Er is er één jarig, hoera!

Zaterdag 12 Augustus 2006 om 23:59

Het zal u niet ontgaan zijn, de IBM PC is vandaag 25 jaar jong. Links en rechts duiken melancholische bespiegelingen op over de eerste ervaringen met dit wondertje van techniek dat onze levens ingrijpender heeft veranderd dan ik voor mogelijk hield. Nou vooruit dan, ik doe ook even mee. A trip down memorylane, met een uitdaging aan het einde. In de fotozaak waar ik werkte gebruikten we sinds 1989 een 286 IBM-kloon met een monochrome scherm en een 2400 baud modem om de bestellingen te plaatsen, de voorraad bij te houden en de klantgegevens op te slaan. Dankzij 4MB geheugen draaiden dBase, Quattro Pro en WordPerfect als een zonnetje - een tegelijk natuurlijk, want multitasking was nog niet mogelijk. Het was een beest van een machine vergeleken met de Tandy Radio Shack TRS80 waarmee ik op school mijn eerste wankele stapjes in een amberkleurige BASIC wereld had gezet. Toen een collega op staande voet werd ontslagen en vertrok met het wachtwoord van de computer, was dat de aanzet tot mijn eerste poging om de beveiliging te verslaan. Binnen een uur was ik binnen - een simpele 'social hack'. De paniek die zich van de eigenaar van het bedrijf meester had gemaakt intrigeerde me. In een paar maanden tijd was het apparaat blijkbaar gepromoveerd van 'een twijfelachtige investering' tot 'een bedrijfskritisch stuk gereedschap'. Computers zouden snel overal onmisbaar worden, de mensen die met die dingen om konden gaan zouden net zo onmisbaar zijn en de beveiliging van systemen en data zou een cruciaal aspect gaan vormen.

Onze eerste privé-PC was een 8088, met een matrixprinter en een monitor met 16 prachtige kleuren. We ruilden 'm in 1992 voor een overtollige koelkast. Internetguru Peter plaatste een enorme kaart in de machine die de volle diepte van de kast vulde, waarmee het geheugen met een volle megabyte werd uitgebreid, en een 2400 baud modem. Op een bulletinboard (BBS) in Ede vond ik een paar interessante preken. Ik besloot een lijst te downloaden van de beschikbare bestanden op het board en stuurde de lijst met één bestand per regel naar de printer, vlak voor ik 's ochtends naar mijn werk vertrok. Rond het middaguur belde Rineke: het lint was op, maar de printer was nog steeds aan het ratelen en het document nog lang niet afgedrukt. Dat was het moment waarop ik me realiseerde dat de hoeveelheid informatie die met een paar toetsindrukken tot onze beschikking stond was geëxplodeerd.

Nadien volgden thuis de 8086, 286, 386, 486 en daarna Pentiums en AMD's elkaar in hoog tempo op. Ook zakelijk nam de PC een steeds grotere rol in, helemaal toen ik overstapte naar de IT. Tegen de tijd dat de Pentium 3 zijn intrede deed had de Mac thuis definitief het pleit gewonnen. Ergens in een krat ligt nog wel een P4 moederboard met processor en geheugen, maar ik heb nooit de moeite genomen 'm in bedrijf te nemen. In praktisch elke ruimte van ons huis is nu wel een computer met Internet aansluiting te vinden - en anders biedt een van de laptops en het draadloze netwerk wel een oplossing. Internet vormt zo'n integraal onderdeel van ons leven dat het moeilijk voorstelbaar is hoe de wereld er uit zou zien zonder die permanent beschikbare onuitputtelijke bron van informatie en vermaak.

In een eerder postje liet ik al veel 'ouwe getrouwen' als de ZX80, de MSX en de Apple 100 de revue passeren. De trend naar kleiner, veelzijdiger en laagdrempeliger is duidelijk herkenbaar en eenvoudig door te trekken naar de toekomst. Laten we eens over die toekomst nadenken. Ik geef een voorzetje.

Over 10 jaar zijn we verlost van het toetsenbord. We communiceren via spraak, gedachtengolven en virtuele touchscreens met personal computers die we als sieraad of kledingaccessoire meedragen. Alle devices zijn draadloos aan elkaar (en het Internet) gekoppeld. Afhankelijk van de toepassing is de display oprolbaar, of de informatie wordt in een vrij in grootte te veranderen veld holografisch geprojecteerd. Biometrische beveiliging wordt het helemaal. (Al deze technieken bestaan al, en zijn op KQ al eens besproken...)

Vult u aan?

Hiervoor: "Uitmuntende ring" | Hierna: "Google koopt Neven Vision" | Naar de voorpagina | E-mail GJ

Reisgenoten

gravatar for DJ

Heb jij nog foto’s van je oude pc’s?
Hier mijn eerste:
http://www.vanveelen.info/archive/2006/0..

DJ (URL) · 13-08-’06 19:54 · Reageer op DJ

gravatar for terp

Ik heb de kast van mijn eerste (orginele) IBM 8088 met fullhigh 360kb/5,25” floppydrives nog. Ook heb ik er nog een fullhight 20mb/5,25” harddisk. M’n ZX spectrum heb ik al ooit eens weggedaan.

terp ( E-mail ) (URL) · 13-08-’06 20:25 · Reageer op terp

gravatar for terp

…En op zondagavond bij NOS Hobbyscoop op de AM programma’s opnemen op een cassetteband die ze toen uitzonden (circelzaakgeluiden). Daar moesten ze toen de OptieMod van de zender voor uitschakelen anders werden de geluiden vervormd.

terp ( E-mail ) (URL) · 13-08-’06 20:28 · Reageer op terpVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.


Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Geautomatiseerde spam is een plaag, beantwoord daarom deze simpele vraag.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!