Digitale Expertise

Dinsdag 28 November 2006 om 21:44

Een aantal maanden geleden was ons gezin 's avonds op de terugweg van Den Helder toen een oranje gloed boven Alkmaar onze aandacht trok. Een gymzaal stond in brand, zo bleek toen we op de vlammen afreden. Een paar dagen later werd ik gebeld door de recherche. Mijn auto was gesignaleerd bij een brand, en volgens getuigen had ik zelfs foto's genomen. "Dat klopt agent, met mijn mobiele telefoon. Drie foto's en een filmpje, voor de rubriek 'En Route' op KQ. Maar ze waren zo belabberd uitgevallen dat ik ze onbruikbaar achtte voor dat doel. Jullie hebben er echt niks aan." Desalniettemin dacht de rechercheur dat het cruciaal bewijsmateriaal kon zijn. "Laat ons maar beoordelen of we er wat mee kunnen."

Prima, dan mail ik het toch even - maar na twee mislukte pogingen bleek dat de beveiliging van de recherche bijlagen als foto's en filmpjes niet doorliet. Geen probleem, dan ik zet het wel op een ftp-server - helaas, dat protocol bleek niet toegestaan. Geen probleem, dan maak ik er wel een zipje van, zet het op een website en mail het linkje - helaas, de firewall van de politie staat het downloaden van multimediale content van een website niet toe. Uiteindelijk stuurde de rechercheur me een lege recordable CD, die ik gevuld met de (werkelijk volslagen onbruikbare) foto's en filmpjes per post retourneerde. Benieuwd of die CD nog is gescreend voor hij het systeem van de rechercheur in ging...

Een incident? Toch niet.

Vanmiddag ontving ik kort na elkaar twee reacties op mijn postje over Sumeyra en Ceyda Kaba. Haast niet te volgen door alle straattaal en een maximale score aan spelfouten, maar niet mis te verstaan in de bedoeling: de auteur kondigde aan Rita Verdonk en Geert Wilders te zullen ontvoeren, martelen en doden. Concreet, compleet met een beoogd tijdstip later vanmiddag. Na de reacties te hebben verwijderd en het IP van de afzender te hebben geblokkeerd besloot ik het Team Digitale Expertise van de regio Haaglanden in te seinen. De reacties leken me kwajongenswerk, maar de beslissing of er voor de veiligheid toch iets mee gedaan moest worden (bijvoorbeeld het genoemde tijdstip naast de agenda van Verdonk leggen) liet ik bij voorkeur aan de experts over. Via 0900-TUIG kwam ik automatisch terecht bij de meldkamer van het district Gooi en Vechtstreek.

"Ik wil graag spreken met de politie van het district Haaglanden."
"Prima, ik verbind u door."

...

"Politie Utrecht, waarmee kan ik u helpen?"
"Ik wil graag spreken met de politie van het district Haaglanden."
"Dan zit u hier verkeerd."
"Dat vermoeden had ik al. Kunt u mij doorverbinden?"
"Natuurlijk. Een ogenblikje alstublieft."

...

"Politie Haaglanden, waarmee kan ik u helpen?"


Na wat uitleg over de reden van mijn telefoontje klonk de dame aan de andere kant opeens een stuk minder vrolijk en onbevangen.

"U moet daar aangifte van doen!"
"Nou, aangifte... in elk geval wil ik het jullie even melden. En ik wil alle gegevens die jullie nodig hebben om het verder uit te zoeken naar jullie toesturen, zodat je kunt beoordelen of je er verder iets mee wilt. Voor hetzelfde geld zijn het pubers die nog geen deuk in een pakje boter slaan, maar..."
"Dat willen wij graag zelf beoordelen."
"Dat dacht ik al. Zeg maar, waar kan ik het naar toe sturen?"
"Ik ga u doorverbinden met het Team Digitale Expertise."
"Dat klinkt goed!"

...

"Het Team Digitale Expertise is onderweg. U moet naar de politie in uw woonplaats om aangifte te doen."
"Ik denk dat u mij niet goed begrijpt. Ik wil geen aangifte doen. En al helemaal niet in mijn auto springen om van mijn werk in Naarden naar Nieuwegein te gaan."
"U hebt kennis van een voorgenomen strafbaar feit, u moet echt aangifte doen op het bureau. En even al het materiaal uitprinten en meenemen."
"Mij is niets aangedaan, althans niet iets waarbij ik niet zelf met een paar muisklikken orde op zaken kon stellen. Daar heb ik jullie niet voor nodig: ik wil dus geen aangifte doen. Ik ben graag bereid jullie te laten delen in alle kennis die ik over dat eventuele voorgenomen strafbare feit heb. Maar ik zit op mijn werk in Naarden, en ik ga niet van Naarden naar Nieuwegein rijden om een uitgeprinte email te bezorgen. Ik ga zelfs niet naar een bureau van het district Gooi en Vechtstreek om een uitgeprinte email te bezorgen. Dit is 2006, je zult met iets beters moeten komen."
"Dat begrijp ik... maar ik kan u niet verder helpen. Ik zal u doorverbinden met de politie van Nieuwegein."

...

"Politie Utrecht, waarmee kan ik u helpen?"
"Ik wil graag spreken met de politie van Nieuwegein."
"Dan zit u hier verkeerd."
"Dat vermoeden had ik al. Kunt u mij doorverbinden?"
"Natuurlijk. Een ogenblikje alstublieft."

...

"Politie Nieuwegein, waarmee kan ik u helpen?"


Na opnieuw de nodige uitleg sluit de vriendelijke dame het gesprek kort.

"Ik geef u mijn collega, die kan u beter helpen."
"Met H, goedenmiddag. Waarmee kan ik u helpen?"


Na opnieuw de nodige uitleg helpt ook H. me uit de droom.

"U zit hier bij het servicebureau. Dit gesprek is kansloos."
"Dat spijt me zeer. Wat gaan we nu doen? Zullen we het maar hierbij laten?"
"Nee, want die reactie die u voorlas vind ik heel ernstig. Daar moeten we zeker iets mee doen. Ik begrijp ook niet waarom ze u hier naartoe doorverwijzen, dit hoort bij de politie Haaglanden, bij het Team..."
"... Digitale Expertise. Dat mijn eerste gedachte ook. Maar die zijn ergens onderweg, niet te bereiken. En via Gooi en Vechtstreek, tweemaal Utrecht en Haaglanden ben ik naar u doorverwezen."
"U wordt van het kastje naar de muur gestuurd. Wat vervelend allemaal... Ik ga het oplossen. Zal ik een faxnummer voor u opzoeken?"
"Een faxnummer is zeker een optie, er is in dit pand vast wel ergens een fax te vinden. En anders bij de buren wel. Maar is er geen mogelijkheid om gewoon te mailen?"
"Weet u wat, ik geef u mijn interne emailadres. Stuurt u het maar naar mij, dan regel ik verder wel dat het bij de juiste mensen terecht komt."


Allemaal bereidwillige, klantgerichte, vriendelijke mensen bij de politie. Maar blijkbaar heeft de organisatie nog geen antwoord op de moderne digitale varianten van eeuwenoude vergrijpen.

Hiervoor: "Sumeyra en Ceyda Kaba" | Hierna: "Zoooo...." | Naar de voorpagina | E-mail GJ

Reisgenoten

gravatar for <span class='registered'>terp</span>

zucht, hoe willen zij georganiseerde misdaad of criminaliteit aanpakken als wij ze niet mogen helpen? echt een ongelofelijk verhaal, ik maak dit ook wel eens mee op de weg als spitsgids, gelukkig hebben wij een speciaal telefoonnummer die we kunnen bellen en waar we direct serieus genomen worden.

terp (URL) · 28-11-’06 23:09 · Reageer op terp

gravatar for lijn

Dat had je dus beter even aan Rob kunnen vragen :)

lijn (URL) · 29-11-’06 00:34 · Reageer op lijn

gravatar for Ruben Timmerman

LOL, mooie start van de dag! :) En tegelijk ook tranentrekkend, wat nu als er iets is met meer concrete dreiging? Bereikbaarheid lijkt me toch echt #1 prioriteit voor de politie?!

Ruben Timmerman ( E-mail ) (URL) · 29-11-’06 09:04 · Reageer op Ruben Timmerman

gravatar for Marina

Ohhh man! Wat een geduld heb jij…
Op het moment dat ik dit gesprek zou voeren en er wordt me verteld dat ik NIET gewoon een e-mail door kan sturen, zou ik serieus gaan twijfelen of ik niet in ‘de verborgen telefoon’ o.i.d. zit. Echt ongelofelijk!

Marina (URL) · 29-11-’06 10:02 · Reageer op Marina

gravatar for Pelle

Ik heb ooit ook eens zo’n kastje-naar-de-muur situatie meegemaakt.
Achter een heftig slingerende auto aanbeland, en toen meteen met 112 gebeld. Iemand die zo dronken is moet zsm van de weg.

Eerst wordt je dan gevraagd met wie je doorverbonden moet worden. Met de politie dus. Welke politie? Nou, die van Hollands Midden. Okee, gaan we doen. De telefoon is zo’n 20 keer overgegaan voor er werd opgenomen.
Vervolgens mocht ik uitleggen wat er aan de hand was. En ze wilden weten waar die auto naar toe reed.
“We zijn nu in Nieuwerkerk, maar gaan zo Capelle binnen.”
“Oh, maar voor Capelle moet u politie Rotterdam Rijnmond hebben.”
“Euh, pardon?”
“Nou, als iemand in Capelle rijdt dan is dat zaak voor politie Rotterdam Rijnmond.”
“Maar hij rijdt nog niet in Capelle…”
“Nee maar hij gaat wel die kant op.”
“Nou, verbind me maar door met de politie in Rotterdam dan.”
“Sorry meneer, dat kan helaas niet. U moet opnieuw 112 bellen.”

Aaaargh. Weer 112 gebeld. Weer iemand die je gaat doorverbinden. Weer veel te lang wachten voor er wordt opgenomen.

“Wat is er aan de hand?”
“We zitten achter een dronken kerel en die moet maar ff van de weg gehaald worden. “
“Waar bent u nu?”
“Nieuwerkerk”
“Oh, dat is iets voor politie Hollands Midden.”
“Doh, die hebben me net doorgestuurd naar jullie, aangezien we nu richting Capelle rijden.”
“Ja maar zolang die man in Nieuwerkerk rijdt, kunnen we niks doen.”
“Ik gok dat deze meneer over een kleine minuut in Capelle is, op de Abraham van Rijckevoorselweg. Veel succes, wij gaan naar huis. De groeten.”

Pfffff…

Pelle (URL) · 29-11-’06 10:20 · Reageer op Pelle

gravatar for <span class='registered'>terp</span>

Zo hoorde ik ooit op m’n scanner (dat kon toen nog) dat een KLPD wagen naar een nieuw industrieterrein gestuurd werd. Deze stond nog op geen enkele kaart, maar omdat ik daar in de buurt woon wist ik het te liggen. Ze konden het niet vinden en de centralist kon ze ook niet verder helpen, maar er lag wel een auto in de sloot met waarschijnlijk iemand erin! Dus ik bel met de KLPD (brave burger die ik ben ;-), ik hoorde dat bla bla…Hoe ik het in m’n hoofd haalde om daar over te bellen, ik mocht helemaal niet mee luisteren (wat niet zo was, maar goed) en bedankt voor de hulp, NOT.

terp ( E-mail ) (URL) · 29-11-’06 10:45 · Reageer op terp

gravatar for Huib

ZUCHT
En begrijpen ze dan niet dat sommige het opgeven?
Ook ik heb een keer melding gemaakt van een voorwerp dat op de snelweg lag, levens gevaarlijk.
Dan bel je op en krijg je een grote bek omdat je verkeerd zit. De volgende keer doe ik dat dus niet meer.

En dan nog een mooie:
Ik ben ook met een vriend zijn nieuwe Nikon D70 digitale speigelreflex gaan testen.
Wij in het holst van de nacht naar een industrie terrein gegaan vergezeld van een statief.
Mooie plaatjes geschoten van een petrochemischie fabriek.
Echter er kwam iemand van de een bewakingsdienst langs en die sprak ons aan.
Beveiliger: “Wat zijn jullie aan het doen?”
Nikonvriend: “Nacht foto’s maken, kijk hier op het display hoe mooi het is”
Beveiliger: “Ok, prachtig”
De beveiliger heeft het kenteken van de (lease) auto van die vriend genoteerd.
3 Maanden later werd hij gebeld door de politie, die via via (leasemij,leaseafd.) bij hem terecht kwam.
De strekking van het verhaal was “terroristische dreiging bla bla” Waarom de bewuste vriend antwoordde en daar kom je 3 maanden later mee? Hij zijn gewoon nachtfoto’s die uit hobby overweging zijn geschoten.

Overigens zijn het echt geweldige foto’s geworden, 1 ervan hangt ingelijst boven de bank… En als je op de computer inzoomt op de foto kan het het bordje lezen “Receptie, bezoekers hier melden”.

Kortom: De politie kan wel wat moderniseren…

Huib · 29-11-’06 14:48 · Reageer op Huib

gravatar for <span class='registered'>terp</span>
In reactie op : Voor voorwerpen die niet op de weg horen te liggen kun je het beste Rijkswaterstaat bellen (0800-8002) of gewoon de Wegenwacht (088 2692888), is mijn ervaring. Zij bellen dan wel weer de KLPD maar via een andere ingang. 112 is alleen voor bloed ;-) terp ( E-mail ) (URL) · 29-11-’06 15:13 · Reageer op terp

gravatar for Huib
In reactie op : Bedankt voor de tip! Zal ik onthouden. Ik had het overigens via 0900-tuig gemeld. Huib · 29-11-’06 15:40 · Reageer op Huib

gravatar for Tinus

De (westerse) wereld gaat aan bureaucratie ten onder… :-\

Hebben ze bij de politie geen systeembeheerder die specifieke attachments door kan laten, of ergens op een netwerk plaatsen? Wazig hoor.

Tinus (URL) · 30-11-’06 09:46 · Reageer op Tinus

gravatar for Mark-Jörg

Ik heb 2 keer op de snelweg 112 gebeld. Beide keren vriendelijk bedankt voor de melding en dat er direct wat mee gedaan zou worden.

De eerste keer lag er halverwege de invoegstrook bij Steenwijk een ladder op de weg. Alle auto’s voegden ineens met een ruk in, een paar keer net niet een andere auto rakende. Lijkt me 112 werk.

Een tweede keer toen er een vrouw bloemetjes aan het plukken was langs de snelweg, staande op de vluchtstrook!!!

Nooit meer wat van gehoord, maar mijn inziens echt 112 dingen.

Mark-Jörg · 30-11-’06 11:33 · Reageer op Mark-Jörg

gravatar for Huib
In reactie op :

Euh nee… Ik heb ooit bij Binnenlandse Zaken gezeten (daar valt de Politie onder) en de nieuwsbrief vanuit het ministerie kwam niet aan bij bepaalde politie mensen.
Ik kon er toen weinig aan doen het verdwijnt in een zwart gat dat de mailserver van de politie heet… En wat er dan mee gebeurd? Geen idee… Ze zijn in ieder geval erg streng en je kan niet met een beheerder in contact komen…

Huib · 30-11-’06 12:39 · Reageer op Huib

gravatar for Tinus
In reactie op : Een ladder op de weg is voor Rijkswaterstaat, lijkt mij: 0800-8002. Ik heb ze tot dusver een paar keer gebeld met meldingen van kapotte borden en dingen op de weg; ze antwoorden altijd netjes en vrij snel. Eén keer, toen het zwaar stormde en ik zag dat de windvanen langs de A2 bij Vianen bijna volledig ontrafeld waren, heb ik ze ook gebeld om ze erop te attenderen; de telefonist verzekerde me dat ze er iets aan gingen doen. Misschien was het toeval, maar twee dagen later wapperden er twee gloednieuwe windvanen!

[Huib:12] Erg wazig dat je niet eens met een beheerder in contact kunt komen… Is vast prettig voor die beheerder dat-ie weinig telefoontjes en/of mailtjes krijgt, maar lastig om zo te achterhalen wanneer —en waar— er problemen zijn. Lijkt me ook niet gezond voor de gebruikers; het gevoel hebben dat je geen controle hebt over je werk(omgeving) is een grote stressfactor.

Tinus (URL) · 30-11-’06 14:49 · Reageer op Tinus

gravatar for Tri

Wat een geduld heb jij GJ! Wel leuk om zo’n gesprek te lezen :)

Tri ( E-mail ) (URL) · 02-12-’06 01:52 · Reageer op TriVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.


Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Geautomatiseerde spam is een plaag, beantwoord daarom deze simpele vraag.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!