Hopen dat de lente nog even uitblijft...
Woensdag 15 Maart 2006 om 12:43

Sinds de invoering van de Flora en Faunawet in 2002 is het rapen van eieren van in het wild levende vogelsoorten in alle provincies (wat heet, in de hele EU) uitgezonderd Friesland verboden. Het gevolg was dat 85% van de actieve 'weidevogelbeschermers' het bijltje erbij neergooiden, waardoor slechts op 14.000 hectare aan nestbescherming kan worden gedaan, in plaats van de gebruikelijke 90.000 hectare.
Duivels dilemma: vogel'beschermers' die alleen willen beschermen als ze ook naar hartelust mogen doden, maar die je aan de andere kant nodig hebt om de eieren van de andere weidevogels te redden.
Update: te laat.
Hiervoor: "Amazon's Simple Storage Service" | Hierna: "Virtual characters" | Naar de voorpagina | E-mail
GJ
Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.
Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:
Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:
Word even een reisgenoot en geef uw reactie:
P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!
http://tinyurl.com/ode5w
Mutti/Ettje ( E-mail ) (URL) · 15-03-’06 13:50 · Reageer op Mutti/EttjeAl die flauwekul, om iets dat al zolang traditie is.
Al die zogenaamde vogel- en dierenbeschermers…
Terwijl ondertussen door hun ingrijpen op alle mogelijke manieren het evenwicht in de natuur volledig verstoord.
Je wilt gewoon niet weten hoeveel kleine zangvogeltjes er minder zijn, doordat de ekster en de kraai beschermde vogels zijn geworden…
Trouwens, al heel veel kievitten gezien, toen we zondag een ritje door Friesland maakten. Meer dan genoeg
Mutti/Ettje ( E-mail ) (URL) · 15-03-’06 13:51 · Reageer op Mutti/EttjeSerieus, ik heb er nooit de lol van ingezien. Een nest verstoren, eieren roven (o nee, rapen, dat klinkt vriendelijker) en ze dan uitblazen om naar de gespikkelde schaal te kunnen kijken. Tsjonge, dat is wel een vogelleven waard… Niet dus. Het lijkt me een kleine moeite om de traditie (collectieve inspanning van vrijwilligers ter bescherming van weidevogelnesten) in ere te houden zonder dat dat ten koste moet gaan van ca. 7000 eieren. Want waar gaat het die vrijwilligers nou om, dat ze vogelnesten beschermen of dat ze een uitgeblazen eitje op de vensterbank kunnen leggen?
Het rare is, als een asielhouder zou zeggen ‘ik wil wel straatkatten opvangen, maar alleen als ik minimaal een nest van 15 kitten mag verzuipen om hun skeletten op te zetten’ zou iedereen ‘m voor gek verklaren – en waarschijnlijk krijgt zo iemand een aanklacht wegens dierenmishandeling aan zijn broek. Maar eierenrapen, niet voor voedsel maar ‘gewoon, voor de lol’ moet dan wél kunnen… zijn vogels niet Gods schepselen?
Gert Jan (URL) · 15-03-’06 15:02 · Reageer op Gert JanJa, natuurlijk zijn vogels ook Gods schepselen, net als vliegen, muggen, spinnen, slakken…
Mutti/Ettje ( E-mail ) (URL) · 15-03-’06 15:13 · Reageer op Mutti/EttjeDus: weg met de vliegenmepper!! En je tuin gewoon kaal laten vreten door de slakken
En ja, ik laat vliegen, muggen, spinnen en slakken zo in het algemeen met rust. Heeft enerzijds met luiheid te maken, maar zeker ook dat ik geen dieren wil doden als daar geen reden toe is. Kijk, als een wesp te opdringerig wordt komt het oerinstinct weer boven en grijp ik mijn stoere knots – heu, vliegenmepper. Maar verder… zie ik het verband niet met eieren van in het wild levende vogelsoorten rapen. Maar ja, stijfkoppige Friezen he. Al is de hele Europese Unie tegen ze, toch moeten en zullen ze hun vogeltjes doden. En ondertussen wel een grote mond opzetten tegen lijstervangers in België, Foie Gras fokkers in Frankrijk…
Gert Jan (URL) · 15-03-’06 15:29 · Reageer op Gert JanHm, laatst een interessant stukkie in Trouw gezien: http://www.trouw.nl/deverdieping/religie..
Gert Jan (URL) · 15-03-’06 18:20 · Reageer op Gert JanTja, wat moet je hier nu van vinden als Fries… In mijn omgeving ken ik een aantal mensen die jaarlijks eieren rapen. Een (vreemde)traditie die van vader op zoon wordt doorgegeven. En bij die traditie hoort ook de nazorg. Juist de eierzoekers weten waar de nesten te vinden zijn en weten hoe ze die het beste kunnen beschermen. Juist de eierzoekers overleggen met de boeren wanneer het beste gemaaid kan worden. Bij hen ligt de expertise. Veel werk en naar mijn mening ook zinvol werk, en allemaal liefde werk. Liefde voor de natuur en de vogels. Die liefde wordt doorgegeven door middel van het eierenzoeken. Vader en zoon die samen ‘s ochtend vroeg, voor dag en dauw, met een polstok op de schouder door de weilanden trekken en samen genieten van de buitelende kieviten. Een trotse zoon die voor het eerst zelf een nest ontdekt omdat die heeft geleerd te kijken naar het gedrag van de vogel. Vader die uitlegt dat die kievit doet alsof hij gewond om zo hen zo bij het nest weg te lokken. De twee eieren worden voorzichtig in een keukenpapiertje gewikkeld en naast de boterham met pindakaas gestopt in de pukkel. Thuis worden de eieren vakkundig uitgeblazen, terwijl de laarzen bij de kachel staan te drogen. De verwondering over het prachtige spikkelpatroon op de schaal. Op school houdt de jongen een spreekbeurt over de Kievit. Later als hij groot is wil hij natuurbeschermer worden. Vader belegt een vergadering met alle boeren uit de buurt om met elkaar af te spreken welke weilanden op welk moment wel of niet gemaaid kunnen worden. Rond de nesten worden kooien geplaatst zodat ze niet vertrapt kunnen worden door de koeien. In maailanden worden stokken geplaatst zodat de boer weet waar hij niet moet komen met zijn tractor. Regelmatig worden de aanwezige weidevogels geteld en worden de resultaten doorgegeven aan SOVON.
Jochum · 16-03-’06 19:59 · Reageer op JochumDeze prachtige traditie willen Europese BUROKRATEN verbieden!!!! Zelf kennen ze de kievit alleen van foto’s op internet. Uit onderzoek is gebleken (en gelukkig is de rechter het ermee eens) dat de geraapte eieren nog geen 1% van de totale gelegde hoeveelheid is. De schade van deze traditie is dus minimaal. Gelukkig zijn we zuinig op onze trekvogels, maar we moeten niet overdrijven.
Je hele betoog kan ik volgen – prachtig! Maar waarom nu toch die eieren meenemen… Ik probeer mijn kids te leren dat wat van de natuur is, in de natuur moet blijven. Kom je een mooie veldbloem tegen? Prachtig, geniet ervan, maar blijf er vanaf. Zie je een reeënleger – schittterend, maar raak ze niet aan. Kijk, de veldbloemen zullen niet uitsterven als ze ‘m meenemen. En de reeënstand zal niet spontaan in elkaar storten van een worp minder. Maar waarom zou je de natuur zo verstoren? Ik begrijp de motivatie niet… Is de ervaring minder intens als je samen met je vader in verwondering over een nest gebogen staat en je vervolgens voorzichtig terugloopt? Volgens mij is je verhaal minstens zo sterk zonder de zinnen van “De twee eieren… “ tot “…spikkelpatroon op de schaal.” Soms moet je tradities kritisch durven bekijken. Het enkele feit dat ‘men’ iets al eeuwen doet is geen enkele garantie dat iets ook goed is.
Gert Jan (URL) · 16-03-’06 20:12 · Reageer op Gert Jan) Noch met de voors, noch met de tegens. Elke keer als je je auto start breng je ook schade toe aan het milieu en daarmee aan de natuur. Elke keer dat je een scheutje gloor gebruikt breng je ook schade toe aan het milieu en daarmee aan de natuur. Er zijn zoveel dingen waarmee we het milieu en de natuur verpesten. En als ik dan de berichten over het eieren rapen hoor en lees, en die berichten horen en lezen we hier dus véél, omdat we nu eenmaal in Friesland wonen, kan ik alleen maar zeggen: dat de voorstemmen veel sympathieker op me overkomen dan de tegenstemmen. Laat ze toch, die paar dagen in maart. Het hoort gewoon bij de Friesche traditie:) Mutti/Ettje ( E-mail ) (URL) · 16-03-’06 22:22 · Reageer op Mutti/EttjeHet argument dat er zovéél dingen zijn die het milieu verpesten, en dat we daarom maar niks hoeven te ondernemen omdat het nu eenmaal traditie is, is werkelijk te zot voor woorden. Als iedereen dat idee aanhing, was de natuur in Nederland er stukken beroerder aan toe geweest… Dankzij de mensen die zich er wél druk over maken, is het nu beperkt tot ‘een paar dagen in maart’.
Zeker, er zijn belangrijkere dingen. Maar dat argument is de doodsteek voor elke discussie. Dagelijks sterven duizenden mensen, van pure armoede, aan dodelijke ziekten die eenvoudig behandeld hadden kunnen worden of door gewapende conflicten. Wat is persoonlijke leed op wereldschaal? Is dat een argument om elk persoonlijk lijden onder het tapijt te vegen als irrelevante aanstellerij? Ik denk het toch niet.
Gert Jan (URL) · 16-03-’06 22:47 · Reageer op Gert JanHaha, dát zei ik niet! Maar ik ben blij dat je ook ‘tegen’ bent.
Gert Jan (URL) · 17-03-’06 09:22 · Reageer op Gert JanIk kreeg zojuist de nieuwsbrief van het Ornitho Centrum Nederland binnen, waarin ik het volgende las:
Misschien is het wat voorbarig, maar als het nog even zo doorgaat dreigt er voor de weidevogels een ramp! Door de kou gaan de weidevogels weken later eieren leggen en broeden dan normaal. Als vervolgens het weer omslaat en de grasgroei snel op gang komt, wordt er toch al overal vroeg in mei gemaaid. En dat zou voor heel veel pasgeboren weidevogels een ramp zijn.
De aanlokkelijke Hollandse groene en gastvrije weiden veranderen dan is een super grote bobbytrap! Vooral omdat er niet, zoals tot voor kort, hier en daar een paar hectare gemaaid wordt, maar grote stukken van tientallen hectares in één dag. Dan kun je als jonge grutto geen kant meer op. Geen lang gras betekent geen insecten en bovendien geen dekking. De weidevogelrijke percelen zouden bij alle boeren niet eerder dan in juni gemaaid moeten worden. Dat zou een nationaal pardon voor de jonge weidevogels zijn! Er is steeds meer draagvlak voor de weidevogelbescherming bij de boeren. Een nationaal pardon past daar goed in en zou een fantastisch gebaar zijn.
Jammer voor de eierrapers, maar momenteel wordt er dus weinig gelegd
en na 31 maart is het verboden. Blijft het probleem van het maaien. Dus de discussie zou nu meer moeten gaan over natuur en economie. Later maaien betekent inkomsten-derving voor de boeren. Hebben we dat over voor onze grutto’s? Moeten we de boeren compenseren? Mogen we het de boeren opleggen? Dit lijken mij boeiender vragen dan het geneuzel over het rapen van eieren die voorlopig toch niet worden gelegd.
Jochum · 17-03-’06 16:00 · Reageer op JochumEen woorden als dreigende rampen en super grote bobbytraps, bestonden er toen nog niet. De natuur was de natuur, en redde zich prima met zulke weersomstandigheden.
Het beroerde van zulke grote woorden is vaak: dat ze bedacht worden door mensen die geen koe van een stier, en geen paardebloem van een boterbloem kunnen onderscheiden en denken dat de melk van Albert Heijn komt, laat staan dat ze weten dat een koe vier uiers heeft
Mutti/Ettje ( E-mail ) (URL) · 17-03-’06 16:25 · Reageer op Mutti/EttjeNee, een koe heeft één uier. Met vier spenen, dat wel.
Azimuth · 17-03-’06 17:34 · Reageer op AzimuthAzimuth? Da’s Azimuth! Zie http://www.google.com/search?hl=nl&r..=
Gert Jan (URL) · 17-03-’06 18:17 · Reageer op Gert JanTrouwe lezeres, die een heel ander emailadres heeft dan ik overigens…
Sorry dat mijn mailadres er niet bijstond. Ik vergat het in de commotie over hoe je zes in hemelsnaam met vijf letters kon schrijven, tot ik er achter kwam dat ik de vraag niet goed gelezen had
Azimuth ( E-mail ) · 17-03-’06 18:57 · Reageer op AzimuthNu even over die eieren. Ik vind het ook jammer om ze weg te halen. Lekker laten uitbroeden en er ‘s zomers weer eens langsgaan en bij iedere kievit denken; “he, is die kievit niet uit dat ei gekropen wat ik heb laten liggen?”
O, nu snap ik het! Die aaisykjers zijn Engelen des Doods… Ze blazen een ei uit om het ongeboren leven op pijnloze wijze te termineren, en de kievit zo ondraaglijk en uitzichtloos lijden te besparen. Hoe nobel. En stukken efficiënter dan het plaatsen van een stok of ijzeren kooi bij het nest – per lot van rekening kan een boer die nog ontwijken en zo het nest sparen, terwijl een ei niet kan weglopen. Heb ik de motieven van die rapers toch steeds verkeerd ingeschat. Blij dat dat is rechtgezet
Gert Jan (URL) · 17-03-’06 21:27 · Reageer op Gert Jan