Kabelcom (@home, @work) in de etalage

Vrijdag 02 Juni 2006 om 12:19

Hoewel Kabelcom in de afgelopen periode haar positie en prestaties duidelijk heeft weten uit te bouwen, moet toch worden geconcludeerd dat - mede gelet op de voortschrijdende consolidatie van de telecomindustrie - de tijd nu rijp is substantiële stappen te zetten in de richting van schaalvergroting. Essent gaat daarom de mogelijkheden onderzoeken om haar kabelactiviteiten te laten aansluiten bij of te laten opgaan in een groter geheel.

(update: 3 augustus 2006) Toen ik in het voorjaar de uitnodiging kreeg te solliciteren bij Essent Kabelcom realiseerde ik me terdege dat het bedrijf opereert in de drie markten die de komende jaren het sterkst zullen bewegen, namelijk internet, telefonie en TV. Eerlijk gezegd was dat een van de belangrijkste redenen om in te gaan op het aanbod dat ze me vervolgens deden. Na wat rondneuzen in de kabelwereld (dat component was nieuw voor me: in multimedia, content en internet ben ik goed thuis, van kabels en telefonie had ik geen kaas gegeten) was ik er niet alleen van overtuigd geraakt dat in deze markt de meeste kansen en uitdagingen liggen, maar bovendien dat binnen die markt Essent Kabelcom een van de spelers is met de meeste potentie. Op de ochtend van mijn eerste werkdag bracht Rineke me naar kantoor. Op Business Nieuws Radio werd een mogelijke overname van Casema door Essent besproken. Rineke en ik keken elkaar aan. "Kijk, dat bedoelde ik dus," zei ik, "de komende maanden worden spannend." "Ben je niet bang dat je in een hele onzekere situatie terecht komt?" vroeg Rineke. "Nee, daar ben ik niet bang voor - ik wéét dat ik in een heel dynamische branche terecht kom. Juist daar liggen de kansen en uitdagingen!" Wat het niet minder spannend maakt, uiteraard...

In de afgelopen maand heb ik redelijk inzicht gekregen in de verhoudingen binnen het bedrijf, de relatie met Essent, de competentie van de mensen, de ambities en de (on)mogelijkheden, de producten en de diensten (zoals IP-TV, Voice over IP en internet onder de merknamen @Home en @Work). Essent Kabelcom heeft veel potentie, veel latente kracht. Veel meer dan er nu uit komt. Daar zijn verschillende oorzaken voor aan te wijzen, maar dat ga ik hier niet doen. Daar is KQ niet de juiste plek voor. Laat ik volstaan met te zeggen dat ik de beslissing van de Raad van Bestuur strategisch sterk vind: de juiste stap, op het juiste moment.

Natuurlijk is er nu onzekerheid: de gevolgen van een overname hangen sterk af van de overnemende partij. Dat kan een collega kabelaar of ISP zijn, of een willekeurige

, een sterk complementerend bedrijf of juist een club met veel overlap. De consequenties voor de medewerkers zijn daardoor op dit moment moeilijk te voorspellen, met slechts één zekerheid: hoe beter de afdeling draait, hoe beter we hier uit zullen komen.

De timing voor het bedrijf is goed, de markt is er klaar voor. Ik ga ervoor zorgen dat mijn team en ikzelf er straks ook klaar voor zijn.


Vanmorgen is dit persbericht de deur uitgegaan:

Essent onderzoekt verkoopmogelijkheden Kabelcom

Arnhem 2 juni 2006 - In de strategie van de business unit Kabelcom van Essent staat schaalvergroting centraal. Voldoende schaalgrootte is immers een voorwaarde om in landelijk opzicht de concurrentie te kunnen bijbenen - zo heeft KPN bijvoorbeeld een landelijk dekkend netwerk - en om voorop te kunnen blijven lopen bij de technologische ontwikkelingen.

Hoewel Kabelcom in de afgelopen periode haar positie en prestaties duidelijk heeft weten uit te bouwen, moet toch worden geconcludeerd dat - mede gelet op de voortschrijdende consolidatie van de telecomindustrie - de tijd nu rijp is substantiële stappen te zetten in de richting van schaalvergroting.

Essent gaat daarom de mogelijkheden onderzoeken om haar kabelactiviteiten te laten aansluiten bij of te laten opgaan in een groter geheel. Deze stap past in de strategie van Essent om zich te concentreren op de energieactiviteiten. Als gevolg daarvan ligt het voor de hand de business unit Kabelcom onder te brengen bij een eigenaar die volwaardig invulling kan geven aan de noodzakelijke schaalvergroting in de telecommarkt. En die tevens kan zorgdragen voor een verdere strategische en commerciële versterking van de positie van Kabelcom in radio, tv, internet en telefonie.

Essent heeft een beperkt aantal partijen uitgenodigd een bod uit te brengen op de business unit Kabelcom. Verwacht mag worden dat de gehele procedure enige maanden in beslag zal nemen.

Over Essent Kabelcom:
Essent Kabelcom is een belangrijke speler in de Nederlandse kabelbranche. Het bedrijf is actief op het gebied van radio, tv, internet en telefonie, zowel voor de consument als het bedrijfsleven. Met een dagelijks bereik van zo'n 5 miljoen mensen in Noord-, Oost- en Zuid-Nederland via 1,8 miljoen kabelaansluitingen, is Essent Kabelcom het tweede
kabelbedrijf in Nederland.


Over Essent:
Essent is met een jaaromzet in 2005 van 6,3 miljard euro het grootste energiebedrijf van Nederland. Essent produceert, verkoopt en transporteert (groene) elektriciteit en aardgas. Het bedrijf is actief in Nederland, België en Duitsland. Daarnaast is Essent een sterke speler als kabelinternet-provider en verwerkt de milieutak van het concern afval tot energie en reststromen. Bij Essent werken circa 12.000 mensen.

(update: 3 augustus 2006)


Hiervoor: "Rijst" | Hierna: "Pinksterfeest" | Naar de voorpagina | E-mail GJ

Reisgenoten

gravatar for Rineke

~~~~rollercoaster~~~

Rineke · 02-06-’06 13:46 · Reageer op Rineke

gravatar for terp

Dan heb ik hier in huis nog wel een leuke oplossing als je geintereseerd bent. 1 ADSL 8/1 verbinding met een 5 pc netwerkje en een viernummer in en uit (tegelijkertijd) via een ISDN PABX telefonie (VoIP) op G729 codec. Dat alles met 1 modem/router 1 PABX (standaard ISDN) en een dijk van een provider (en een beetje van mezelf natuurlijk).

terp ( E-mail ) (URL) · 02-06-’06 14:09 · Reageer op terpVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.


Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Geautomatiseerde spam is een plaag, beantwoord daarom deze simpele vraag.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!