Principe-akkoord: Kabelcom, Casema en Multikabel samen verder

Donderdag 03 Augustus 2006 om 09:39

Essent verkoopt Essent Kabelcom aan Cinven, een Europese private equity investeerder en Warburg Pincus, een wereldwijd opererend private equity bedrijf. Warburg Pincus en Cinven hebben een principe overeenkomst om ook Casema te kopen. Warburg Pincus is bovendien de eigenaar van Multikabel. De verkoop past in de strategie van Essent om zich te concentreren op energie en brengt Essent Kabelcom de gewenste schaalgrootte om goed te kunnen groeien in de zich consoliderende telecom- en kabelbranche. Het principe akkoord ligt nu voor advies bij de Centrale Ondernemings Raad. Een definitieve transactie zal onderworpen zijn aan de goedkeuring van de mededingingsautoriteiten. Op 2 juni jl. startte Essent de verkoopprocedure om haar kabelactiviteiten te laten aansluiten bij of te laten opgaan in een groter geheel. Een beperkt aantal partijen werd uitgenodigd een bod uit te brengen op de business unit Essent Kabelcom. De combinatie van Cinven en Warburg Pincus biedt naast een goede prijs ook de beste mogelijkheden om de ambitie van schaalgrootte en een verdere strategische en commerciële versterking van de positie van Essent Kabelcom in radio, tv, internet en telefonie, waar te maken. Ook aan de sociale voorwaarden die Essent gesteld heeft, ondermeer op het gebied van werkgelegenheid en arbeidsvoorwaarden, is tegemoet gekomen.

De combinatie van Essent Kabelcom, Casema en Multikabel zal 3,3 miljoen klanten bedienen en daarmee de kabeldiensten voor een groot deel van de Nederlandse markt leveren.

Essent ziet de toekomst van Essent Kabelcom als onderdeel van de nieuwe combinatie met vertrouwen tegemoet. Het geeft Essent Kabelcom de mogelijkheid om in landelijk opzicht de concurrentie volwaardig aan te kunnen en om voorop te kunnen blijven lopen in technologische ontwikkelingen en (product) innovatie.

Essent N.V. heeft zich bij het verkoopproces van Essent Kabelcom laten adviseren door Citigroup, Freshfield Bruckhaus Deringer en Ernst & Young.

Over Essent Kabelcom:
Essent Kabelcom is een belangrijke speler in de Nederlandse kabelbranche. Het bedrijf is actief op het gebied van radio, tv, internet en telefonie, zowel voor de consument als het bedrijfsleven. Met een dagelijks bereik van zo’n 5 miljoen mensen in Noord-, Oost- en Zuid-Nederland via 1,8 miljoen kabelaansluitingen, is Essent Kabelcom het tweede kabelbedrijf in Nederland. Voor meer informatie, zie www.essentkabel.com.

Over Essent:
Essent is met een jaaromzet in 2005 van 6,3 miljard euro het grootste energiebedrijf van Nederland. Essent produceert, verkoopt en transporteert (groene) elektriciteit en aardgas. Het bedrijf is actief in Nederland, België en Duitsland. Daarnaast verwerkt Essent Milieu afval tot energie en reststromen. Bij Essent werken circa 11.250 mensen. Voor meer informatie, zie www.essent.nl.

Over Cinven:
Cinven is één van de meest prominente en succesvolle investeerders in Europese buy-out markt. Het bedrijf heeft transacties geleid ter waarde van meer dan € 55 miljard.
Vanuit zijn kantoren in Frankfurt, Londen, Milaan en Parijs richt Cinven zich exclusief op het creëren van waarde voor bedrijven waarvanhet hoofdkantoor in Europa is gevestigd. Daarnaast is een minimale omzet van € 500 miljoen vereist en moet de kandidaat marktleider zijn, of de potentie hiervoor hebben.

Cinven is opgericht in 1977 en sinds 1995 actief als volledig zelfstandig bedrijf. Het vierde Cinven-fonds, dat in juni 2006 werd gesloten met een waarde van € 6,5 miljard, is de grootste bron van private equity die exclusief is bestemd voor Europese buy-outs.

Cinven’s recente investeringen in de telecommunicatie- en mediasector zijn onder meer Altice One (kabelbedrijf - € 525 miljoen), Numéricable (kabelbedrijf - € 528 miljoen), Eutelsat (satellietbedrijf - € 4,4 miljard), World Directories (€ 2,1 miljard) en Springer (uitgeverij – € 1,65 miljard). Voor meer informatie, zie www.cinven.com

Over Warburg Pincus:
Warburg Pincus is een toonaangevende private equity maatschappij sinds 1971. De onderneming heeft momenteel circa US$10 miljard in beheer en investeert in een verscheidenheid aan sectoren, waaronder informatie- en communicatietechnologie, media en business services, gezondheidszorg, financiële dienstverlening, energie, industrie en vastgoed. Warburg Pincus heeft wereldwijd circa US$ 4,5 miljard risicodragend kapitaal geïnvesteerd in media en telecommunicatiebedrijven, waaronder Avaya [NYSE: AV], Bharti Tele-Ventures, NeuStar [NYSE: NSR] en Telcordia Technologies. In Europa zijn Multikabel, MACH, Fibernet, RMBH Broadcast Media Holdings en Loyalty Management UK onderdeel van de media and telecommunicatie portefeuille. Voormalige investeringen zijn ondermeer London Weekend Television, Comcast UK Cable en Channel 5. Warburg Pincus is een ervaren partner voor ondernemers die bedrijven met duurzame waarde willen creëren en laten groeien. Warburg Pincus heeft kantoren in Noord-Amerika, Europa en Azië en een actieve portefeuille met daarin meer dan 100 bedrijven. Sinds haar eerste Europese transactie in 1983 heeft Warburg Pincus US$ 3,7 miljard geïnvesteerd in meer dan 70 ondernemingen in 17 landen in Europa. Voor meer informatie, zie www.warburgpincus.com.

-----

Goed, tot zover het officiële persbericht. Ik duik nu een meeting in waar we de details gaan vernemen: als daar meer informatie uitkomt die ik mag delen, hoort u het nog van me.

Update: de plannen zien er goed uit. Er spreekt visie uit, en doortastendheid. Cinven en Warburg Pincus komen als winnaars uit de kabelaarsstrijd (naar verluidt wil Liberty Global als gevolg daarvan af van hun belang in UPC), maar ook Essent mag blij zijn - en het personeel van Kabelcom ook.

De nieuwe eigenaars hebben een horizon van vijf tot zeven jaar, waarna wellicht een IPO volgt. In die periode willen ze de drie bedrijven samenvoegen tot de grootste partij op de markt en fors investeren.

De NMA kan nog roet in het eten gooien (al lijkt dat niet waarschijnlijk) en als de deal met Casema alsnog afketst ziet de wereld er uiteraard ook anders uit. Verder moet de Centrale Ondernemingsraad nog een advies uitbrengen. De aandeelhouders van Essent zijn - in tegenstelling tot de berichtgeving in het Financieel Dagblad - al akkoord, dat wil zeggen: ze hebben al gezegd dat de overname past in het strategisch plan van Essent, en dat plan hebben ze al goedgekeurd dus is geen verdere toestemming vereist.

De werkgelegenheidsgarantie uit het sociale plan van Essent wordt voor Kabelcommers verlengd tot juli 2009. Door integratie van activiteiten zullen ca. 350 FTE's vervallen, die volgens het plan echter volledig worden opgevangen door natuurlijk verloop, afloop van inhuurcontracten van consultants, insourcing, om- en bijscholing en niet te vergeten: groei van het bedrijf. Met een huidig personeelsbestand voor de combinatie van 2.700 medewerkers lijkt dat een heel realistisch scenario.

De arbeidsvoorwaarden zijn gelijkwaardig, en de huidige (door heel Nederland verspreide) kantoren blijven voorlopig gewoon bestaan: men wil investeren in regio's met een aantrekkelijke arbeidsmarkt en zowel technisch als commercieel personeel dicht bij de klant laten zijn. Wel heeft de provincie Groningen de garantie gekregen dat het hoofdkantoor van de nieuwe combinatie voor de eerste drie jaar in Groningen zal zijn gevestigd, en dat daar meer dan 300 man zal zitten.

Al met al denk ik dat ik de goede keus gemaakt heb... hier liggen de komende jaren prachtige kansen.

Hiervoor: "NORAD tapes" | Hierna: "Wit in een paar uur" | Naar de voorpagina | E-mail GJ

Reisgenoten

gravatar for Joëlle
gravatar for Lars

Ik ben benieuwd wat dit voor Casema betekent. Op zich is hun dienstverlening namelijk niet zo gek op het moment. De digitale televisie is de laatste weken wel heel wat meer buggy (blokjes, uitval etc.) maar als miljarden door de ether vliegen denk ik altijd onwillekeurig we die rekening als abonnees nog wel gepresenteerd krijgen.

Niet dat ik niet wil betalen voor diensten die dat waard zijn, maar UPC (en dit nieuwe groepje wordt groter dan de UPC) lijkt van alles op een koopje te willen doen (niet bijster goede digitv-decoders die ook nog eens ongevraagd worden opgestuurd) en gekoppeld met algehele corporate arrogance die voor het grootste deel is te wijten aan hun omvang.

Misschien is er plek voor nog een grote kabelaar in Nederland, maar ik vraag me af of we ruimte hebben voor een tweede UPC.

Waak jij ervoor dat dat niet gebeurt? Ik reken op je! ;)

Lars · 04-08-’06 00:35 · Reageer op LarsVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.


Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Geautomatiseerde spam is een plaag, beantwoord daarom deze simpele vraag.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!