Asteroid

Zaterdag 18 Maart 2006 om 09:29

Je hebt enige fantasie nodig om in het acronym ASTEROID de onderliggende termen te herkennen (A Study To Evaluate the Effect of Rosuvastatin On Intravascular Ultrasound- Derived Coronary Atheroma Burden). Daarentegen vergt het weer heel weinig fantasie om het belang van de voorlopige resultaten van de studie in te schatten.

In het tweejarige onderzoek kreeg een groep van ruim 500 patiënten een viermaal hoger dan gebruikelijke dosering Crestor voorgeschreven, een cholestorolverlager. De resultaten zijn hoopgevend: de waarde voor slechte cholestorol (LDL-C) halveerde terwijl tegelijk de goede cholestorol (HDL-C) 15% steeg. Maar wat de onderzoekers pas echt een rondedansje deed maken is dat bij een dosering van 40mg per dag reeds opgebouwde aanslag (plaque) in de bloedvaten weer werd afgebroken. Gemiddeld bijna 7% reductie in de kransvaten, maar bij probleempunten in de vaten (daar waar een infarct dreigt door dichtslibbing) bleek het middel nog effectiever: 9.1% van de plaque verdween als sneeuw voor de zon.

Daarmee is Crestor het eerste medicijn dat effectief plaque afbreekt. Aanvullende studie is nodig, maar gezien het belang (alleen al 13 miljoen Amerikanen lijden aan arterosclerose) zal men daar onverwijld massa's tijd en geld aan gaan spenderen.

Hiervoor: "Bush: we hebben resultaten behaald!" | Hierna: "PvN in concert" | Naar de voorpagina | E-mail GJ

ReisgenotenVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.


Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Geautomatiseerde spam is een plaag, beantwoord daarom deze simpele vraag.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!