Uitzetten met je hart

Maandag 23 Oktober 2006 om 09:53

Op 27 juli voltooit een medewerker van 3AG een nota over een Iraans gezin, sinds 1995 in Nederland. De vader heeft cursussen Nederlands en ICT gedaan en werkt als vrijwilliger bij de Voedsel- en Warenautoriteit. Zijn dochter is vierdejaars tandheelkunde, zijn zoon tweedejaars elektrotechniek. Tot en met de Commissie Schrijnende Zaken vinden IND-ambtenaren dat het gezin in Nederland mag blijven. „Betrokkenen zijn een aanwinst voor de Nederlandse samenleving”, noteert de Commissie op 31 juli.

Maar de minister wijst de aanvraag af en de nota keert terug in Zevenaar. Op het eerste blad staat: „Dit is een hevig precedent! Eigenlijk wordt hier berust in verblijf, uitsluitend vanwege goede integratie. Andere argumenten zijn er niet. Als die weg wordt geopend zullen er vele volgen!”

'Verwarrend asielbeleid van IND' zet de NRC als chapeau boven Joke Mat's artikel 'Hoe gaat uitzetten met je hart?'. Daarmee slaan ze de spijker op de kop. Het beeld dat uit het artikel opstijgt is weinig flatterend - zowel voor Minister Verdonk (van, wat was het ook al weer, Vreemdelingenzaken en Integratie, toch?) als voor ons land.

Medewerkers van de IND kunnen 'gevallen' die zij als schrijnend beoordelen voordragen voor een verblijfsvergunning. Daartoe is wel de instemming nodig van achtereenvolgens een seniormedewerker, de unitmanager, de directeur asiel, het hoofd van de IND, een ‘Commissie Schrijnende Zaken’ en de secretaris-generaal; dan pas belandt de nota op het bureau van de minister, die de uiteindelijke beslissing neemt. Al die bestuurslagen beslissen 'met hun hart', wat het traject compleet onvoorspelbaar maakt. Wel is duidelijk dat externe factoren (zoals media-aandacht) zwaarder wegen dan de persoonlijke situatie van de mensen waar het om draait.

Wat een beschamend gesol met mensen. Volstrekt triviale politieke en bureaucratische argumenten krijgen doorslaggevend gewicht, willekeur en opportunisme regeren. Levens worden met een pennenstreek verwoest. Als dit 'uitzetten met je hart' is, wat zegt dat dan over het hart van Minister Verdonk?


Hiervoor: "Fotodump" | Hierna: "ClearAudio Statement" | Naar de voorpagina | E-mail GJ

Reisgenoten

gravatar for Mark-Jörg

Ice ice Baby….

Weer een argument tegen die vrouw, helaas voor vele mensen reden om juist op haar te stemmen…

Mark-Jörg ( E-mail ) · 23-10-’06 11:37 · Reageer op Mark-Jörg

gravatar for Mutti

Er komt een moment dat je gewoon geen woorden meer hebt voor het beleid van deze minister. Alleen nog dit: hopelijk volgt snel haar uitzetting, wegens… vul maar in.

Mutti (URL) · 24-10-’06 18:02 · Reageer op MuttiVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.


Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Geautomatiseerde spam is een plaag, beantwoord daarom deze simpele vraag.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!