Madonna niet Godslasterlijk

Maandag 29 Januari 2007 om 17:29

Het OM heeft vandaag bekend gemaakt Madonna niet te gaan vervolgen voor Godslastering of belediging. De SGP-jongeren hadden daar om gevraagd, naar aanleiding van een optreden van Madonna in de Amsterdam ArenA waar zij 'Live to Tell' getooid met een doornenkroon ten gehore bracht vanaf een groot kruis. Het OM vindt dat Madonna "kennelijk haar teleurstelling en frustratie heeft trachten te uiten over bepaalde gebeurtenissen in de wereld", maar dat daarbij geen sprake was van verachting van God, dat evenmin de christenen 'als groep' in diskrediet zijn gebracht en dat ook hun waardigheid niet is miskend.

Eerlijk gezegd begrijp ik dat niet helemaal en denk ik dat het OM Madonna's intenties niet goed verstaat. Voor wie de 'act' niet heeft gezien: klik op onderstaand videovenster om 'm te bekijken.

I have a tale to tell Sometimes it gets so hard to hide it well I was not ready for the fall Too blind to see the writing on the wall

A man can tell a thousand lies I've learned my lesson well Hope I live to tell The secret I have learned, 'till then It will burn inside of me

I know where beauty lives I've seen it once, I know the warmth she gives The light that you could never see It shines inside, you can't take that from me

A man can tell a thousand lies I've learned my lesson well Hope I live to tell The secret I have learned, 'till then It will burn inside of me

The truth is never far behind You kept it hidden well If I live to tell The secret I knew then Will I ever have the chance again

If I ran away, I'd never have the strength To go very far How would they hear the beating of my heart Will it grow cold The secret that I hide, will I grow old How will they hear When will they learn How will they know

Voor de minder bijbelvaste lezers: Madonna citeert in de teksten die ze aan het eind projecteert uit Mattheus 25. Haar performance is één grote aanklacht tegen de mensheid, een aanklacht die extra hard zal aankomen bij de mensen die de woorden van Jezus als richtsnoer voor hun leven zien, omdat het juist Zijn woorden zijn die ze aanhaalt, Zijn gestalte is die ze oproept in haar beeldtaal. Ze legt de kern van Jezus' boodschap bloot en toetst ons handelen daaraan. Wat is onze houding tegenover die 12 miljoen 'minsten van Mijn broeders' die verweesd zijn door AIDS? Hoe hebben we dit probleem op deze schaal kunnen laten ontstaan in de Derde Wereld, terwijl we ons in het Westen in rijkdom wentelen? Hoe kunnen onze daden (en niets doen is óók een daad) zo haaks staan op datgene wat we met de mond belijden? 'A man can tell a thousand lies...'

Als de SGP-jongeren vinden dat de Christenheid daarmee in diskrediet wordt gebracht geef ik ze groot gelijk. En niet alleen de Christenheid, maar de hele mensheid. Madonna geeft ons een stevige draai om de oren. Maar wel een zeer terechte - en ze bevindt zich in uitstekend gezelschap. Dan moet je niet gaan piepen over 'miskenning van je waardigheid' en aangifte doen, maar je serieus afvragen waarom het zo'n pijn doet.

Voor de goede orde: bij mij gaat het ook kriebelen als mensen Jezus' kruisdood, die mij heilig is, als shockmiddel gebruiken. Een bevriende leider van een Evangelische gemeente in Utrecht liet zich vorig jaar 'kruisigen' voor de abortuskliniek op de Biltstraat om het zoveel-jarig bestaan van die kliniek onder de aandacht te brengen. Ik had en heb daar grote moeite mee: ik denk dat er maar weinig situaties zijn waarin shockeren mensen echt tot nadenken stemt en de dialoog op gang brengt. De kans dat mensen zich in hun kuif gepikt voelen en daardoor minder ontvankelijk zijn voor je boodschap is veel groter.

Toch vraag ik me dan af: hoe zou Jezus het vinden dat Zijn woorden, Zijn onderwijzingen, in deze context worden aangehaald? Als een blasfemie, of als een heel relevante verwijzing? Zouden Zijn tranen vloeien omdat Hij door Madonna in een act wordt betrokken, of zou zijn hart breken om al het leed waar Madonna aan refereert...


Hiervoor: "Nieuw Testamentische sociale netwerken" | Hierna: "Tour de France 'Gap Jump'" | Naar de voorpagina | E-mail GJ

Gebruikte Tags: , , , ,

Reisgenoten

gravatar for Dave

Hear hear!

Dave ( E-mail ) (URL) · 29-01-’07 20:22 · Reageer op Dave

gravatar for Mutti

Ik denk het laatste!! En zei Hij zelf niet: wie niet tegen mij is, is voor mij!? Yep, Madonna gaf met haar act de hele mensheid een oorvijg… ‘t Ellendige is alleen: om aids uit te roeien, niet alleen in Afrika, maar ook in Nederland én wereldwijd, zal er een totale ommekeer bij de mensen moeten komen. En dan bedoel ik niet: door veel geld te geven voor aids, of voor voorlichting, of voor het uitdelen van condooms, maar een complete mentaliteitsverandering voor wat betreft het seksuele leven van de mens.

Mutti (URL) · 29-01-’07 22:23 · Reageer op MuttiVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.

Gebruikte Tags: , , , ,

Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Geautomatiseerde spam is een plaag, beantwoord daarom deze simpele vraag.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!