Het recht Verdonkeremaand

Donderdag 29 Juni 2006 om 08:17

Vannacht werd het nog onverwacht spannend in de Nederlandse politiek, zo op de valreep van het zomerreces. Een 'slip of the tongue' van JP bevestigde wat iedereen al wist, maar desondanks met stelligheid werd ontkend door CDA en VVD: de 'excuusbrief' van Ayaah Hirsi AliMagan was niet noodzakelijk om de juridische kant van de zaak af te dekken, maar om de politieke averij voor dit kabinet in z'n algemeen en minister Verdonk in het bijzonder te beperken. De brief werd bijgeschaafd omdat minister Verdonk ermee 'moest kunnen leven'.

Toen dat boven tafel kwam werd het D'66 allemaal teveel. De coalitiepartij steunde de motie van wantrouwen die door GroenLinks was ingediend en zette daarmee de zaak op scherp. Er is nu een aantal scenario's denkbaar.

Het meest voor de hand liggend is dat VVD en CDA minister 'eigen schuld dikke bult' Verdonk eindelijk afrekenen op alle fouten en leugens, en haar de laan uitsturen. Daarmee is de coalitie wellicht gered en wordt (belangrijker!) recht gedaan. De VVD heeft echter al vaker laten blijken dat 'recht doen' niet haar hoogste prioriteit heeft en zal deze route hoogstwaarschijnlijk blokkeren. De kans is immers groot dat Verdonk dan met Pastors en Eerdmans een nieuwe partij begint, met de complete rechterflank van de VVD in haar kielzog. En da's niet fijn met de verkiezingen in het vooruitzicht.

De tweede optie is dat CDA en VVD Verdonk blijven steunen. Als D'66 de grote woorden van vannacht gestand doet zal de partij de coalitie opblazen en krijgen we snel nieuwe verkiezingen. Alternatief zouden VVD en CDA kunnen besluiten door te regeren mét Verdonk, maar zonder D'66. Het gaat immers goed met de economie en wat is er nu fijner dan de - geheel onverdiende - credits daarvoor te claimen in de aanloop naar de verkiezingen van volgend jaar? Natuurlijk overleeft zo'n minderheidsregering alleen met gedoogsteun van de LPF en de SGP. Ik kan me niet voorstellen dat een zich Christelijk noemende partij zo'n actieve rol wil spelen in het instandhouden van Verdonks inhumane vluchtelingenbeleid (wie wil straks horen "Ik was een vreemdeling en jullie namen mij niet op"?) maar ja, je weet het niet...

Of, heel Nederlands, CDA en VVD zeggen zachtjes maar publiekelijk 'foei' tegen minister Verdonk, constateren dat de motie van wantrouwen het niet heeft gehaald en dat de minister dus mag rekenen op de 'brede steun' van de Kamer. Iedereen verlaat tevreden en opgelucht het pand op weg naar zonniger oorden.

Kijk in uw glazen bol, voel aan uw water of consulteer uw wintertenen (klikken is stemmen!):Hiervoor: "Predikant voor RijnWaarde" | Hierna: "Goochelen met taal en rekenen" | Naar de voorpagina | E-mail GJ

Reisgenoten

gravatar for Marina

Zou het dan eindelijk gebeuren? Toen ik vanmorgen het nieuws zag en haar ‘geen commentaar’ hoorde zeggen, kreeg ik heel voorzichtig het idee dat ze het misschien zelf ook door begint te krijgen… Maar ik probeer niet te vroeg te juichen.

Marina (URL) · 29-06-’06 10:31 · Reageer op Marina

gravatar for Wim

De fractievoorzitters van het CDA en de VVD waren vanochtend heel stellig dat Verdonk mocht blijven. Dus of ze is zo verstandig en stapt zelf op (denk het niet want daar is ze te dom voor) of D66 stapt eruit en dat betekent nieuwe verkiezingen, minderheidsregeren of ze halen de LPF en SGP alsnog binnen en regeren toch met een meerderheid verder… Ik durf het eerlijkheidshalve met deze kliek echt niet te zeggen

Wim · 29-06-’06 12:50 · Reageer op Wim

gravatar for Mutti

‘k Neem aan dat je het hele feestje niet hebt uitgezeten vannacht. Man man man, wat een geouwehoer, wat een gekonkel, wat een walgelijk vieze smaak heb ik er door in m’n mond gekregen. Tot 2 uur heb ik het volgehouden, toen was ik het meer dan spuug zat! Nog nooit eerder zo’n leugenachtige regering meegemaakt, en dat onder leiding van een zich christelijk noemende minister president. [hoofletters zijn op;-)]Dus opkrassen met z’n allen!

Mutti ( E-mail ) (URL) · 29-06-’06 12:51 · Reageer op Mutti

gravatar for Marina

Ik wil de sfeer niet bederven, maar de tussenstand is niet gunstig…

Marina (URL) · 29-06-’06 15:47 · Reageer op Marina

gravatar for Gert Jan
In reactie op : Valt mee: volgens Philippe Remarque van de Volkskrant wordt het inpakken en wegwezen voor het hele kabinet (zie http://www.volkskrant.nl/binnenland/arti..). Nu.nl zegt wel ‘kabinet blijft zitten’, maar aan het einde van datzelfde artikeltje geven ze er een leuke draai aan… ;-) Gert Jan (URL) · 29-06-’06 16:21 · Reageer op Gert Jan

gravatar for Mutti
In reactie op : De tegenstrijdige berichten wisselen elkaar momenteel in hoog tempo af. Eerst zou Balkenende om 2 uur een persconferentie geven over het besluit van het kabinet, toen om 4 uur en inmiddels is het al 5 uur geweest… REst ons slechts een ding: afwachten en geduld hebben! :-) Mutti ( E-mail ) (URL) · 29-06-’06 17:00 · Reageer op Mutti

gravatar for Gert Jan

En jawel, na een voorzetje van Alexander Pechtold, Laurens Jan Brinkhorst en Medy van der Laan kopte JP hem zelf in: exit kabinet.

Gert Jan (URL) · 29-06-’06 21:02 · Reageer op Gert Jan

gravatar for Mutti

Ho! Ho! Nog niet! Misschien vervroegde verkiezingen, maar nog wel even doorgaan als rompkabinet.
Ik stel voor: na de volgende verkiezingen een wandmeubel van Ikea te installeren, die kabinetten van tegenwoordig zijn allang niet meer wat ze vroeger waren! :-)

Mutti ( E-mail ) (URL) · 29-06-’06 21:13 · Reageer op Mutti

gravatar for Annelies
In reactie op : Whahahahaha, die is goed!! Ja, de kwaliteit gaat achteruit. Wie weet moeten we eens proberen op FSC-hout over te stappen. Is nog milieuvriendelijk ook nog. Groen-Links als grootste partij…. ;-) Annelies ( E-mail ) · 29-06-’06 23:22 · Reageer op AnneliesVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.


Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Geautomatiseerde spam is een plaag, beantwoord daarom deze simpele vraag.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!