Human Rights Watch: uitzetten Iraanse homo's schending ECHR

Vrijdag 10 Maart 2006 om 10:11

Both sexual orientation and religious belief are deeply felt and central aspects of the human person. No one should be expected to conceal them simply in order to stay alive. Such silencing is not a recourse from persecution: it is itself persecution. It is embarrassing for a high official of the Dutch government to endorse the notion that those who fear to speak out under the threat of death, can still be called free.

You are undoubtedly aware that a fundamental obligation rests upon the Netherlands not to return asylum-seekers to countries where they face the real risk of torture or execution. The European Convention on Human Rights prohibits the Netherlands from deporting a person who may be at risk of torture, inhuman or degrading treatment or punishment.

Scott Long, Director, Lesbian, Gay, Bisexual, and Transgender Rights Program van Human Rights Watch, stelt in een brief aan minister Verdonk dat haar voornemen Iraanse homo's terug te sturen in strijd is met de Europese Verdrag voor de Mensenrechten. Zijn argumentatie lijkt mij één op één toepasbaar op Iraanse christenen.


Hiervoor: "You win some, you lose some..." | Hierna: "Voor Niemand Bang" | Naar de voorpagina | E-mail GJ

ReisgenotenVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.


Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Geautomatiseerde spam is een plaag, beantwoord daarom deze simpele vraag.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!