Rummy ruimt het veld

Donderdag 09 November 2006 om 00:15

Goed, Donald Rumsfeld is door Dubja met onmiddelijke ingang de laan uit gestuurd. Of nee; volgens de officiële lezing is zijn vertrek in goed overleg gegaan en ruim van te voren geregeld. Inderdaad, Bush ontkende nog geen week geleden met kracht de geruchten over Rumsfeld mogelijk aanstaande vertrek maar nee, dat was geen leugen maar een strategisch antwoord om de verkiezingen niet te beïnvloeden. En nee, de nederlaag in die verkiezingen is geen signaal van de kiezers dat ze de oorlog in Irak spuugzat zijn - het betekent alleen dat de kiezers "want their leaders in Washington to set aside partisan differences, conduct ourselves in an ethical manner, and work together to address the challenges facing our nation." Die 'challenges', dat zijn uiteraard de War on Terror en de oorlog in Irak. Want Irak was wel degelijk een onderwerp in deze verkiezingen maar heel anders dan u en ik dachten; met het de rug toekeren van de Republikeinen beoogden de kiezers slechts "to register their displeasure with the lack of progress being made there." (Een compleet transcript van de persconferentie vindt u hier). Juist méér gas geven in Irak dus: meer soldaten er naartoe, en nog harder ertegenaan. Want Bush heeft volgens Bush natuurlijk nog altijd gewoon onverkort gelijk, al vindt de meerderheid van de Amerikanen - en praktisch de rest van de wereld - van niet. Dus wil hij Donald Rumsfeld gewoon laten vervangen door Robert Gates, een notoire havik en hardliner uit de koude oorlog die aan de wieg stond van de Amerikaanse steun aan de Muhjahedien in Afghanistan. Een van de weinige na-oorlogse Amerikaanse interventies die zijn doel (het destabiliseren van de regio) boven verwachting heeft gehaald. Maar ja, wat wil je ook als je figuren als Osama bin Laden opleidt tot terrorist - pardon, partizaan - om ze daarna daar los te laten...

Gates was later als CIA directeur betrokken bij het Iran-contra schandaal. De conclusie van de commissie die deze affaire onderzocht laat zien dat Gates naadloos bij Bush past (zoals de laatste vanavond nog verheugd constateerde):
Like those of many other Iran/contra figures, the statements of Gates often seemed scripted and less than candid. Nevertheless, (...) a jury could find the evidence left a reasonable doubt that Gates either obstructed official inquiries or that his two demonstrably incorrect statements were deliberate lies.

Hiervoor: "Doop" | Hierna: "Line Rider - Jagged Peak Adventure" | Naar de voorpagina | E-mail GJ

ReisgenotenVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.


Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Geautomatiseerde spam is een plaag, beantwoord daarom deze simpele vraag.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!