Stormmmmmm

Donderdag 18 Januari 2007 om 23:54

De wind doet zijn uiterste best ons kantoorpand in Naarden omver te blazen, maar krijgt onvoldoende vat op de muren en ramen om serieuze schade aan te richten. Veel geschreeuw maar weinig wol. Bij het nieuwbouwcomplex naast ons (winkels met daarboven appartementen) ziet hij zijn kans wel schoon. Hij wrikt een stuk of vijf van de grote glasplaten los die aan de achterzijde van het gebouw bij wijze van gallerij-afdak over de volle breedte van de bovenste verdieping zijn gemonteerd, blaast ze over het gebouw heen en smijt ze demonstratief op de parkeerplaats voor de winkels aan gruzelementen. Dan wordt Charley gebeld dat ook zijn dak schade heeft opgelopen. Hij vertrekt naar huis en meldt zich pas uren later via de MSN. Drie bomen hadden de weg versperd, het verkeer is een chaos. We overleggen even en besluiten iedereen maar vroeg naar huis te sturen, voor het ergste noodweer uit. Tegen de tijd dat ik de auto naar het zuiden stuur staat er op de A27 zo'n 35 kilometer file. Binnendoor kruimel ik huiswaarts. Bussum, Hilversum, Maartensdijk... Veel takken op de weg, soms een omgevallen boom, maar al met al mag ik niet klagen. Langzaam maar zeker komt Utrecht in zicht.

Even buiten Hollandsche Rading staat een zestiger met z'n duim omhoog. Beige trench-coat, bruinlederen attaché-tas onder de arm geklemd en de hoed stevig over de oren gedrukt. Ik stop snel om 'm in de auto te laten. Hij moet naar Waalwijk, maar de bus naar Utrecht was al vertrokken. Terwijl we verder rijden geef ik hem door wat BNR even daarvoor heeft gemeld: geen treinverkeer meer rondom Utrecht, misschien pas veel later weer.

Als we de bebouwde kom uitrijden krijgt de stormwind vrij spel. Hij rukt woest aan de Volvo en probeert ons met harde stoten tegen de rechterflank de linker weghelft op te blazen. Twee handen aan het stuur geven me voldoende grip om de auto in het juiste spoor te houden. Ik draai het volume van de radio wat hoger. Gelaten horen we aan hoe de situatie per tien minuten verslechtert: opvang door het Rode Kruis in de Jaarbeurs, opvang met 1.500 gestrande reizigers al helemaal vol, de gemeente regelt catering, veldbedden worden neergezet... Het lijkt mijn passagier allemaal geen goed plan. In Utrecht wonen wel vrienden waar ik hem af kan zetten. Eenmaal uit de auto gestapt beent hij met vastberaden pas verder. Waalwijk, here we come.

Vanuit Utrecht rijd ik binnendoor naar Nieuwegein, langs de Uithof. Afzettingen en zwaailichten maken duidelijk dat daar iets ernstigers loos was. Tegen half zeven stop ik veilig voor de deur, na een leuke rit van ruim anderhalf uur zonder noemenswaardige problemen. De journaals laten me later zien dat ik toch wel erg gezwijnd heb...

Hiervoor: "Maak je eigen katapult" | Hierna: "Voorjaarschoonmaak" | Naar de voorpagina | E-mail GJ

Reisgenoten

gravatar for terp

Was vanmiddag even in ‘onze’ studio in Arnhem, de terug reis normaal zo’n 10-15 minuten duurde nu 1,5 uur. Laverend tussen de omgevallen bomen en de auto’s die voor (en achter) Velperbroek al 2-3 uur vast stonden.

terp ( E-mail ) · 19-01-’07 00:17 · Reageer op terp

gravatar for terp

Op zo’n moment denk ik wel eens, er zou een sms, telefoon, blog -achtig systeem moeten zijn waar gestrande mensen zich kunnen melden.
Ik kan (met enig geweld ;-) wel een paar mensen herbergen voor een nacht, maar ik weet nu niet wie op mijn hulp zit te wachten. Ik denk dat ik maar even een ritje naar Arnhem maak of ik nog iemand kan helpen. (eens een diaken altijd…)

terp ( E-mail ) · 19-01-’07 00:25 · Reageer op terp

gravatar for Gert Jan
In reactie op : De infrastructuur liet het tot mijn verrassing vrij grootschalig afweten. ANWB.nl, VID.nl, KNMI.nl én crisis.nl waren allemaal onbereikbaar. En na pak ‘m beet 17:45 kon ik met geen van beide gsm’s (KPN en Telfort) meer bellen. Dus je plan voor een meldpunt voor gestrande mensen lijkt me helemaal OK, maar dan zullen we de techniek heel zorgvuldig moeten insteken. Ik zal de beheerders van crisis.nl nog wel eens vragen wat er nu precies misging. Ze hosten ook twee van onze sites, en die waren gewoon bereikbaar. Ik vermoed dat het toch iets te maken heeft met al die breedbandklanten die steeds harder en vasthoudender aan een server rukken. Net mini-datastormen, zeg maar ;-) Gert Jan (URL) · 19-01-’07 08:16 · Reageer op Gert Jan

gravatar for terp

Het moet allemaal te doen zijn als de juiste spullen maar gebruikt worden.
Heb gisteravond (vanochtend dan) nog een moeder aan haar zoon geholpen, die 200 meter eerder aan mij vroeg of ik zijn moeder had zien staan. (Op 1 of andere manier word ik altijd aangesproken, weet ook niet wat dat is) Hij zou haar ophalen (stationsplein Arnhem). Verder was het rustig in Arnhem, heb 1 jongen naar Zevenaar gebracht, maar of ie gestrand was of dat ie al vroeg de kroeg uit kwam is mij niet duidelijk geworden.

terp ( E-mail ) · 19-01-’07 08:49 · Reageer op terp

gravatar for Mutti

Ik noem dat niet zwijnen….
Maar waarom jij wel veilig mocht thuiskomen en die zeven niet… Daar zullen we wel nooit een antwoord op krijgen!

Mutti (URL) · 19-01-’07 23:06 · Reageer op MuttiVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.


Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Geautomatiseerde spam is een plaag, beantwoord daarom deze simpele vraag.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!