We zullen doorgaan...

Maandag 04 September 2006 om 09:04

Langer doorwerken is het devies, of het nu gaat om de 40-urige werkweek (nooit anders gekend) of het moment waarop je met pensioen mag (hopelijk voor m'n 65e, maar dat zit er niet in). Buster Martin is een lichtend voorbeeld: met 97 jaar ging de oud-marktkoopman met pensioen, maar drie maanden later was hij alweer aan de bak als onderhoudsman bij een loodgietersbedrijf. Vorige week kreeg hij een dagje vrij om zijn honderste verjaardag te vieren.

Martin begon op z'n 10e met werken op de markt en trouwde toen hij 14 was. Hij nam dienst bij de Grenadiers, vocht in de Tweede Wereldoorlog en stapte over naar de Royal Navy. Na het overlijden van zijn vrouw in 1955 keerde hij terug naar de markt. Misschien schuilt het geheim van zijn vitaliteit wel in zijn consequente weigering een telefoon te gebruiken, een apparaat dat hij bestempelt als "a bloody nuisance". Maar de belangrijkste les lijkt me te schuilen in zijn uitspraak: "I wake up every morning and am happy in what I do."

Geen idee of Nederland ook nog zulke noeste werkers kent. Zo af en toe duikt er wel eens een verhaal op over mensen die stug doorgaan, maar dat zijn toch doorgaans de fysiek minder zware beroepen. Hier geld je na je vijftigste als een bedrijfsrisico. Immers, volgens TNO gaat het met de arbeidsproductiviteit van de gemiddelde Nederlander na het vijftigste levensjaar bergafwaarts. Het tempo waarin het verval doorzet wordt echter bepaald door het soort werk (specialistisch of niet, fysiek of mentaal belastend), de functieduur, het opleidingsniveau en de mate van persoonlijke ontwikkeling. Als alles meewerkt, kan de productiviteit na je vijftigste zelfs nog groeien. Oudere werknemers zijn volgens TNO dan ook zeker niet altijd minder productief dan jongeren, maar de optimale inzet van oudere werknemers 'vraagt vaak wel om speciale aandacht en eventuele maatregelen'. TNO denkt daarbij aan het herontwerpen van processen en functies, zodat de 'ervaring, expertise en vaardigheden van oudere werknemers maximaal worden benut' - en uiteraard willen de TNO consultants ondernemend Nederland daar graag bij ondersteunen. Waarmee oudere werknemers effectief nog duurder worden.

Charlie Mullins, Buster's huidige baas, kijkt er heel pragmatisch tegenaan. "We hebben hier aardig wat oudere arbeiders," zegt hij, "ik zie ervaring als iets waardevols. We hebben 100 bedrijfswagens rondrijden, en zolang Buster hier werkt zal ik er nooit eentje vuil zien."

Hiervoor: "Lynchen is zóóó 2006" | Hierna: "Not My Type" | Naar de voorpagina | E-mail GJ

ReisgenotenVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.


Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Geautomatiseerde spam is een plaag, beantwoord daarom deze simpele vraag.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!