Fotorealistisch tekenen met Illustrator

Maandag 31 Juli 2006 om 21:48

Halim Ghodbane is een kunstenaar die met Adobe Illustrator akelig realistische vectortekeningen maakt. Als ik dit soort vakmanschap laat zien aan anderen hoor ik (naast bewonderende uitroepen als "Zooo... die heeft veel te veel vrije tijd!") regelmatig de vraag "Maar waaróm toch in vredesnaam? Als je iets fotorealistisch wilt maken maak je toch gewoon een foto?"

Natuurlijk ligt één van de redenen om te tekenen erg voor de hand: je kunt de weergave van de realiteit volledig naar je hand zetten. Maar er is een andere, zwaarwegender reden om zoveel tijd en energie te stoppen in een fotorealistische tekening. Vectortekeningen zijn fundamenteel andere koek dan bitmaps. Een bitmap (zoals een foto) bestaat uit pixels, die bij vergroting onmiskenbaar zichtbaar worden als de hoekige bouwblokken van de afbeelding. Zolang je camera genoeg megapixels heeft en je niet té sterk vergroot, valt dat effect nog wel mee. Maar ga je naar posterformaaat, of abri-formaat, dan zie je al snel de 'korrel'. Vectortekeningen bestaan niet uit pixels, maar uit mathematische formules waarmee de lengte, richting, hoek en dikte van elke afzonderlijke lijn is vastgelegd. Die waarden kun je naar hartelust vergroten - de afbeelding blijft gestoken scherp. De enige praktische beperking is de grootte van je 'canvas', van rijstkorrel tot flatgebouwgevel of voetbalveld. Meer weten? Bekijk de tutorial hoe je een foto omwerkt tot vector, de zogenaamde gradient mesh techniek.

Veel meer van dit fraais op Halim's website, en natuurlijk op Highside, bij Koji Masui, Ussa Methawittayakul, Bert Monroy, Takashi Morisaki...


Hiervoor: "Impeachment" | Hierna: "Ware identiteit" | Naar de voorpagina | E-mail GJ

Reisgenoten

gravatar for Erwin

Tjee, mooi werk zeg!

Erwin ( E-mail ) (URL) · 03-08-’06 22:31 · Reageer op ErwinVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.


Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Geautomatiseerde spam is een plaag, beantwoord daarom deze simpele vraag.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!