En Route

Donderdag 25 Mei 2006 om 11:41Sinds ik het UNIX-team van @Home en @Work aanvoer breng ik nogal wat uurtjes in de auto door. Onderweg tussen Nieuwegein en Amsterdam Noord-West, maar ook op weg naar Zwolle (waar ik 1 à 2 dagen per week zal gaan zitten) en af en toe zal er ook nog een ritje naar Hengelo, Hoogeveen, Tilburg, Groningen of Maastricht bijkomen. In de afgelopen weken is de omvang van het file-probleem me in één klap duidelijk geworden. Als zelfstandig ondernemer kon ik vrij soepeltjes om de files heen plannen; bijvoorbeeld door afspraken midden op de dag te zetten en door veel thuis te werken. In een grote organisatie is dat wat minder eenvoudig...

Thuiswerken is eigenlijk geen optie, maar met de uren is wel wat te schuiven. Dus heb ik daarmee maar eens geëxperimenteerd. Eén van de dingen die ik daaruit heb geleerd, is dat ik vóór 06:45 op de A2 ter hoogte van Utrecht-Centrum moet zitten. Iedere minuut later vertrekken betekent vijf minuten extra vertraging. Dan kan het nog tegenvallen: er hoeft maar een spatje regen te vallen, of een slaperige chauffeur remt te snel, en je staat alsnog vast. Terug is er eigenlijk geen beginnen aan. Als je na 16:00 vanuit Amsterdam vertrekt is het mis op de A10, en daarna op de A2 ter hoogte van Ouderkerk, Abcoude, Vinkeveen, Breukelen en Maarssen. Je kruipt van file naar file.

Daar is soms nog wel wat aan te redden door creatieve binnendoor routes te kiezen. Richting Amsterdam rijdt ik - afhankelijk van de plaats waar de A2 vast staat - via Papendorp, Oog-in-Al, Zuilen, Maarssen of Loenen. Richting Utrecht zigzag ik in geval van nood via Ouderkerk aan de Amstel, Abcoude en Vinkeveen, of via de Zuid-As, Nes aan de Amstel, Wilnis of Harmelen en De Meern. Qua reisafstand is dat uiteraard langer, maar qua reistijd win je toch al gauw een kwartier, zo bleek uit een proefje met een collega die tegelijk vertrok maar achteraan sloot in de file. En een groot voordeel: je toert kalmpjes aan langs prachtige wegen, in plaats van stilstaan temidden van duizend wielen - en je ziet nog eens wat.

Vanaf vandaag treft u daarom op KQ een nieuwe categorie aan: 'En Route'. U vindt 'm in de rechterkolom op de voorpagina. In 'En Route' zult u af en toe observaties en (gsm-)foto's zien opduiken van bijzondere situaties die ik onderweg tegenkom.

Komende week ga ik overigens proberen of nóg vroeger vertrekken het probleem ook kan oplossen. Als ik om 06:15 vertrek, kan ik rond 07:00 in Amsterdam zijn. Als ik dan om 15:30 weer huiswaarts ga, ben ik met een beetje mazzel rond 16:30 thuis. Dan zie ik de kids ook nog eens!

Hiervoor: "Gotta get me one of those..." | Hierna: "Aandacht voor detail" | Naar de voorpagina | E-mail GJ

Reisgenoten

gravatar for lijn

Je kunt ook gewoon stopppen met slapen GJ, dan hou je ook meer tijd over :P
De toeristische route is erg mooi in deze tijd van het jaar. In welk formaat moet je je gps-data trouwens gieten voor zo’n kek grafiekje?

lijn (URL) · 26-05-’06 14:01 · Reageer op lijn

gravatar for Marina

Geheel off topic (hoewel je onderweg natuurlijk naar schitterende muziek kunt luisteren), maar ik was benieuwd: heb je die cd van Lennon en Vester al eens binnen gekregen?

Marina (URL) · 26-05-’06 15:37 · Reageer op Marina

gravatar for Gert Jan
In reactie op : Klopt, als de zon schijnt hoor je mij niet klagen ;-) Enneh… GPS-formaat? Noeste handarbeid! Nou ja… kwestie van de data in een xml-letje kieperen en daarna XML/SWF Charts z’n ding laten doen. Check de source maar eens. Gert Jan (URL) · 26-05-’06 17:20 · Reageer op Gert Jan

gravatar for Gert Jan
In reactie op : Nee, die heb ik nog niet binnen – maar door mijn eigen schuld. Ik heb een mailtje over het hoofd gezien waarin stond dat ik eerst het bedrag moest overmaken. Dat moet ik dus eerst maar eens doen… Gert Jan (URL) · 26-05-’06 17:24 · Reageer op Gert Jan

gravatar for Annelies

Hé, als je ooit in Zwolle bent kan je zo even doorrijden naar Hardenberg. Kom je gezellig even langs, hapje mee eten ;-)
Waarom moet je ook naar al die andere plaatsen? Hebben ze daar ook bedrijven van de internetprovider?

Annelies ( E-mail ) · 26-05-’06 22:51 · Reageer op Annelies

gravatar for Gert Jan
In reactie op : Van Zwolle naar Nieuwegein of Amsterdam over Hardenberg… ik vraag me af of dat nog onder ‘de file ontwijken’ valt ;-) Die andere lokaties zijn wel uitzondering, overigens. Zo ben ik vandaag naar Hengelo heen en weer gereden, waar een deel van de servers staat. De andere lokaties zijn datacenters of kantoren van EKc waar specifieke afdelingen zitten. Gert Jan (URL) · 26-05-’06 23:33 · Reageer op Gert Jan

gravatar for Annelies
In reactie op : ‘t Is misschien geen file ontwijken (hoewel, als je lang genoeg blijft plakken bij ons is er vanzelf geen file meer, want dan ligt iedereen al in bed en dan kan je in 1 keer doorrijden) maar het is wel gezellig ;-) Annelies ( E-mail ) · 27-05-’06 09:46 · Reageer op Annelies

gravatar for Rineke
In reactie op : Da’s nou jammer. Dat golfje moet puur zakelijk gereden worden. Anders wil de belasting weer van onze centen mee eten. Rineke · 27-05-’06 10:40 · Reageer op Rineke

gravatar for Marina

Ah! Zonde. Maar wat in het vat zit… :o)
Ik blijf je er gewoon af en toe aan herinneren, haha!

Marina (URL) · 28-05-’06 14:57 · Reageer op MarinaVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.


Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Geautomatiseerde spam is een plaag, beantwoord daarom deze simpele vraag.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!