Dusk to Dawn

Woensdag 19 April 2006 om 16:37

Wist u dat we hier in Nieuwegein over twee maanden 2:35 uur extra zonlicht krijgen? Zelfs bijna drie uur als we het ochtendgloren en de avondschemering meetellen? Ik ook niet, tot ik Gaisma.com ontdekte.


Hiervoor: "Living With War" | Hierna: "Boeken schrijven - anno 2006" | Naar de voorpagina | E-mail GJ

Reisgenoten

gravatar for Mutti

Sorry! Dat we je dat nooit verteld hebben! :-) Kan me niet anders herinneren dan dat het zo was.
En als je goed naar de verschillende plaatskaartjes kijkt kun je ook nog zien dat het uitmaakt wáár je in Nederland woont.
Ons is dát trouwens voor het eerst opgevallen tijdens een vakantie in Duitsland. Hoe verder we weer naar het westen gingen, hoe later de zon weer onderging.

Mutti ( E-mail ) (URL) · 19-04-’06 18:21 · Reageer op Mutti

gravatar for Gert Jan

We maken tijdens vakanties gebruik van de GPS om te kijken hoe laat de zon ondergaat op de lokatie waar we op dat moment zijn, om te bepalen hoe laat we een camping gaan zoeken. Een beweging langs de lijn Oost-West heeft daarbij uiteraard wel invloed op het tijdstip van zonsopgang of -ondergang, maar niet op het aantal uren daglicht. Een beweging langs de lijn Noord-Zuid daarentegen heeft direct invloed op de uren zonlicht, en op de lengte van de dageraad en de avondschemering. Zelfs over zo’n stukkie als Heerenveen – Nieuwegein scheelt dat al 5 minuten. Dat effect is heel goed te zien als je Arles (een van onze favoriete stekkies in Zuid Frankrijk) in het ene tabblad opent en Heerenveen in een ander tabblad. Als je de grafiek op beide tabbladen op dezelfde hoogte zet en dan snel heen en weer schakelt tussen de bladen, zie je dat de grafiek bij Arles ‘vlakker’ is, en de roze en blauwe scheidslijnen (resp. avondschemering en ochtendgloren) dunner zijn. Hoe dichter bij de evenaar, hoe korter de dag duurt – en hoe sneller de overgang tussen dag en nacht. Leuk om zo verschillende lokaties te bekijken!

Gert Jan (URL) · 19-04-’06 18:45 · Reageer op Gert JanVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.


Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Geautomatiseerde spam is een plaag, beantwoord daarom deze simpele vraag.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!