatar for cor
In reactie op :

hoi gertjan
zou je mij willen toevoegen op msn ( vandenbergcor@msn.com ) of kan je me helpen met het tracen van een gsm want ik word duidelijk dus lastig gevallen al meer dan 3 jaar en weet verdomme niet wie.
graag jou hulp
ik las het artikel over goldacre
gr cor

cor · 02-06-’08 22:29 · Reageer op cor

gravatar for Gert Jan
In reactie op : Beste cor, daarvoor ben je bij mij aan het verkeerde adres. Mocht je daarentegen willen weten hoe je kunt voorkómen dat je getraceerd wordt, dan kan ik je wel wat tips geven ;) Mijn suggestie voor jou: neem contact op met je provider. Die kan zien wie je lastig valt en de provider van die persoon op de hoogte stellen: als het gedrag niet in overeenstemming met de gebruiksvoorwaarden is krijgt je stalker een waarschuwing. Helpt dat niet, dan adviseer ik je aangifte te doen bij politie. Gert Jan ( E-mail ) (URL) · 03-06-’08 09:40 · Reageer op Gert Jan

gravatar for Theonardo

Ik begrip de reacties niet……………
Als je niets te verbergen hebt, waarom zou het je dan iets uitmaken dat IEMAND kan zien waar je bent.
De politie mag van mij zien waar ik ben.
Ze kunnen dan ook zien dat ik niet in de omgeving van wapen of drugshandel ben en is het mijn beste alibi.

Ik heb niets te verbergen voor de overheid, niets voor mijn vrouw, niets voor mijn werkgever.

Theonardo · 09-01-’09 11:29 · Reageer op Theonardo · Lees de reactie van Gert Jan

gravatar for Gert Jan
In reactie op Theonardo: Het probleem is niet dat je iets te verbergen moet hebben. Heb probleem is dat het door de stortvloed aan gegevens niet makkelijker wordt om de boefjes te scheiden van de good guys – integendeel. En als gevolg daarvan wordt de bewijslast langzamerhand omgedraaid. Als er morgen een juwelier wordt beroofd en uit jouw GSM gegevens blijkt dat je in de buurt was, mag jij straks gaan bewijzen dat jij het níet was. Tegenwoordig staan mensen die niets verkeerds gedaan hebben (nl. in een winkel een foto gemaakt – da’s niet strafbaar) met foto en al op overvallersgezocht.nl, terwijl er niet eens een overval is geweest… Bekijk dit maar eens, wellicht maakt dat het wat duidelijker: http://www.kolesqueeste.nl/2008/11/29/pr.. Gert Jan (URL) · 09-01-’09 13:01 · Reageer op Gert Jan

gravatar for CSI

kunt het ook omdraaien he!

Ik doe niks verkeerds dus waarom moeten ze mij dan controleren en in de gaten houden?

Voelt hetzelfde als in de supermarkt lopen en continue 2 man personeel naast je hebben lopen zodat je zeker geen mogelijkheid hebt om iets te stelen. Terwijl je gewoon een modelburger bent die niks verkeerds doet en netjes belasting betaald.

Ze moeten gewoon iedereen die al een strafblad heeft volgens en afluisteren, weet zeker dat ze minimaal 30% meteen kunnen oppakken.

CSI · 03-02-’10 22:01 · Reageer op CSIVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.


Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Geautomatiseerde spam is een plaag, beantwoord daarom deze simpele vraag.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!